Stii cum sa inveti copilul sa se protejeze de pericole?

Publicat de Madalina 21.10.2022 0 Comentarii

Viata de parinte aduce cu ea, pe langa dragostea nemarginita pentru copilul sau, o multime de responsabilitati. Acestea pot fi uneori de-a dreptul coplesitoare! Copiii ocupa in permanenta primul loc in gandurile noastre, iar sentimentul de teama devine din ce in ce mai acut atunci cand suntem departe de ei. Pericolele ii pandesc la fiecare pas. Oricat am miza pe faptul ca micutul este cuminte, suntem constienti ca la varsta lor primeaza curiozitatea. Acest lucru poate duce la accidente nedorite. De aceea, este important sa le explicam in asa fel incat sa inteleaga ca nu trebuie sa creada orice informatie pe care o primesc fara ca aceasta sa fie verificata. Pericole exista peste tot, chiar si in interiorul locuintei. Mai jos am enumerat cateva aspecte importante pe care un parinte trebuie sa le aiba in vedere pentru a-si proteja copilul.

 

 

Semnificatia cuvantului pericol

 

 

semne de avertizare

 

 

In primul rand ar trebui sa ii explicam copilului ce se intelege prin cuvantul pericol. In DEX cuvantul pericol = situatie, intamplare care pune sau poate pune in primejdie existenta, integritatea cuiva sau a ceva. Ar trebui sa explicam copilului semnificatia acestui cuvant pe intelesul lui. Astfel, printr-un joc ati putea sa ii aratati anumite simboluri importante folosite pentru evitarea unui pericol. Este bine sa le aratati si sa le explicati semnificatia simbolului folosit pentru foc, pentru electricitate, etc. Totodata este bine sa ii invatati pe unde este corect sa traverseze, aratandu-le trecerea de pietoni si semaforul. La orice discutie trebuie luata in calcul varsta copilului si nivelul lui de maturitate.

 

 

Pericole in propria locuinta

 

 

fereastra deschisa

 

 

In bucatarie cel mai periculos este aragazul. Daca nu are sistem de protectie, atunci cand nu il mai folosim, ar fi bine sa oprim alimentarea lui cu gaze. Daca pe aragaz exista cratite sau oale, ar fi bine ca manerele acestora sa fie intoarse astfel incat copilul sa nu le poata apuca sau sa le loveasca din greseala. In baie, accidentele se pot produce din cauza gresiei ude, dar si prin alunecare in cada. Copilul nu trebuie lasat nesupravegheat in baie. Un alt pericol prezent in baie, ar fi detergentii sau accesul la dulapiorul cu medicamente. Nici ferestrele din locuinta nu trebuiesc neglijate. Acestea nu trebuiesc lasate deschise in totalitate atunci cand copilul este prin preajma. Pentru siguranta trebuie indepartat orice mobilier din fata ferestrelor. In acest mod, copilul nu are pe ce sa se urce. Un alt pericol din interiorul locuintei este electricitatea. Copiii sunt atrasi de aparatele electrice. Pentru a preveni accidente nedorite, in mod special trebuiesc asigurate prizele. De asemenea, un alt lucru important ar fi cablurile, care trebuiesc puse astfel incat cel mic sa nu aiba acces la ele.

 

 

Imbracamintea – factor important in prevenirea imbolnavirii copilului

 

 

hainute bumbac organic

 

 

Este bine de stiut ca in general copiii racesc din cauza unui virus pe care il pot contacta. Avand in vedere ca in sezonul rece copiii stau mai mult in spatii inchise decat in aer liber, exista riscul imbolnavirii lor mai des. Este stiut ca frigul si fluctuatiile reci ale aerului pot ajuta virusul sa actioneze mai rapid. De aceea si modul in care trebuie imbracat un copil este foarte important. Fiecare copil este unic si nu exista o reteta pentru felul in care trebuie imbracat copilul. Indiferent de varsta, acesta nu trebuie imbracat prea gros. Atunci cand copilul este racit el transpira mai mult decat de obicei. Este recomandata imbracarea copilului in mai multe straturi iar parintii ar trebui sa aiba tot timpul hainute de schimb pentru ca acesta sa nu stea mult timp cu hainutele transpirate pe el. Atunci cand este mai cald, se poate renunta la un strat. Atentie! Cand intrati de afara intr-un spatiu incalzit, se da jos un strat de haine. Materialele din care sunt fabricate hainele pe care le poarta copiii, sunt cele care au influenta asupra sanatatii. Acorda atentie materialului atunci cand faci o noua achizitie pentru garderoba copilului tau! Opteaza pentru haine din materiale naturale: bumbac, lana. Astfel, copilul tau va avea un confort termic optim. Intra pe site-ul liloo.ro unde vei gasi hainute confectionate din cele mai naturale si calitative materiale. Vei gasi articole vestimentare atat pentru bebelusi cat si pentru copii mai mari. Hainutele sunt confectionate din materiale uni, in culori vesele, sau cu imprimeuri colorate. Vopseaua folosita pentru imprimeuri este ecologica, pe baza de apa, prietenoasa cu pielea puiului tau, dar si cu mediul inconjurator.

 

 

Accesul la internet

 

 

Un alt pericol major in zilele noastre il constituie si accesul copiilor la internet. Indiferent ca suntem adulti sau copii, internetul este tot mai prezent in viata noastra. Pentru copii insa, acesta trebuie folosit cu masura. Internetul este benefic, pentru ca te ajuta sa gasesti lucruri importante dar si daunator, in cazul in care se acceseaza site-uri nepotrivite. Intotdeauna ca parinte este necesar sa verifici pe ce site-uri sta copilul tau, cu cine vorbeste, cu cine se joaca si mai ales ce jocuri utilizeaza. Mai multa atentie ar trebui sa avem pentru telefoanele inteligente. Aici, cei mici, trebuiesc in permanenta supravegheati ce fac, cu cine si despre ce vorbesc. Pe langa faptul ca odata ce se aseaza in fata calculatorului sau stau pe telefon pierd notiunea timpului, exista pericolul sa acceseze site-uri cu continut nepotrivit. Este recomandat ca fiecare parinte sa instaleze pe telefonul, tableta copilului, un program de control parental.

 

 

copil se joaca pe telefon

 

 

Daca utilizeaza excesiv calculatorul si telefonul, viata copiilor nostri se va muta in online. Isi fac prieteni virtuali si astfel nu mai stiu sau nu mai pot comunica cu cei din jurul lor (familie, prieteni). Un alt pericol la care sunt expusi cei mici pe retelele de socializare este faptul ca pot fi racolati, urmariti, chiar hartuiti in spatiul virtual sau chiar si in cel real. Pot de asemenea sa intre in contact cu pedofili care sa ii incurajeze sa se intalneasca in lumea reala. Datoria noastra ca si adulti este sa stam de vorba cu copiii nostri si sa le explicam pe intelesul lor toate pericolele la care se expun. Trebuie sa ii incurajam sa fie sinceri, sa ne spuna tot ce fac si ce gandesc. Parintii si bunicii trebuie sa fie confidentii celor mici.

 

 

Copiii si persoanele straine

 

 

Atunci cand vrem sa facem copilul sa inteleaga situatiile in care trebuie sa se fereasca de persoanele straine trebuie sa le explicam ce inseamna persoana straina si persoana cunoscuta. In DEX cuvantul strain = care nu se afla în relatii apropiate (de rudenie sau de prietenie) cu cineva din familie. Copilul atunci cand este mic, majoritatea timpului il petrece cu parintii sai. Atunci cand creste, este necesar sa tina cont de faptul ca mama sau tata trebuie sa stie intotdeauna unde se afla si cu cine. Mai traziu, cand copilul creste si merge singur la scoala, afara, in parc sau la plimbare trebuie sa stabiliti alte reguli. De exemplu, trebuie sa ii spui ca nu este recomandat sa interactioneze prea mult cu o persoana straina. Nu este bine sa intre singur in lift cu o persoana necunoscuta. Sa stie numele, prenumele, dar si numerele de telefon ale parintilor sai. Daca se rateceste intr-un magazin, locul de intalnire cu parintele va fi la casa de marcat, acolo unde se afla o persoana in uniforma. Cel mic trebuie sa stie care sunt zonele interzise atingerii. Nu trebuie sa urce in masina la o persoana necunoscuta. Nu trebuie sa primeasca nimic din ce ii ofera un strain, decat daca are permisiunea parintelui. De asemenea, copilul trebuie invatat ca nu este recomandat sa spuna oricui numele sau si nici adresa unde locuieste. Datoria noastra ca parinti este sa ii indicam copilului care sunt locurile sigure in care el poate sta si se poate juca. Tot noi trebuie sa ii explicam si unde ar trebui sa mearga atunci cand are o problema. Ii putem spune ca este in regula sa se indeparteze de persoanele care il fac sa se simta inconfortabil. Sa il invatam ca intotdeauna va fi mai in siguranta daca se afla intr-un grup mai numeros de copii apropiati de varsta lui. Este util sa ii explicam celui mic faptul ca, totusi, nu toate persoanele care nu fac parte din familie sau din anturajul parintilor sunt straini rai. Copilul trebuie sa stie ca in general toti oamenii sunt buni, dar mai exista si exceptii in care unii oameni devin periculosi. De multe ori copilul crede ca trebuie sa faca tot ce le cere un adult. Trebuie explicat ca nu intotdeauna acest lucru este valabil. El trebuie incurajat sa spuna daca simte ca cineva il ameninta. Sunt situatii care necesita totusi interactiunea cu un strain (atunci cand se pierde, cand este agresat de cineva chiar si de alti copii) iar noi, parintii, nu suntem prin preajma. Pentru asta trebuie sa ii invatam ca politistii, pompierii, chiar daca sunt persoane straine, pot merge sa le ceara ajutorul. O recomandare din partea noastra ar fi sa cititi impreuna cu micutii vostri carti care au caracter educational.

 

 

Pericolele care se pot ivi la gradinita si la scoala

 

 

elevii

 

 

Copilul mic este mai usor de protejat pentru ca este insotit mereu de un parinte sau de o ruda. Atunci cand incepe sa mearga la gradinita sau la scoala el trebuie sa cunoasca cateva reguli de siguranta. Un aspect care predomina in majoritatea scolilor este fenomenul numit bullying. Multi copii in momentul in care se afla in locuri lipsite de supravegherea unui adult pot avea experiente neplacute cu alti copii de aceeasi varsta sau mai mari. Acest lucru poate dauna modului in care el se va percepe pe sine si pe cei din jurul lui. De aceea este bine sa discutam cu copilul nostru despre toate aspectele cu care se poate confrunta atunci cand este singur. El trebuie invatat ca in orice situatie este necesar sa isi invinga frica si sa ceara ajutorul unui adult. Avand in vedere ca de la o anumita varsta nu mai putem insoti permanent copilul in toate locurile in care acesta merge, este extrem de important sa il invatam sa faca fata unor situatii de genul bullyingului. Ce este bullyingul? Este un termen care inglobeaza o serie de comportamente agresive prin intermediul carora un copil incearca sa obtina unele beneficii cum ar fi: apreciere, atentie din partea celorlalti colegi sau chiar bunuri materiale. In aceste cazuri se recomanda pentru copilul agresat urmatoarele:

 

 

 

 

- sa fie calm si sa incerce sa calmeze si persoana care il agreseaza

 

- sa ignore copilul care il tachineaza

 

- sa se distanteze de situatia si locul respectiv

 

- sa reactioneze ferm si sa nu lase impresia ca ii este frica

 

- sa ceara ajutorul unui adult

 

- copilul nu trebuie sa para intimidat, sa planga sau sa se infurie

 

 

Sa invatam copilul sa nu loveasca

 

 

Copiii mici cu varsta in jur de 3 ani au emotii puternice (bucurie, frica, furie, dorinta) care inca nu si le pot controla si uneori simt nevoia sa loveasca, sa muste, sa impinga. Ei trebuiesc invatati treptat sa isi manifeste civilizat aceste emotii prin exemplele pe care le dau parintii si cei din jurul lor. La varsta de 5 ani un copil echilibrat emotional ar trebui sa nu mai loveasca. Copiii trebuiesc invatati sa se apere de alti copii care lovesc fara sa foloseasca violenta. Acest lucru se poate faca adresandu-i celuilalt vorbe linistitoare, apeland la ajutorul adultilor sau plecand pur si simplu de la locul incidentului.

 

De aceea, este important ca pe langa respectul cuvenit care exista intre parinti si copii ar trebui ca parintii sa creeze si o relatie de prietenie cu micutii lor, astfel incat acestia sa stie ca se pot baza pe parintii lor si ca pot vorbi si povesti orice impreuna. Ajutati copiii sa isi exprime emotiile! Castigati-le increderea!

 

imagini: Unsplash&Liloo

Scrie un comentariu