Partenerul tau se implica in cresterea si educarea copilului?

Publicat de Madalina 08.07.2022 0 Comentarii

Cuvantul parinte, vine din latinescul parens, care se traduce prin procreator si se refera la parintii biologici, respectiv mama si tata. Acestia sunt responsabili pentru cresterea si educarea copilului lor. Parintii alaturi de copilul/copiii lor formeaza familia. O definitie frumoasa si reala a familiei, o gasim in doctrina crestina care spune ca „ familia este o comunitate de viata si de iubire”. Copiii se bucura de un stil de viata sanatos atunci cand traiesc intr-o familie sanatoasa unde se implica in cresterea si educarea lor, atat mama cat si tatal. Acest lucru ofera fundamentul pentru o dezvoltare armonioasa pentru tot restul vietii. In majoritatea discutiilor pe care le avem despre micutii nostri, ne raportam in special la mama, lasand tatal pe locul doi. Dar nu trebuie sa fie deloc asa! Tatal trebuie sa fie in acelasi plan cu mama pe parcursul cresterii si educarii copilului. Este o idee invechita prin care se spune ca: mama trebuie sa creasca copiii si sa aiba grija de casa, iar tatal este cel care aduce banii. Implicarea tatalui in viata copilului, in cresterea si educarea lui, trebuie sa fie o realitate. Specialistii spun ca mama are rol de protectie in relatia cu copilul, in timp ce tatal ajuta copilul sa relationeze mai bine cu exteriorul. Mama si tata, trebuie sa faca o echipa atat in viata de cuplu dar si in cresterea copilului. Astfel, copilul beneficiaza de o diversitate de stimuli si are in fata un exemplu de parinti fericiti care le insufla incredere si echilibru.

 

 

tatic cu bebelusul

 

 

Influenta tatalui in dezvoltarea armonioasa a copilului

 

 

Rolul tatalui este important in dezvoltarea copilului. Pentru ca micutii nostri sa creasca frumos este nevoie de ambii parinti. Implicarea tatilor inca din primele zile de viata ale copilului nu este doar o cerinta a parentingului modern ci este o necesitate constatata de specialisti de-a lungul a numeroase studii. Acestia spun ca nu este suficient ca tatal sa fie doar prezent in casa si ca el trebuie sa se implice activ in fiecare etapa parcursa de copilul lor. Pentru a va putea convinge de acest lucru, mai jos enumeram principalele avantaje ale implicarii tatalui in cresterea si educarea copilului:

 

 

parinti cu bebelusul

 

 

- Ajuta la dezvoltarea fizica, psihica si cognitiva a copilului

 

- Dezvolta gradul de incredere al copilului in fortele proprii

 

- Copilul experimenteaza lucruri noi si unice alaturi de tatal sau

 

- Copilul dezvolta un autocontrol mai bun

 

- Socializarea, relationarea mai buna cu familia si cu cei din jurul copilului

 

- Scade nivelul de agresivitate al copilului

 

- Implicarea tatalui in activitatile de zi cu zi ale copilului ii aduce acestuia o stare de bine, asigurandu-le o adaptare usoara la situatiile noi.

 

- Le dezvolta copiilor dorinta de a explora mediul inconjurator

 

- Ii ajuta pe cei mici sa depaseasca mai usor starile de stres

 

- Copiii al caror tata este implicat in cresterea lor sunt mai veseli, mai putin tematori si mai putin suparaciosi

 

- Dezvolta relatii de prietenie mai stranse cu alti copii

 

- Au rezultate bune la invatatura

 

- Le dezvolta copiilor potentialul de a lua initiative, de a-si asuma anumite riscuri sub indrumarea si supravegherea tatalui.

 

- Prin relationarea frecventa cu tatal, copilul isi dezvolta abilitatile lingvistice

 

- Interactiunea copilului cu tatal sau pe termen lung il ajuta sa aiba mai putine probleme comportamentale

 

- Relatia sanatoasa pe care copilul o are cu tatal sau are un impact pozitiv in viata de adolescent si apoi de adult

 

 

Influenta mamei in relatia tata – copil

 

 

familie fericita

 

 

Atunci cand relatia dintre mama si tata este frumoasa si relatia dintre tata si copilul lui se costruieste frumos si odata cu trecerea timpului aceasta relatie devine tot mai puternica. Din acest motiv, mama este unul din pionii principali care trebuie sa incurajeze si sa construiasa frumos aceasta relatie. Mamicile sunt cele care trebuie sa obisnuiasca tatal cu noul rol. Tatii trebuiesc implicati in cresterea micutilor inca din primele zile de viata ale acestora, prin a invata sa schimbe bebelusul, aducerea unui scutec, participarea la baita zilnica, linistirea copilului atunci cand plange din cauza colicilor. Toate acestea pot fi realizate cu ajutorul implicit al mamei si prin crearea unui mediu familial adecvat. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tina cont o mama in relatia de familie:

 

- In prezenta copiilor si a altor persoane nu iti critica partenerul chiar daca el greseste. Ajuta-l sa inteleaga ca a gresit intr-un mod diplomatic

 

- Multumeste-i sotului tau ori de cate ori ai ocazia si invata si copilul sa faca acest lucru. Nici nu stii cate avantaje aduce acest lucru atat in cuplu cat si pentru copilul vostru

 

- Subliniaza calitatile sotului tau ori de cate ori ai ocazia

 

- Realizeaza o comunicare buna cu partenerul tau

 

- Arata-i sotului ca ai incredere deplina in el, incurajandu-l sa petreaca timp singur cu copilul. Astfel tatal capata incredere in el, iar tu ca mamica ai un pic de timp si pentru tine.

 

- O modalitate de a invata copilul sa-si aprecieze tatal este de a face proiecte impreuna : pregatirea cinei; sa mergeti in parc impreuna; sa va jucati cu micutul toti trei;

 

- Incurajeaza activitatile pe care cei mici le pot desfasura cu tatal lor

 

- Implicarea si incurajarea partenerului de a face cumparaturi pentru micutul vostru. Pentru achizitionarea unor hainute potrivite ii poti recomanda sa intre impreuna cu micutul pe site-ul liloo.ro si sa aleaga hainute de calitate fabricate din 100% bumbac. Hainutele sunt realizate in Romania, cu o foarte mare atentie la detalii si calitate.

 

 

hainute liloo

 

 

Motivele implicarii scazute a tatalui in cresterea si educarea copilului

 

 

Aparitia in familie a unui copil poate avea efecte profunde asupra unui barbat. Un tata neimplicat gaseste mereu scuze in faptul ca relatia cu copilul lui lasa de dorit. Nu vrem sa punem accent pe aspectele negative in cazul neimplicarii tatilor in cresterea si educarea copilului, dar vrem sa enumeram cativa factori care pot deveni o scuza in relatia tata – copil:

 

- Lipsa timpului

 

- Teama ca ar putea gresi ceva si ar putea face rau copilului

 

- Exemplul pe care l-a avut tatal in familia lui

 

- Mama nu ajuta si nu incurajeaza implicarea tatalui in cresterea si educarea copilului

 

- Ideea preconceputa de care se folosesc unii dintre tati, precum ca se fac de ras in fata prietenilor si a colegilor

 

- Anturajul tatilor

 

- Varsta tatilor atunci cand vine pe lume un copil

 

 

Sfaturi utile pentru tatii care vor sa construiasca o relatie frumoasa si durabila cu copiii lor

 

 

Trebuie sa recunoastem ca atat tatal cat si mama reprezinta un exemplu pentru copilul lor. Cand este mic, copilul imita si incearca sa reproduca felul in care se comporta si reactioneaza persoanele mature care se afla in jurul lui. Astfel, relatia cu tatal sau cu mama, poate influenta in viitor relatia pe care copilul o are cu prietenii, cu superiorii si chiar cu patenerul de viata. Exista studii prin care s-a demonstrat ca multe fete isi aleg partenerii de viata dupa tiparul tatalui. Un tata bland, iubitor, implicat, empatic le face pe copilele lor sa caute aceste calitati si la partenerul de viata. De asemenea si baietii urmeaza exemplul tatalui, fiind imperios necesar ca acest exemplu sa fie unul demn de urmat. Asadar copiii invata prin puterea exemplului. Studiile arata ca astazi din ce in ce mai multi tati se implica in cresterea, ingrijirea si educarea copiilor. Acest lucru este imbucurator avand in vedere faptul ca tatal trebuie sa devina exemplu, sprijin si ajutor in viata pentru copilul lor. Obisnuinta copilului cu prezenta tatalui in preajma sa, il face pe copil sa-si doreasca sa petreaca din ce in ce mai mult timp cu tatal sau. Acest lucru confera si tatalui multumire si incredere, contribuind la un mediu familial propice pentru cresterea si educarea copilului. Iata cateva sfaturi utile pentru tati:

 

 

tatic spunand povesti

 

 

- Un lucru important pe care trebuie sa-l faca tatal atat in primele luni de viata cat si pe parcursul cresterii copilului este felul in care trebuie sa se comporte cu partenera sa. Sa fie atent la nevoile sotiei, sa fie intelegator cu aceasta avand in vedere ca ea trece prin multe schimbari dupa nastere.

 

- Sa evite discutiile in contradictoriu cu sotia in fata copiilor.

 

- Sa tina sub control stresul

 

- Sa ajute sotia la pregatirea micului dejun si al cinei

 

- Dupa alaptarea bebelusului tatal il poate ajuta pe acesta la eliminarea gazelor acumulate in timpul mesei. De asemenea poate ajuta la sterilizarea biberonului.

 

- Poate sta cu copilul, lasandu-i mamei timp pentru refacere.

 

- Sa faca miscare alaturi de copil, oferindu-i astfel un exemplu

 

- Studiile arata ca vorbitul, cititul si cantatul ii determina bebelusului emotii pozitive fata de parinti.

 

- Avand in vedere ca principala sursa de divertisment pentru copil este jocul, este bine ca tatal sa se joace cat mai des posibil cu micutul/micuta lui. Psihologii spun ca stilul de joaca al tatalui are alte caracteristici fata de cel al mamei, acest joc fiind mai plin de entuziasm si avand un nivel crescut de stimulare.

 

- Sa vorbeasca cu copilul si sa-i raspunda la intrebarile pe care acesta i le adreseaza.

 

- Tatal trebuie sa ajute la curatenia casei

 

- Este bine ca tatal sa faca cumparaturile necesare gospodariei

 

- Sa ia deciziile impreuna cu partenera lui

 

Trebuie sa mentionam ca in societatea romaneasca mai exista inca mentalitati vechi care apartin altor vremuri. Scopul acestui articol este de a informa si de a aduce in atentia cititorilor aspecte noi care sa ajute copilul sa beneficieze de o crestere si educatie sanatoasa. Intr-o lume moderna care se dezvolta pe toate planurile, o familie moderna si responsabila inseamna ca atat mama cat si tatal sa fie implicati echilibrat atat in ceea ce priveste munca, treburile casnice dar si in ceea ce priveste prezenta lor in viata copiilor. Si pentru ca in acest articol este vorba despre tati, putem spune ca nu exista satisfactie mai mare pentru un tata decat atunci cand stie ca si el si-a adus contributia la dezvoltarea sanatoasa din punct de vedere emotional, fizic si social a copilului sau.

Scrie un comentariu