-
Coșul este gol!
Apa este un element vital pentru toate formele de viata. Ea este una dintre substantele cele mai raspandite pe pamant. Apa trebuie consumata zilnic, deoarece este necesara pentru fiecare functie a corpului omenesc. Continutul de apa la nastere in corpul omenesc este de 70%. De cele mai multe ori bebelusilor le este greu sa isi exprime emotiile. O etapa importanta din viata lor este hidratarea, de fapt, cantitatea de apa necesara corpului pentru a functiona bine. De aceea parintii isi pun multe intrebari despre felul in care trebuie hidratat copilul lor. In acest articol enumeram cateva intrebari frecvente legate de o hidratare corecta.
1.Bebelusii consuma apa pana la varsta de 6 luni?
Copiii alaptati la san nu trebuie sa bea apa in primele 6 luni de viata. Se stie ca pentru sugari sursa de apa si-o ia prin laptele matern sau laptele formula. Acesta asigura necesarul de apa pentru prima jumatate de an. Laptele de mama contine aproximativ 80% apa. Chiar si atunci cand este canicula afara nu este necesar sa le dam apa bebelusilor care sug la san pentru ca laptele matern acopera toate necesitatile bebelusului. Pentru micutii care sunt hraniti cu formula de lapte este important ca laptele sa fie pregatit conform retetei. Prea multa apa in pregatirea laptelui poate duce la probleme de sanatate.
2. Cand trebuie introdusa apa in alimentatia copilului?
Dupa implinirea varstei de 6 luni, cand incepe diversificarea alimentatiei, este necesar ca micutii sa bea apa. Introducerea apei in alimentatia diversificata ajuta la prevenirea constipatiei.
3.Cata apa trebuie sa bea copilul?
In orice anotimp este necesara hidratarea. Apa se regaseste in toate lichidele. Cea mai simpla metoda de hidratare a corpului este aceea de a bea apa(bauturi racoritoare, fructe, supe). Totusi, daca ne dorim sa avem un copil hidratat corect, stim ca apa este sursa principala. Drept urmare este recomandat sa invatam copilul sa bea cat mai multa apa, in special in perioada calda. Este recomandat ca micutii sa bea apa atunci cand se trezesc dar si pe perioada zilei. Specialistii spun ca dupa varsta de 6 luni pana la 6 ani trebuie sa bea intre 90 si 100 ml/kg/corp pe zi. Intre 7 si 10 ani recomandat este sa bea intre 70 pana la 80 ml/kg/corp pe zi. Intre 11 si 18 ani intre 40 si 50 ml/kg/corp pe zi. La aceste cantitati se iau in calcul si celelalte alimente care contin apa. Corpul uman are nevoie de o cantitate bine definita de apa in functie de greutatea corpului. Aportul de lichide necesar organismului poate varia in functie de mai multi factori: varsta, greutate, efort fizic depus, temperatura de afara si starea de sanatate.
Din acest motiv, cantitatile de apa recomandate sunt aproximative. Daca copilul are nevoie de mai multa apa, trebuie sa i se ofere. Poti verifica daca este bine hidratat dupa culoarea urinei. Daca urina este deschisa la culoare inseamna ca hidratarea este suficienta. Daca urina este inchisa la culoare inseamna ca mai are nevoie de apa.
In perioada de vara, atunci cand temperatura este ridicata, este important sa folosim si hainute adecvate care sa asigure respirabilitate corpului si sa nu irite pielea. In functie de anotimp parintii trebuie sa se asigure ca micutul este imbracat corespunzator. Modul in care este imbracat copilul poate ajuta la prevenirea deshidratatrii. Pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate, copilul trebuie imbracat in haine lejere, deschise la culoare si din materiale 100% naturale. Dintre fibrele naturale, bumbacul este cel mai recomandat material. Pentru hainute lejere, confortabile, confectionate din cele mai bune materiale, va recomandam site-ul Liloo, unde gasiti hainute pentru toate anotimpurile. Toate hainutele si articolele vestimentare confectionate cu dragoste in Romania, in atelierul liloo, sunt confectionate din bumbac 100% iar imprimeurile sunt realizate prin serigrafie multistrat de inalta rezolutie - rezistent la spalari multiple. Pentru serigrafie se utilizeaza vopsea pe baza de apa - prietenoasa cu pielea bebelusului, nu zgarie si nu nu provoaca alergii.
4. Ce apa este recomandata pentru copii?
O importanta deosebita trebuie sa acordam tipului de apa pe care copiii o consuma pentru ca acestia pot fi sensibili la multe substante ce se pot regasi in apa. Parintii trebuie sa aiba grija ca apa folosita pentru hidratarea copiilor trebuie sa fie curata si sigura. Apa trebuie sa respecte parametrii legali. In acest sens, specialistii spun ca apa indicata pentru a fi bauta de catre copii trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-slaba in continut de sodiu (mai mic de 20mg/l)
-slab mineralizata (mai mic de 500mg/l)
-sa fie testata chimic
-continutul in fluoruri sa fie mai mic de 1,5 mg/l
-continutul de nitrati mai mic de 50 mg/l
5. Beneficiile apei
-consumul de apa ajuta nu numai corpul dar si mintea
-ajuta organismul sa functioneze corect
-ajuta la reglarea temperaturii corpului
-mentine tesuturile hidratate
-asigura eliminarea toxinelor
-asigura sanatatea digestiei
-asigura functionarea corecta a rinichilor
-este esentiala pentru procesele fiziologice cum ar fi: circulatia, metabolismul etc
6. Apa plata se fierbe?
Specialistii spun ca apa plata nu se fierbe deoarece prin fierbere se concentreaza mineralele din apa prin evaporare si se precipita calciul, astfel stricandu-se echilibrul natural al mineralelor. Pentru prepararea laptelui formula apa se incalzeste pana la aproximativ 70 grade celsius, nu se fierbe, iar la preparea hranei apa plata se foloseste ca atare.
7. Ce trebuie sa stim despre deshidratare?
Copiii trebuie de mici sa bea apa. Consumul de apa (hidratarea) este important chiar si atunci cand copilul este bolnav, deoarece atunci cand varsa sau are diaree, acesta pierde lichide intr-un ritm mai accelerat si este mai supus deshidratarii. Din acest motiv este indicat sa ii oferim lichide daca poate sa bea, deoarece il ajuta sa elimine toxinele din organism. Primele semne ale deshidratarii sunt:
-dureri de cap, migrene, dureri musculare
-culoarea urinei – culoarea trebuie sa fie deschisa spre incolor in cazul unei hidratari corecte
-gura uscata, piele uscata si rece, oboseala, iritabilitate, lipsa urinarii intr-un interval de 6-8 ore (un sugar sau un copil mic bine hidratat urineaza in medie de 5-6 ori pe zi)
Este important ca parintii sa cunoasca primele semne ale deshidratarii si sa intervina inainte ca aceasta sa se agraveze. Bebelusii sunt mai predispusi la deshidratare decat copiii mari. De aceea trebuiesc supravegheati cu atentie. In cazul unei deshidratari mai intense, pentru rehidratare, specialistii recomanda una sau doua lingurite de saruri de rehidratare la intervale mici de timp (15-20 minute). Aceste saruri se gasesc in farmacie. In cazul in care problema nu se rezolva este necesara consultarea unui medic. Pentru a ajuta la prevenirea deshidratarii este necesar sa tinem cont si de o igiena riguroasa. Aceasta consta in spalarea pe maini cu apa si sapun ori de cate ori este nevoie si evitarea locurilor unde igiena lasa de dorit. De asemenea este bine sa invatam copilul sa bea des cantitati mici de apa.
In cazul copiilor, hidratarea corecta este esentiala, deoarece acestia se joaca, alearga, transpira, depunand astfel un efort mai mare, eliminand mai multa apa decat bebelusii. In perioada calda, copiii trebuie sa fie si mai bine hidratati. Hidratarea nu inseamna numai consumul de apa. Acestia trebuie sa consume cat mai multe fructe, legume, supe si mancaruri lichide. Prin consumul acestora, organismul copilului primeste suficiente lichide astfel incat organismul celui mic sa fie hidratat corect.
O hidratare corecta, ofera copilului tau baza pentru formarea unui stil de viata sanatos!