-
Coșul este gol!
Cele doua liniute aparute pe testul de sarcina aduc o bucurie nemarginita viitorilor parinti. Implinirea sufleteasca de a deveni parintele unei fapturi atat de firave si gingase, iti umple inima de sentimente ce nu pot fi descrise in cuvinte.
Pana la marea intalnire a parintilor cu bebelusul, mamica, cea care tine in pantec minunea sa timp de aproximativ 40 de saptamani, trece prin modificari la nivel metabolic, hormonal si neuro-psihic.
Este bine de stiut perioadele in care evolueaza bebelusul si cum sunt impartite cele trei trimestre de sarcina:
- trimestrul I = 1-14 saptamani
- trimestrul II = 14-28 saptamani
- trimestrul III = 28 de saptamani pana la nastere
In acest articol de blog vom evidentia schimbarile prin care trece femeia insarcinata in cele trei trimestre si vom puncta metodele esentiale prin care poti avea o sarcina sanatoasa.
Cresterea in greutate
Cercetatorii spun ca femeia asimileaza in sarcina aproximativ 12 kilograme (+/- 3 kilograme in functie de sarcina). Aceste kilograme sunt impartite astfel: 1-2 kilograme in primul trimestru,4-5 kilograme in al doilea trimestru si 5-6 kilograme in al treilea trimestru. Greutatea asimilata atat de repede este datorata continutului uterin (fat, placenta, lichid amniotic), glandelor mamare, uterului, retinerii lichidelor si grasimilor. Nu trebuie sa ne speriem de aceasta crestere in greutate, deoarece majoritatea femeilor, la 2 saptamani dupa nastere pot pierde 9 kilograme.
Poftele
Poftele fac parte din categoria simptomelor normale aparute in sarcina si apar datorita cantitatii mari de hormoni. Nivelul ridicat de hormoni poate afecta gustul si mirosul in timpul sarcinii, de aceea poftele sunt diverse si uneori ciudate.
Fiecare pofta a gravidei semnifica o nevoie a corpului dar poate fi inlocuita cu succes de alimente sanatoase. Unei femei insarcinate i se accepta sa manance o cantitate putin mai mare insa nu trebuie sa faceti exces la anumite alimente ce pot dauna sarcinii.
Printre cele mai frecvente pofte in sarcina, enumeram:
-muraturi – nevoie de sodiu. Stoarce mai multa lamaie in salata sau bea mai des limonada.
-oua- nevoie de proteine. Poti inlocui ouale cu produse la fel de bogate in proteine: fasole, linte, branzeturi, peste si carne rosie.
-ciocolata - nevoia de calorii. Cateva patratele de ciocolata sunt acceptate insa daca nu te poti stapanii, bea un pahar de lapte cu cacao.
-fructe- nevoia de vitamina C. Nu inlocui fructele cu nimic altceva! Fructele proaspete iti fac bine si tie si bebelusului.
-chipsuri sau snacksuri -nevoie de grasimi. Poti alege sa rontai covrigei sarati sau grisine in locul acestor produse ce nu sunt tocmai sanatoase.
Anemia
Anemia va exista 100% daca ai inceput sarcina cu o rezerva mica de fier in organism. Aceasta lipsa de fier poate fi produsa de perioadele mai dificile prin care treci, care solicita organismul la maxim. Caracteristicile anemiei sunt: oboseala, stare de slabiciune si stari de ameteala.
Anemia se reduce printr-o alimentatie bogata in fier. Spanacul si carnea rosie te vor ajuta sa lupti cu succes impotriva anemiei.
Pielea si parul
Pielea devine din ce in ce mai intinsa si mai lucioasa in zona abdomentului. Inevitabilele vergeturi apar si au o culoare rosie-violacee iar dupa nastere culoarea vergeturilor devine alba-sidefie. Tenul sensibil poate deveni gras si invers, insa aceasta nu este o regula. Parul poate incepe sa cada mai mult ca de obicei si sa aiba un spect mai uscat, fara luciu. Poti cere sfatul medicului dermatolog pentru remediile impotriva vergeturilor. De-a lungul timpului au fost create creme pentru vergeturi si tratamente naturale pentru par ce nu dauneaza evolutiei fatului.
Dispnee in sarcina (dificultati in respiratie)
In special in ultimul trimestru de sarcina, gravida respira mai greu datorita presiunii exercitate de uter ce apasa pe diafragma. Uterul marit apasa pe stomac si apar arsurile, pe intestine si apare constipatie, pe vezica si mersul la toaleta este din ce in ce mai des.
Pentru a regla respiratia adopta o pozitie dreapta a spatelui si fa exercitii de respiratie. Plimbarile in locurile unde sunt amenajate spatii verzi, unde aerul este mai curat si bogat in oxigen, te vor ajuta sa ai o respiratie usoara.
Modificarea sanilor
Conform specialistilor pe timpul celor trei trimestre de sarcina au loc mai multe modificari ale sanilor:
- mamogeneza = pregatirea pentru alaptare prin dezvoltarea glandei mamare
- galactogeneza = glanda mamara este pregatita pentru a produce lapte
- galactopoeza = intretinerea secretiei lactate
Pentru o dezvoltare armonioasa a bebelusului dupa nastere este importanta alaptarea in primele 6 luni de viata. Procesul de alaptare ofera bebelusului sentimentul de protectie, iubire si siguranta inca din primele clipe ale vietii. Proprietatile laptelui matern satisfac nevoile copilului, fiind bogat in carbohidrati, imunoglobuline si polipeptide. Laptele matern ii intareste copilului sistemul imunitar si ii asigura nutrientii necesari pentru o dezvoltare armonioasa. De aceea trebuie urmarita si acceptata aceasta modificare a sanilor.
Aparatul urinar si aparatul genital
Datorita presiunii exercitate de uterul marit asupra vezicii urinare, mersul la toaleta va fi din ce in ce mai des atat ziua cat si pe timpul noptii. Infectiile urinare vor fi inevitabile daca igiena corporala nu este stricta si mediul unde se desfasoara nevoile fiziologice nu este foarte bine curatat si dezinfectat. De asemenea pentru a evita aparitia unor boli ale aparatului genital se recomanda respectarea regulilor de igiena intima si efectuarea periodica a unui examen citobacteriologic.
Femeile insarcinate sunt mult mai sensibile decat in mod normal si se pot „alege” mult mai repede cu aceste infectii ce pot avea urmari grave in sarcina daca nu sunt depistate si tratate la timp.
Sistemul osos si musculatura
In ultimele luni de sarcina, uterul se mareste devenind mai greu si apasa asupra muschilor spatelui. Atunci apar durerile de spate. In afara de modificarea centrului de greutate, durerile de spate pot aparea si din cauza hormonului numit „relaxin”, a kilogramelor in plus si a separarii musculare.
Este foarte importanta odihna. Specialistii recomanda somnul din pozitia intinsa pe lateral, nu pe spate si gimnastica pentru gravide.
Aparatul digestiv si schimbarile neuro-psihice ale gravidei
In primul trimestru de sarcina (saptamana 1 - saptamana 14) apar primele modificari metabolice si neuro-psihice. Acestea sunt:
Greata, constipatia si hemoroizii sunt cele mai intalnite modificari regasite in procent de 70% la majoritatea sarcinilor.
Schimbari emotionale si afective
Gravida se poate simti adesea trista, distrata sau incapabila de a se concentra. Sentimentele pot fi dese si contradictorii: in cateva secunde poti trece de la fericire la tristete. Gravida trebuie sa se obisnuiasca cu noul statut, trebuie sa fie sustinuta si inteleasa de persoanele din jurul sau pentru a trece mai usor peste aceasta etapa. Rudele apropiate si mai ales sotul trebuie sa devina un sprijin emotional pentru gravida.
Starile emotionale si afective se datoreaza hormonului de sarcina denumit stiintific gonadotropina corionica umana ce ajuta la dezvoltarea fatului insa afecteaza nivelul de neurotransmitatori de la nivelul creierului mamei.
Ca si grad de evolutie, aceste sentimente indecise sunt prezent vizibile in trimestrul I incep sa scada in trimestrul II iar in trimestrul III, gravida fiind deja impacata cu gandul ca se apropie nasterea si venirea micutului pe lume. Asadar aceste tulburari emotionale este normal sa dispara in trimestrul III de sarcina.
Multe ganduri si intrebari sunt in mintea unei femei gravide care incearca sa le gaseasca un raspuns cat mai plauzibil. Daca bebelusul va fi sanatos si ea va fi o mamica buna? Daca acele kilograme si vergeturi vor disparea in primele luni dupa nastere? Cum va decurge nasterea: naturala sau cezariana? Sunt de ajuns toate investigatiile facute? Acestea sunt cateva din intrebarile ce pot fi discutate cu medicul de familie sau cu medicul ginecolog. Ei sunt cei mai in masura sa iti dea sfaturi referitoare la sarcina si la toti pasii ce trebuiesc urmati de la aflarea vestii minunate pana la momentul nasterii.
Daca aceste nelinisti dureaza mai mult de 5-10 zile consulta un medic de specialitate! Cercetarile au demonstrat ca netratate, aceste tulburari de dispozitie pot afecta dezvoltarea copilului si creste riscul de nastere prematura sau depresie postnatala.
Aceste schimbari precum urinarea deasa, greturile si starile de voma, oboseala si lipsa de concentrare, te fac sa simti ca cedezi. Stim, este o perioada frumoasa cu trairi nemaiintalnite, dar si o perioada grea si obositoare. De aceea este recomandat ca viitoarea mamica sa interactioneze si cu alte viitoare mamici, sa mearga impreuna cu sotul la cursuri de educatie prenatala sau la cursuri de pregatire pentru nastere. Acest lucru se poate face dupa saptamana 28 de sarcina.
In ultimul trimestru de sarcina, pentru a reduce starea de neliniste, poti petrece timp in mediul online accesand site-uri cu produse pentru copii si articole de blog destinatate sarcinii si bebelusilor. Vei afla tendintele modei la bebelusi, din ce materiale trebuiesc confectionate hainele bebelusului si care este necesarul pentru geanta de maternitate.
Va recomandam site-ul Liloo unde gasiti produse speciale pt bebelusi: hainute, articole de igiena, scutece si seturi cadou. De aici va puteti face cumparaturile la un click distanta, rapid si sigur. Produsele sunt fabricate din bumbac 100% in conformitate cu Standardul 100 Oeko-Tex clasa I, indeplinind toate normele de siguranta si calitate in domeniul textilelor.
Sunt anumiti factori care dauneaza in mod direct fatului inca din viata intrauterina. Astfel, alimentatia, stresul, expunerea la tot felul de substante ce pot declansa alergeni, cosmeticele pot afecta negativ dezvoltarea bebelusului. Este adevarat ca nu putem controla in totalitate acesti factori, insa trebuie sa existe un minim de constientizare asupra acestor influente neadecvate asupra copilului inca nenascut.
Iti recomandam sa tii cont de cateva aspecte importante in dezvoltarea sanatoasa a micutului tau!
1. Alimentatia sanatoasa
Informeaza-te asupra beneficiilor fiecarui aliment. In functie de aceasta lista, combina alimentele incat sa ai o varietate de vitamine, calciu si fibre in farfuria ta.
Micul dejun si pranzul sunt cele mai importante mese ale zilei. Pregatirea unui bol de cereale sau a unei salate de fructe la micul dejun, supe, ciorbe si mancarea gatita la pranz iti va da puterea necesara si ii va oferi fatului posibilitatea de a asimila tot ce este mai bun!
Incearca sa eviti mancarea de tip fast-food, prajelile, dulciurile in exces, carnea cruda si conservele.
Lichidele au un rol foarte important in timpul sarcinii! Consuma cat mai multa apa plata (cea carbogazoasa iti va provoca imbalonare in stomac si gaze), sucuri naturale din fructe, ceaiuri recomandate de medic si cel mult o cana de cafea pe zi.
De evitat alcool-ul in cantitati mari pentru ca dauneaza dezvoltarii fatului!
2. Medicamentele in timpul sarcinii
In afara de acidul folic sau vitaminele speciale sarcinii, prescrise de medic, nu este recomandat sa iei alte pastile. In cazul unei migrene, raceli, dureri de masea sau orice altceva, consulta medicul care este cel mai in masura sa iti prescrie vreun tratament.
Odata inghitite, substantele ce se afla in componenta pastilelor ajung in sangele tau apoi trec prin placenta in corpul bebelusului.
3. Fumatul
Printre lucrurile strict interzise in timpul sarcinii este si fumatul. In cazul in care mamica fumeaza cel mai bun lucru pentru bebelusul care se formeaza este ca mamica sa renunte la fumat. Este bine de stiut ca pot aparea complicatii atat in timpul sarcinii cat si dupa sarcina.
Poti incepe cu o lista in care sa iti scri motivele pentru care renunti la fumat. Renunta la obiectele ce iti pot aduce aminte de fumat si incepe a socializa cu oameni ce au facut deja acest pas, pentru a te incuraja! Daca iti doresti cu adevarat poti schimba in bine viata ta si a copilului tau!
3. Analizele in timpul sarcinii
O sarcina sanatoasa incepe cu efectuarea unei liste amanuntite de analize. Inca de la aflarea vestii ca esti insarcinata, trebuiesc facute mai multe analize. Unele investigatii se fac pentru starea generala de sanatate, altele pentru istoricul familiar in cazul in care exista boli genetice. Investigatiile specifice dezvoltarii normale ale embrionului vor fi cele mai dese si se vor efectua aproape in fiecare luna.
In fiecare trimestru medicul ginecolog iti va da o lista de analize de sange pentru a sti in ce stadiu se afla corpul tau la interior si daca ai intrat in contact cu vreo bacterie. Ecografiile si morfologiile vor ajuta medicul sa urmareasca dezvoltarea corpului fatului.
Vei ramane cu amintiri frumoase in urma ecografiilor. Iti vei aduce aminte cum iti imaginai chipul bebelusului inainte de a-l strange in brate.
4. Fa miscare cu masura
Desii poate te simti in forma si doresti sa faci cat mai multe activitati, nu trebuie sa exagerezi! Limiteaza alergarile, activitatile rapide si bruste, ridicarile, urcarile si coborarile, deoarece vei incepe sa simti oboseala sau stare de lesin cauzate de lipsa oxigenului din sange.
Plimbatul in aer liber si mersul „la pas” atunci cand vremea este frumoasa, te vor ajuta atat fizic cat si psihic, detensionand corpul.
5. Odihna din timpul zilei si a noptii
Odata cu cresterea abdomenului, somnul din timpul noptii devine nelinistit si anevoios. Conform medicilor, somnul pe partea stanga optimizeaza circulatia sangvina. Achizitioneaza perne speciale pentru gravide ce te vor ajuta sa dormi mai confortabil.
In medie ar trebui sa dormi 9-10 ore pe timpul noptii si in jur de 30 de minute -1 ora dupa masa de pranz. Somnul de la amiaza te ajuta sa fii mai calma, odihnita iar pe bebelus il ajuta la dezvoltarea sa armonioasa.
In ultimele randuri ale acestui articol trebuie precizat faptul ca femeia insarcinata ii transmite fatului toate starile sale. Legatura dintre mamica si bebelus trece de legatura propriu zisa facuta de cordonul ombilical.
Inainte de a lua o decizie asupra oricarui fapt trebuie sa te gandesti si la urmarile resimtite de bebelusul tau. Embrionul se dezvolta in functie de regulile sanatoasa ce le urmezi in timpul celor 40 de saptamani! Nimeni si nimic nu e mai important decat tine si bebelusul tau, confortul si lucrurile ce iti aduc zambetul pe buze!
Tine cont de ideile mentionate in acest articol de blog, discuta-le cu medicul tau si cu siguranta sarcina va decurge conform asteptarilor tale!
image: Depositphotos