-
Coșul este gol!
Ne apropiem cu pasi repezi de cea mai mare sarbatoare religioasa (Invierea Domnului). Aceasta dateaza inca de pe vremea iudeilor ea fiind intalnita atat in iudaism cat si in crestinism.
Originea Pastelui
Cuvantul Pasti isi are originea in ebraicul Pasah (a trecut). Evreii numesc Pastele (Pasah) sarbatoare care comemoreaza iesirea evreilor din Egipt. Crestinii au sarbatorit prima data Pastele in jurul anului 1400 inainte de Hristos. Pastele catolic si cel ortodox cad foarte rar in aceeasi zi. Multi oameni nu stiu de ce se intampla acest lucru. Se stie ca datorita faptului ca se utilizeaza calendare diferite, catolicii si ortodocsii nu calculeaza la fel data la care se celebreaza pastele. Singura regula dupa care ambele biserici stabilesc sarbatoarea Invierii Domnului este aceea ca va fi in prima zi de Duminica de dupa luna plina si dupa echinoctiul de primavara. Biserica catolica se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul gregorian in timp ce biserica ortodoxa face acest calcul dupa calendarul iulian. Spre deosebire de Craciun, care are aceeasi data stabilita dupa calendarul gregorian, atat la catolici cat si la ortodocsi, Pastele are date diferite. Esential legat de aceasta sarbatoare nu este data, ci modul in care este traita aceasta zi speciala. De Pasti, credinciosii ortodocsi sau catolici trebuie sa aiba ganduri bune, pline de speranta, incredere si iubire.
Pastele la romani
Toti crestinii sarbatoresc Pastele prin diferite traditii si obiceiuri. Pentru romani este o sarbatoare deosebit de importanta. Romania este tara care a pastrat multe traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Este foarte cunoscut obiceiul din zona Transilvaniei: stropitul. Baietii merg la casele fetelor si le stropesc cu parfum „ca sa nu se vestejeasca”. In Maramures, in zona Lapusului, se pastreaza un obicei frumos prin care copiii (intre 5 si 9 ani) merg la vecini si prieteni si anunta Invierea Domnului. Cei care primesc aceasta veste ofera copiilor cate un ou rosu. Se spune ca in dimineata de Pasti este bine sa te speli pe fata cu apa dintr-o cana noua in care ai pus un ou rosu, unul alb, un banut de argint si un fir de iarba verde. Se face acest lucru pentru sanatate, prosperitate si spor. La masa de Pasti este bine sa mananci prima data un ou. Se spune ca acest lucru aduce sanatate trupului tot anul. Daca pastrezi un ou rosu 40 de zile dupa Pasti si nu se strica, inseamna ca vei avea noroc tot anul. Copiii nascuti de Pasti sunt binecuvantati, avand o viata luminata si plina de noroc.
Sarbatorile Pascale incep in Romania inca din prima zi a postului, considerat cel mai aprig dintre toate de peste an, fiind cel mai lung ca si perioada (40 zile). Postul culmineaza in ultima saptamana denumita si Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. Aceasta incepe din seara din Duminica Floriilor, Floriile fiind o alta sarbatoare deosebita, ce are loc cu o saptamana inainte de Paste. In aceasta saptamana, pregatirile in casele oamenilor sunt in toi. Gospodinele pregatesc casele pentru marea sarbatoare si tot in aceasta zi, seara, se aduna la biserica unde au loc deniile (slujbe unice in lumea crestinilor ortodocsi).
In ziua de joi se inrosesc oualele iar in ziua de vineri este sacrificat mielul, urmand ca din el sa fie pregatite bucatele pentru ziua de Paste. Se spune ca toata munca din gospodarie trebuie sa fie terminata pana sambata. In noaptea de Inviere, toti crestinii merg la biserica pentru a primi Lumina Sfanta. Acestia se roaga si participa la slujba pana dimineata iar la sfarsit sunt sfintite cosurile traditionale de Paste. Aceste cosuri sunt aduse apoi acasa, impreuna cu Lumina Sfanta, unde masa este pregatita de sarbatoare, impodobita cu buchete de flori si crengute verzi. Pe masa sunt asezate mancarurile traditionale si oua incondeiate. La masa de Pasti, cel mai vechi obicei este ciocnirea oualelor. Dupa ce fiecare ia vin sfintit si paine sfintita, aduse de la biserica, incepe masa de Pasti. Participantii isi aleg un ou pe care il ciocnesc cu persoanele dragi.
Un alt obicei legat de Paste, este acela de a purta in prima zi a sfintei sarbatoare, haine noi. Sarbatoarea care simbolizeaza renasterea si innoirea este si o buna ocazie de innoire a vestimentatiei. Asa cum Mos Nicolae aduce de regula numai dulciuri, iepurasul pe langa dulciuri, jucarii, aduce si hainute noi. Hainutele viu colorate si vesele aduc veselie in familie. Un articol vestimentar bine ales, cu un imprimeu vesel, sigur ii va incanta pe cei mici. Pentru a fi sigura ca nu dai gres in alegerea hainutelor, te invitam sa accesezi site-ul nostru liloo.ro, unde vei gasi hainute si articole vestimentare atat pentru bebelusi cat si pentru copiii mai mari. Toate produsele noastre sunt confectionate din bumbac 100%, de calitate superioara, confectionate cu atentie sporita la detalii, in Romania. Gasesti hainute atat uni, in culori vesele, cat si cu imprimeuri frumos colorate ce vor incanta privirea copiilor. Toate imprimeurile de pe hainele pentru copii sau bebelusi sunt realizate cu vopsea eco, pe baza de apa. Astfel, la cei mici nu exista riscul sa dezvolte reactii alergice la materiale sau vopseluri. Iepurasul din partea firmei Liloo vine cu o reducere de 15% la toate produsele, folosind codul PASTE, in perioada 20-27.04.2022.
Traditii de Paste in lume
La catolici exista traditia ca in vinerea mare, in biserici, sa fie reconstituit ritualul spalarii picioarelor. Astfel, in bisericile catolice sunt alesi 12 barbati saraci sau copii din parohie, simbolizandu-i pe cei 12 apostoli. Preotul, ca si Iisus Hristos, le spala picioarele. La Vatican, este respectata aceasta traditie de catre Papa. Aici Papa celebreaza masa de inviere in piata San Pietro in fata a mii de credinciosi veniti din toata lumea.
Pastele in Germania - in aceasta tara sunt traditii si obiceiuri asemanatoare cu cele de la noi. Gasim si aici vopsirea oualelor, prepararea mancarurilor traditionale si petrecerea sarbatorilor alaturi de familie. Sunt insa si elemente interesante care se deosebesc de cele intalnite la noi. Traditiile in Germania incep inca de Joi, aceasta zi purtand numele de Grundonnerstag. Ea semnifica ultima zi in care Iisus a mancat impreuna cu discipolii sai. In aceasta zi, multi germani mananca alimente de culoare verde sau sosul verde de la Frankfurt. In seara aceleiasi zi, sunt aprinse lumanari inscriptionate cu simbolul crucii. O alta traditie interesanta in Germania este focul de Pasti. Ea poarta denumirea de „Osterfeuer” si este un simbol al soarelui. El este aprins in noaptea de Sambata spre Duminica de Paste.
Pastele in Anglia – cuvantul „Easter” a aparut inainte de anul 899 provenind din numele zeitei Eostre care era sarbatorita odata cu echinoctiul de primavara. Aceasta zeita avea ca animal favorit iepurele. „Duminica frunzelor de palmier” se celebreaza cu o saptamana inainte de Paste, fiind un fel de Duminica Floriilor la noi. Oamenii participa la parada, avand in maini frunze de palmier. Bisericile sarbatoresc Invierea Lui Christos prin slujbe traditionale, iar altarul este impodobit cu ghirlande de crini albi si frunze de palmieri. Iepurasul de Paste ascunde oua prin gradini pe care copiii trebuie sa le gaseasca. Vopsirea si consumarea oualelor de Pasti este un obicei destul de popular si in Anglia.
Pastele in Spania – Saptamana Mare a Pastelui catolic reprezinta o comemorare a patimilor mortii si invierii lui Iisus Hristos. Incepand cu Duminica de Florii si pana in duminica Pastelui, congregatiile imbracate in costume specifice organizeaza procesiuni religioase si defileaza prin oras, pe trasee bine definite. In Spania se respecta postul mare ca perioada de meditatie si rugaciune pentru purificare.
Pastele in Grecia – in Sambata Pastelui, in Corfu, are loc evenimentul „aruncarea de oale”, oamenii aruncand pe geam oale si tigai direct in strada.
Pastele in Australia – aici pastele este sarbatorit cu mare bucurie. Avand in vedere ca in aceasta perioada, in Australia, este toamna, se organizeaza o expozitie ce are ca tema principala agricultura. La copiii Australieni vine Bilby, un cangur, ce aduce copiilor daruri, el fiind simbolul pastelui.
Pastele in Brazilia – incepand cu anul 1950, in satul Fazenda, se desfasoara o sceneta care reinvie evenimentele nefericite prin care a trecut Mantuitorul inainte de a fi rastignit. Si aici se sfintesc frunze de palmier in Duminica Floriilor.
Pastele in Bulgaria – in aceasta tara oualele nu se ciocnesc ca la noi. Este organizat un concurs intre membrii familiei, iar participantii trebuie sa arunce cu oua in adversari, castigator fiind cel al carui ou nu s-a spart. Cea mai importanta traditie intalnita in Bulgaria este coacerea a ceea ce noi numim Pasca.
Pastele in China – traditia aici spune ca oualele sunt elemente sacre ale sarbatorilor Pascale, chinezii obisnuind sa le ofere cadou. Inrosirea oualelor este o traditie veche, de peste 3000 de ani.
Pastele in Italia – inainte de inceperea postului mare se organizeaza un carnaval in timpul caruia oamenii se costumeaza. In ziua de florii oamenii merg la biserica si duc crengi tinere de maslini pentru a fi sfintite.
Pastele in Rusia – aici se intalneste obiceiul de a oferi persoanelor dragi oua incondeiate in ziua de Paste, iar oamenii se ating intre ei cu crengute de salcie sfintite pentru a le purta noroc.
Invata copiii semnificatia obiceiurilor si traditiilor de Paste!
Este bine ca atunci cand copiii au varsta potrivita pentru a intelege sa le explicam semnificatia acestei sarbatori.
1. Curatenia de Paste – odata cu venirea primaverii si cu apropierea sarbatorii Invierii Domnului, gospodinele pregatesc casa si curtea. Se face curatenie generala la care este bine sa ii implicati si pe cei mici: sa isi aranjeze lucrurile in dulap, sa isi ordoneze cartile, caietele si jucariile. In acest fel copilul invata sa fie ordonat, intelegand importanta acestei activitati.
2. Semnificatia bucatelor traditionale:
– Vopsirea oualelor - in saptamana mare, atunci cand incepem sa pregatim masa pentru Paste, indicat este sa le explicam copiilor semnificatia mancarurilor pregatite pentru aceasta sarbatoare. Ouale rosii reprezinta viata care se reinnoieste prin jertfa de sange a lui Hristos. Oul este generator de viata, simbol al purificarii si al regenerarii. In afara de aceasta semnificatie religioasa, apare si simbolul renasterii la viata a naturii prin venirea primaverii. De aceea, oualele mai sunt vopsite si in culori de verde, galben si albastru. Trebuie sa le mai spunem celor mici si despre traditia incondeierii oualelor, traditie care se respecta si astazi, mai ales in zona Bucovinei. La romani, incondeierea oualelor a fost asociata elementelor de o deosebita valoare a culturii spirituale populare care dau valoare particularitatilor etnice ale poporului nostru. Putem face chiar si cateva activitati frumoase, atat acasa dar si la scoala si gradinita, in care sa ii punem pe cei mici sa picteze oua.
- Pregatirea mielului - mielul este simbolul lui Hristos. Acesta simbolizeaza inocenta, blandetea si puritatea. Mielul reprezinta sacrificiul pe care l-a facut Hristos pentru mantuirea oamenilor. In popor se spune ca daca intalnim sau punem mana pe un miel in apropierea Pastelui ai mult noroc.
- Pasca – sugereaza implinirea sufleteasca, adica, dupa o perioada de post, de sacrificiu, in care nu s-a mancat nimic dulce, apare si rasplata, aceasta coptura cu branza deosebit de gustoasa. Putem spune ca pasca a luat nastere din credinta poporului roman. Este mai mult decat o traditie pentru ca ne leaga de istoria poporului nostru. Pasca se regaseste si la alte popoare dar sub forma de colac sau turta.
Toate bucatele traditionale care sunt oferite in ziua de Paste sunt insotite de o lumanare aprinsa care este simbolul luminii, al credintei si al sansei fiecarui om de a-si depasi conditia.
3. Ce inseamna salutul pe care credinciosii il rostesc de Paste?
Salutul „Hristos a Inviat!” si raspunsul „Adevarat a Inviat!” se foloseste timp de 40 de zile de la Invierea Domnului, adica pana la Inaltarea Sa. Acesta este un salut care apare in cartile de cult si reprezinta de fapt o marturisire a credintei celor care folosesc acest salut. Aceleasi vorbe sunt folosite si atunci cand sunt ciocnite oualele.
Povestea iepurasului de Paste
Daca este sa ne referim la un simbol, la Craciun vorbim de Mos Craciun iar de Paste despre iepuras. Aceasta poveste isi are originile in Germania. Acest iepuras este de fapt un mit creat pentru a aduce bucurie copiilor. Se spune ca iepurasul vine de Pasti si aduce daruri tuturor copiilor cu mentiunea ca cei mici trebuie sa fie cuminti pentru a primi daruri.
Sarbatoarea Pastelui reprezinta un mesaj prin care putem intelege ca asa cum primavara vine dupa iarna si totul revine la viata, asa si omul poate trece peste toate obstacolele vietii. De aceea, Pastele este considerat ca fiind ziua a opta a saptamanii careia i se mai spune si ziua Vesniciei. Pastele este una din cele mai dragi sarbatori crestine iar traditiile si obiceiurile ajuta la intregirea familiei. Invierea Domnului aduce cu sine trezirea naturii la viata si innoirea sufletelor. Bucuria si simplitatea acestor momente ne ajuta sa apreciem adevaratele valori ale vietii. Liloo va doreste ca sfintele sarbatori pascale sa va aduca ganduri senine, lumina in suflet si multe bucurii alaturi de cei dragi!
imagini: Liloo