-
Coșul este gol!
Acordarea unei atentii sporite modului in care intretinem hainele nu numai ca le va prelungi durata de viata, ci va minimiza si impactul asupra mediului, economisind totodata si resursele noastre naturale. Folosirea in mod necorespunzator a detergentilor, balsamurilor si substantelor chimice utilizate in ingrijirea articolelor de imbracaminte afecteaza atat hainele, cat si mediul inconjurator prin poluarea si degradarea resurselor naturale.
In ceea ce priveste spalarea, curatarea si uscarea hainutelor de copii iti vom prezenta pasii esentiali pe care ar trebui sa ii urmezi:
1. Verifica eticheta hainelor inainte de spalare
Inainte de a introduce hainutele in masina de spalat, mamica trebuie sa urmareasca simbolurile specifice spalarii de pe eticheta. Simbolurile de pe eticheta au rolul de a oferi informatii despre modul de spalare, manual sau la masina, despre temperatura apei, dar si despre modul de curatare si uscare. In momentul in care optam sa spalam hainutele la o temperatura mai mare decat se recomanda pe eticheta, riscam intrarea acestora la apa, uzarea si decolorarea lor. Desi articolele din bumbac 100% sunt prelucrate in asa fel sa nu intre la apa, bumbacul este un material ce intra la apa intre 0,5 cm - 1,5 cm daca sunt respectate instructiunile de spalare de pe eticheta.
Semnificatia simbolurilor de pe eticheta:
Spalare la masina: temperatura maxima de 40°C
Nu se foloseste inalbitor
Calca la temperatura de 150°C
Nu uscati la uscator
Nu curata chimic
A se spala de mana
Nu calcati
Nu stoarceti
Uscati pe sarma la umbra
2. Se alege cu grija detergentul pentru spalarea hainelor bebelusului
Pielea bebelusului este sensibila si se recomanda folosirea unui detergent hipoalergenic, pentru a se evita iritatiile, eczemele, dermatita sau alergiile care ar putea afecta pielea copilului. Acesta nu trebuie sa contina coloranti, parfum, conservanti si optici de stralucire. Au aparut pe piata detergentii bio care au la baza compusi naturali. Trebuie folosita cantitatea exacta de detergent specificata pe ambalaj pentru a evita petele pe care acesta le lasa pe hainute si care pot provoca iritatii pe pielea micutilor. Folosirea cantităților excesive de detergent afectează negativ mediul și viețuitoarele.
Se poate face propriul detergent - o ceasca de fulgi de sapun de castila (din uleiuri vegetale si glicerina bio ce se pot parfuma cu uleiuri esentiale, extracte aromatice si parfumante naturale), ½ cana de bicarbonat si ½ cana de borax. Un avantaj al detergentului de casa il reprezinta atat costul mai mic, comparativ cu detergentii speciali pentru nou nascuti, cat si cunoasterea ingredientilor detergentului.
3. Alegerea programului corect
Daca se alege programul corect de spalare in functie de materialul si nivelul de murdarie al hainutelor, hainele vor arata ca noi pentru o perioada mai lunga de timp.
4. Depoziteaza si spala hainele murdare ale copilului separat de hainele adultilor
Pentru a evita contactul bebelusului cu virusii, bacteriile si praful din hainutele noi, se recomanda spalarea hainelor copilului inainte de prima utilizare.
Hainutele de bebelus ar trebui depozitate intr-un alt cos, separat de rufele murdare ale adultilor pentru a se evita inmultirea bacteriilor de pe hainele copilului. Este necesara spalarea hainelor copilului inaintea hainelor adultilor, dar si separat de ale lor pentru a preveni problemele de sanatate ale micutului ce ar putea fi provocate de bacterii.
5. Sorteaza hainele in functie de culoare
Sortarea hainelor in albe, inchise sau deschise va preveni transferul de culori intre haine si va ajuta in mentinerea culorilor vii ale acestora.
6. Verifica hainele inainte de a fi introduse in masina de spalat
Se inchid capsele, nasturii, fermoarele si se intorc hainele pe dos pentru a le proteja in timpul spalarii. Articolele de bebelusi mai mici, precum sosetele si manusile se pun intr-un saculet pentru a se impiedica amestecarea acestora cu alte rufe.
7. Nu supraincarca masina de spalat
Supraincarcarea masinii de spalat va ingreuna procesul de spalare, petele de pe haine nu vor fi curatate bine, iar pe haine pot ramane urme de detergent ce vor afecta pielea sensibila a bebelusului.
Trebuie sa tinem cont de instructiunile de utilizare din cartea masinii de spalat pentru a introduce corect cantitatea de haine in cuva masinii. Vei fi nevoita sa speli mai des daca vei introduce in masina de spalat o cantitate mai mica de haine decat se recomanda in instructiuni, acest lucru insemnand si un consum ridicat de apa si energie electrica.
8. Foloseste cantitatea corecta de balsam
Se recomanda utilizarea unui balsam de calitate superioara. Mamicile trebuie sa utilizeze corect cantitatea de balsam pentru a nu provoca iritatii asupra pielii bebelusului. Se poate opta pentru balsamul natural, facut in casa, pe baza de otet (otetul impiedica electrizarea hainutelor si reduce duritatea apei). Otetul se poate combina cu uleiuri esentiale pentru a indeparta resturile de detergent din fibre si pentru un miros placut si persistent. Se aleg uleiurile in functie de preferinta, de exemplu: menta, eucalypt, pin, iasomie, lamaie, etc.
Reteta balsam natural: la un litru de otet se pun 25 picaturi ulei de lamaie si 5 picaturi de eucalypt. Se agita bine si se pun 60 ml in compartimentul destinat pentru balsam.
9. Alege clatirea suplimentara a hainelor
Clatirea suplimentara va impiedica orice urma de detergent sa ramana in fibrele tesaturii. Parcurgerea ciclului de clatire de doua ori poate preveni aparitia iritatiilor pe pielea bebelusului.
Se recomanda curatarea periodica a masinii de spalat prin pornirea unui ciclu de curatare la 90°C o data pe luna. Pentru a se evita excesul de umiditate din interiorul cuvei masinii de spalat se recomanda a se lasa usa masinii deschisa dupa terminarea ciclului de spalare si dupa ce au fost scoase hainele.
11. Spalarea hainutelor de mana
Este indicata verificarea etichetei fiecarui articol inainte de a-l spala. Se umple recipientul folosit pentru spalarea hainutelor cu apa la temperatura recomandata pe eticheta. Daca nu sunt instructiuni pe eticheta se foloseste apa la temperatura de 35°-40°C. Se foloseste cantitatea de detergent recomandata si se lasa la inmuiat cateva minute pentru a se curata mai bine petele. Se scoate fiecare obiect vestimentar si se freaca pentru a elimina reziduurile, insa cu grija, pentru a nu deteriora hainutele. Se clatesc hainele bine pana cand nu mai ramane nici o urma de detergent in tesaturi.
Inca din prima luna, proaspata mamica trebuie sa fie pregatita cu multe hainute, deoarece va fi nevoita sa isi schimbe puiutul de mai multe ori pe zi. In primele luni de viata regurgitatia este frecventa la bebelusi. Se recomanda folosirea articolelor din tesaturi naturale, precum bumbacul si curatarea petelor cu metode naturale care nu afecteaza pielea sensibila a bebelusilor. Curatarea petelor cu compusi chimici pot provoca iritatii asupra pielii micutilor. Cu cat se actioneaza mai rapid asupra petelor, cu atat ele se curata mai bine.
Metode de curatare a petelor:
1. Curatarea petelor de voma
Petele de voma in urma regurgitarii laptelui ingerat
Se freaca urmele cu apa rece si apoi se aplica detergent. Se lasa putin timp la inmuiat si se spala cu apa calduta. Daca pata este uscata, se foloseste apa amestecata cu amoniac sau bicarbonat de sodiu.
Petele de voma in urma diversificarii alimentatiei
Metoda 1 - Indepartarea imediata a petei cu apa calda. Se razuie toate materialele solide de pe haine pentru a curata petele rapid si eficient. Se curata pata sub un jet de apa calda. In cazul in care nu se intervine imediat, se lasa haina la inmuiat in apa pentru a se evita uscarea petei pe tesatura.
Metoda 2 - Folosind bicarbonatul de sodiu si otetul (sau lamaia). Se inmoaie pata cu apa calda si se acopera cu bicarbonat de sodiu. Acesta va absorbi mirosul si va ajuta in ridicarea petelor de pe fibre. In momentul in care se pune otet peste pata, bicarbonatul de sodiu va actiona rapid, iar pata va fi curatata cu succes. Se freaca cu degetele sau cu o periuta. Se recomanda a nu se lasa mult timp hainuta inmuiata cu otet sau suc de lamaie, pentru a nu afecta culoarea acesteia.
Metoda 3 – Se pune detergent de vase pe pata si se freaca cu mainile sau cu periuta. Se lasa la inmuiat o ora, dupa care se clateste in apa calda si se pune iar detergent de vase pentru spalarea normala.
2. Curatarea petelor de mancare
Petele de proteina - Contactul petelor cu caldura si uscarea acestora vor avea ca efect curatarea dificila a petelor. Hainele cu pete de proteina precum, formule de lapte, lapte matern, pete de alimente, scutece si saliva, se pun sub un jet de apa rece si apoi se lasa la inmuiat in apa cateva ore. Hainele cu pete de proteina nu se spala cu apa fierbinte, nu se usuca in uscatorul electric, si nu se calca pana nu s-au eliminat definitiv petele. Se poate folosi un detergent cu enzime deoarece enzimele vor digera proteina din pata. Atunci cand pata este recenta, se poate curata cu prosoape albe de hartie, inainte de spalare. Petele uscate se curata prin razuire.
3. Curatarea petelor uleioase sau grase
Metoda 1 - Amidonul de porumb se foloseste pentru a absorbi uleiul. Se presara pe pata si se lasa sa actioneze 20 minute. Apoi se razuie pulberea si se aplica o combinatie de detergent si apa, ca o pasta. Se lasa la inmuiat putin si se pune articolul la spalat.
Metoda 2 - Folosim detergent lichid si putina apa calda, sampon pentru par gras si detergent de vase bland. Nu trebuie folosit mult detergent de vase, iar hainutele trebuie clatite bine inainte de a fi bagate la masina de spalat.
Metoda 3 - Folosirea pudrei de talc pentru copii. Inainte de a se folosi pudra de talc, se pune un prosop alb de hartie pe pata pentru a absorbi uleiul. Se aplica pudra de talc pe pata pentru cateva ore, uleiul fiind transferat in pudra. Aceasta va fi eliminata cu o lingura, dupa care aplicam putin detergent pe pata. Cu ajutorul unei periute umezite, frecam usor pe pata cu miscari circulare. Dupa ce se formeaza spuma, punem haina in masina de spalat la program normal.
Metoda 4 - Se aplica detergent pe pata si putina apa si se freaca pana se formeaza spuma. Se pune haina intr-un recipient cu apa si jumatate de pahar de otet. Aceasta metoda va ajuta in eliminarea petei si a mirosurilor. Dupa 15 minute putem pune haina in masina de spalat.
5. Curatarea petelor de cerneala
Metoda 1 - Folosirea laptelui. Aciditatea laptelui, impreuna cu alte componente pe care acesta le contine, ajuta la dizolvarea petelor de cerneala.
Metoda 2 - Alcool metilic. Metanolul este un lichid cu densitate scăzută, folosit uneori ca solvent. Prin urmare, acesta reprezintă o opțiune excelentă pentru a îndepărta petele de cerneală de pe hainele copiilor tăi.
6. Curatarea petelor de transpiratie de pe hainele albe
Metoda 1 - Hainutele se pun la inmuiat in apa calduta cu otet simplu si se lasa sa actioneze cateva ore.
Metoda 2 - Bicarbonatul de sodiu si apa oxigenata. Bicarbonatul de sodiu este un puternic dezinfectant iar apa oxigenata are proprietati dezinfectante, antiseptice si de albire. Ingredientele care se folosesc sunt: bicarbonat de sodiu (20g), apa oxigenata (250 ml), o periuta si detergent. Utilizare: se pun 2 linguri de bicarbonat de sodiu intr-un vas si se adauga apa oxigenata. Amestecul care se formeaza se toarna peste pata si se freaca usor cu o periuta. Se lasa sa actioneze 10 minute si se spala haina cu apa si detergent.
Metoda 3 - Apa oxigenata. Atunci cand petele nu sunt puternice, se pune apa oxigenata pe pata si se lasa sa actioneze 15 minute .
Metoda 4 - Sarea de bucatarie. Sarea de bucatarie se poate folosi atat pe rufele albe, cat si pe cele colorate, deoarece nu modifica culoarea si nu ingalbeneste tesaturile. Se inmoaie materialul si se pune o lingura de sare pe toata pata, lasandu-se sa actioneze 12 ore. Se freaca materialul pentru ca sarea sa patrunda in el, se spala si se clateste bine pentru a se indeparta excesul de sare.
Curatarea corecta si din timp a hainutelor din bumbac este esentiala atat in intretinerea materialelor, cat si in protejarea sanatatii copilului.
Modul in care avem grija de haine influenteaza mult durata lor de viata. Se recomanda ca uscarea sa fie facuta la exterior, in aer liber, la soare. In cazul hainelor colorate se recomanda evitarea soarelui puternic deoarece se estompeaza culorile si fibrele devin mai fragile. Uscarea hainelor afara este lipsita de costuri si ofera hainutelor o reimprospatare naturala.
Cand vremea nu permite sau nu avem posibilitatea uscarii afara a hainutelor de bebelusi, se opteaza pentru uscarea lor in interiorul locuintei. Pentru a intinde rufele ude, mamica va alege camera pe care o foloseste mai putin si care beneficiaza din plin de lumina solara. Aceasta trebuie sa fie bine aerisita atat pe timpul verii, cat si pe timpul iernii. Intinderea hainelor in camera unde doarme bebelusul ii poate provoca acestuia afectiuni respiratorii. Se alege un suport de rufe incapator si nu se spala mai multe rufe decat acesta poate sustine. Hainutele nu se suprapun pe suport pentru a evita mirosurile neplacute din imbracamintea bebelusilor. Hainele nu se usuca pe radiatoare sau calorifere deoarece acest lucru cauzeaza deformari ale produselor.
Uscarea hainutelor in uscator are urmatoarele dezavantaje: consumul energetic este mare, rufele ies sifonate, se pot usca doar anumite materiale rezistente la temperaturi inalte, hainele din bumbac se pot micsora mult.
O atentie deoasebita trebuie acordata hainutelor din in.
Hainutele din in nu se spala la masina, nu se usuca fortat si nu se curata chimic. Recomandăm uscarea naturală pe sârmă. Vă sugerăm să țineți cont de faptul că acest produs este fabricat dintr-un material foarte fin care poate fi afectat de spălarea și uscarea violentă.
Intretinera corecta a hainelor inseamna reduceri de cheltuieli, protejarea sanatatii si a mediului inconjurator. Pe site-ul Liloo se pot gasi instructiuni cu privire la intretinerea hainelor si in descrierile produselor ce au rolul de a oferi mamicilor informatiile necesare despre hainute.