-
Coșul este gol!
Sarbatorile din timpul iernii sunt un prilej de bucurie pentru parinti dar mai ales pentru copii. Iarna este anotimpul magic unde obiceiurile si traditiile transmise din generatie in generatie fac sarbatorile mai frumoase. Cultura traditionala a neamului nostru este marcata de autenticitatea acestor obiceiuri specifice fiecarei zone geografice. In special la sate, aceste datini sunt pastrate si respectate cu sfintenie, ele reprezentand izvorul bogatiei noastre spirituale.
Sarbatori, obiceiuri si traditii:
1. 30 noiembrie – Sfantul Andrei
Este ziua in care frumoasa toamna pleaca si lasa locul iernii. Incepand cu aceasta data intram in spiritul sarbatorilor de iarna. Totodata, toti cei care poarta numele Sfantului Andrei sunt sarbatoriti. Sfantul Andrei este considerat cel care a crestinat poporul roman, pentru ca el a propavaduit Evanghelia la geto-daci. In anul 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat OCROTITORUL ROMANIEI. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata zi nelucratoare in Romania. Sunt multe obiceiuri legate de aceasta zi. In noaptea Sfantului Andrei, fetele nemaritate isi pun un fir de busuioc sfintit sub perna, pentru ca in aceasta noapte sa-si poata visa alesul. Un alt obicei cunoscut este acela de a pune grau la incoltit in mici vase cu putina apa. Se spune ca inaltimea si desimea graului crescut pana la Anul Nou, arata cum va fi anul viitor.
2. 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei
1 Decembrie este ziua fiecarui roman care da dovada de patriotism veritabil. In anul 1990, ziua de 1 Decembrie a fost declarata zi nationala si sarbatoare publica in Romania. In aceasta zi se sarbatoreste Marea Unire. La 1 decembrie 1918, Adunarea de la Alba Iulia a decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Este o zi marcata de evenimente deosebite, cum ar fi parada militara, depunere de coroane de flori pentru eroii care au luptat pentru reintregirea tarii si a neamului romanesc. Este inaltator si emotionant momentul in care este cantat imnul tarii ”Desteapta-te, romane!”
3. 6 Decembrie – Sfantul Nicolae sau Mos Nicolae
Numele de Nicolae este de origine greceasca si inseamna victoria poporului, izbanda neamului. Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor si este intruchiparea bunatatii si a darniciei. Aceasta zi este sarbatoarea celor care poarta acest nume sfant, dar si a celor mici care isi pregatesc ghetutele pentru a primi daruri de la Mos Nicolae care vine calare pe un cal alb. Un obicei intalnit la aceasta data este ca in unele zone ale tarii, oamenii aduc crengute de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa, langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Daca aceste crengute infloresc, anul care vine va fi roditor si plin de satisfactii.Tot acum se fac repetitii pentru colindele de Craciun si Anul Nou. Obiceiul lui Mos Nicolae de a face daruri copiilor, anticipeaza darnicia mai substantiala a lui Mos Craciun.
4. 20 Decembrie – Ignatul
La aceasta data are loc Ignatul, adica ritualul sacrificarii porcului. In aceasta zi se sacrifica porcul pentru a pregati bucatele care ajung pe masa de Craciun. In credinta vechilor daci, porcul era sacrificat pentru a veni in ajutorul soarelui. Acest ritual este facut in apropiere de trecerea din vechiul an in cel nou, pentru ca oamenii credeau in forta regeneratoare a sacrificiului. Sunt multe obiceiuri legate de aceasta traditie, cum ar fi: dupa sacrificarea porcului, dar inainte de taierea lui exista obiceiul ca acesta sa fie incalecat de cei mici. Astfel se spune ca anul care urmeaza va fi lipsit de boli, plin de bogatie, sanatate si prosperitate. Aceast lucru este mentionat si de Ion Creanga in „Amintiri din copilarie”. Pentru a stii cum va fi iarna din anul urmator, trebuie sa ne uitam la splina porcului. Daca splina este groasa la capat este semn ca iarna va fi grea, cu multa zapada. Daca splina este subtire la capat, va ninge putin dar anul nou va fi imbelsugat.
5. 21 Decembrie – Solstitiul de iarna
Solstitiul de iarna nu este o sarbatoare dar pentru ca este un fenomen important al acestui anotimp si anume faptul ca la aceasta data incepe iarna astronomica, am cosiderat ca este bine sa mentionez si aceasta data. Din 21 decembrie pana pe 21 iunie, durata zilelor creste continuu iar durata noptilor scade.
6. 24 Decembrie – Ajunul Craciunului
Este ziua cand este impodobit bradul, cand se pregatesc bucatele pentru masa de Craciun, cadourile pentru cei dragi dar si darurile pentru colindatori. Acum pe langa traditionalele cadouri si bucate incep si colindele. Perioada cea mai frumoasa, in care traditiile sunt respectate este perioada colindelor. Colindatorii aduc in casele credinciosilor vestea nasterii lui Iisus in ieslea din Betleem. Nu exista in cartile de teologie o data anume pentru inceperea colindatului. Dar, se spune ca se poate colinda incepand cu 6 decembrie pana pe 7 ianuarie. Colindele difera in functie de regiunea de unde provin. Rolul colindelor este acela de a fi cantate in grup. Ele au o baza biblica, cu referire la evenimentul sfant al Nasterii Domnului. Colindele cantate in ajun sunt ”Buna dimineata la Mos Ajun”; „Iata vin colindatorii”; „Trei pastori” etc. Sarbatorile de iarna se petrec acasa in familie, alaturi de cei dragi. De aceea in seara de ajun se impodobesc bradul si casa. Bradul a fost ales ca simbol al Craciunului pentru ca ramane verde tot timpul anului, simbolizandu-l pe Iisus Hristos vesnic viu. Este un moment emotionant in care toata familia participa la aceasta traditie veche de sute de ani. In vechime bradul era impodobit cu fructe, flori, nuci poleite si lumanarele. In zilele noastre, bradul este impodobit cu globuri colorate, beteala, diverse figurine si instalatii luminoase. In varful bradului este pusa o stea care simbolizeaza steaua care i-a calauzit pe magi pana la Betleem. Bradul de Craciun simbolizeaza pomul vietii. Acest simbol se regaseste in arta populara pe covoarele si iile traditionale.
7. 25 Decembrie – Craciunul
Pe 25 Decembrie este sarbatoarea Craciunului. Aceasta sarbatoare aniverseaza Nasterea Domnului Iisus Hristos. Localitatile si casele oamenilor sunt pregatite de sarbatoare. Sunt aprinse luminite si peste tot se simte spiritul sarbatorilor. In aceasta zi toata familia, dar mai ales copiii, desfac darurile primite de la Mos Craciun, care se afla sub bradul frumos impodobit. Fiecare copil isi desface cadoul si se bucura de darul primit, verificand astfel daca scrisoarea lui a ajuns la Mos Craciun. Legenda spune ca Mos Craciun impreuna cu cei 11 spiridusi locuiesc in Laponia. In afara de spridusi, Mos Craciun are si 9 reni care trag sania. Cel mai cunoscut ren este Rudolph. El este stralucitor si rosu pentru ca atunci cand era doar un pui, nasul lui a fost atins de Magia Craciunului. Craciunul este sarbatoarea care apropie familia. De Craciun, oamenii se asaza la masa alaturi de cei dragi. Toate bucatele sunt preparate cu grija de gospodine. De pe masa nu trebuie sa lipseasca sarmalele, piftia, toba, carnatii, friptura de porc si cozonacul. Se spune ca in dimineata de Craciun este bine sa ne spalam cu apa curata de izvor in care se pune un ban de argint pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul si sa fim feriti de boli. In aceasta zi este bine sa primim colindatorii care aduc vestea nasterii lui Iisus. Spiritul sarbatorilor ne indeamna sa facem fapte bune, sa daruim, sa fim mai buni. Sunt multi oameni care din putinul lor ajuta copiii care traiesc in orfelinate sau in familii sarace. Este un gest care poate aduce bucurie in sufletul unui copil.
8. 27 Decembrie – Sfantul Stefan
Sfantul Stefan a fost intaiul mucenic care si-a dat viata pentru credinta. In aceasta zi sunt sarbatoriti toti cei care poarta numele Sfantului Stefan. Numele de Stefan vine din grecescul Stephanos care inseamna Coroană de flori sau Încununat . In aceasta zi, toti cei care sunt certati este bine sa faca pace pentru bunastarea sufleteasca.
9. 31 Decembrie - Ajunul Anului Nou
Ajunul Anului Nou sau Revelionul este petrecerea dintre ani. La fel ca si de Craciun se pregatesc bucate alese. La aceasta masa, pe langa bucatele traditionale, nu trebuie sa lipseasca pestele si strugurii. Se mananca 12 boabe de struguri pentru fiecare luna din an, fiecare boaba reprezentand cate o dorinta pentru anul care vine. Astfel, acest an o sa fie imbelsugat cu sanatate si noroc. In zilele noastre exista anumite obiceiuri care sunt respectate de foarte multi oameni la trecerea dintre ani. In noaptea dintre ani se face foarte mult zgomot si lumina pentru a alunga spiritele rele iar in noul an oamenii sa fie feriti de rele. De aceea trecerea dintre ani este sarbatorita cu multe artificii, petarde si sampanie pentru ca noul an sa fie mai bun si fara ghinioane. In aceasta noapte se poarta haine rosii. Culoarea rosie este culoarea veseliei si a dragostei. La trecerea dintre ani este bine sa ai bani in buzunar, pentru ca acestia sa nu-ti lipseasca in anul care urmeaza. In seara Ajunului de An Nou, copiii si tinerii merg cu Plugusorul. Acest colind este cel mai cunoscut si iubit obicei, pentru ca are radacini adanci in spiritualitatea autohtona.
10. 1 Ianuarie – Anul Nou si Sfantul Vasile
Pe 1 Ianuarie intregul glob sarbatoreste trecerea intr-un nou an calendaristic. Celebrarea noului an se face din cele mai vechi timpuri. Aceasta sarbatoare are o vechime de peste 4000 de ani. La romani sarbatoarea dura 3 zile. Atunci oamenii isi faceau daruri simbolice legate de sanatate si prosperitate. Anul Nou coincide cu sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, ocrotitorul saracilor. Toti cei care poarta acest nume sfant sunt sarbatoriti in aceasta zi. O traditie importanta de Anul Nou este umblatul copiilor cu Sorcova. Numele de sorcova vine de la cuvantul bulgar „surov” care inseamna verde fraged. Sorcova este facuta dintr-o nuia imbracata in hartie colorata, impodobita cu flori. Cand sunt rostite acele versuri vesele, ne putem imagina ca sorcova joaca rolul unei baghete magice care transmite vigoare si tinerete celui sorcovit. Cu sorcova se face urarea pentru un an mai bun, iar copiii sunt recompensati cu colaci, dulciuri sau bani. Se spune ca Anul Nou trebuie sa ne prinda cu un buchetel de vasc. Vascul este considerat o planta sacra si este aducator de noroc si sanatate. Sunt foarte multe traditii si obiceiuri in aceasta perioada. Putem aminti: buhaiul,vasilica, capra etc. Ceea ce este demnn de semnalat, este faptul ca aproape in toate regiunile tarii, dar in special in Moldova si Maramures, colindatorii sunt imbracati in costume populare in semn de respect pentru linia traditionala a mosilor si stramosilor nostri.
11. 6 Ianuarie – Boboteaza
Boboteaza este o sarbatoare religioasa importanta. Este ziua cand a fost botezat Iisus Hristos si semnifica innoirea omului crestin. In Ajunul Bobotezei, preotii merg in casele oamenilor pentru a le aduce binecuvantarea Sfintei Treimi prin stropirea cu apa sfintita. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar credinciosii merg la biserica pentru a participa la slujba si a lua apa sfintita.
12. 7 Ianuarie – Sfantul Ion
Pe 7 ianuarie este sarbatoarea Sfantului Ion. In aceasta zi este sarbatorit Sfantul Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Iisus in raul Iordan. La aceasta data sunt sarbatoriti toti cei care poarta acest nume sfant. Ziua Sfantului Ion reprezinta incheierea sarbatorilor de iarna. Sfantul Ion este considerat protectorul pruncilor. Conform traditiei populare se spune ca dupa data de 7 ianuarie, se inmoaie gerul iar temperaturile incep sa creasca. Aceasta sarbatoare este una a bucuriei.
13. 24 Ianuarie – Mica Unire
La data de 24 Ianuarie, in fiecare an romanii sarbatoresc Unirea Principatelor Romane. Mica Unire, cum i se mai spune, s-a infaptuit in anul 1859 sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unirea celor doua principate Moldova si Tara Romaneasca a fost prima etapa in crearea unui stat national unitar modern. Unirea mica din anul 1959 a fost primul pas spre Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
In aceasta perioada spiritul sarbatorilor ne aduce multa bucurie, veselie si dragoste. Este o perioada in care putem lumina chipul copiilor nostri prin faptul ca sarbatorim impreuna si ca putem oferi cadouri celor dragi.
Mai sunt putine zile pana la Ajunul Craciunului cand sub brad apar cadourile mult asteptate. Intra pe site-ul liloo.ro. Aici poti gasi cadouri frumoase si utile pentru copii. Deoarece ne dorim ca toti clientii nostri, de la mic la mare, sa fie multumiti de produsele achizitionate, acordam o atentie deosebita fiecarui detaliu. Daca iti doresti haine pentru copii si bebelusi realizate din materiale de calitate, cu imprimeuri atractive si frumos colorate, acceseaza site-ul nostru liloo.ro!
imagini: Depositphotos, Unsplash & Liloo