Este locuinta ta un mediu sigur pentru copilul tau?

Publicat de Madalina 27.01.2022 0 Comentarii

Datoria fiecarui parinte este de a preveni pericolele si de a lua masurile de siguranta necesare pentru a proteja copiii in orice moment al zilei, in orice loc, inclusiv atunci cand doarme. De aceea, am pregatit o “lista” cu masurile de care ar trebui sa tina cont atat proaspetii parinti, cat si cei experimentati.

 

 

fetita

 

 

A. Masuri de siguranta pentru a preveni pericolele din camera copilului

 

 

Din momentul in care prichindelul incepe sa exploreze lumea, o clipa de neatentie din partea parintilor poate pune in pericol sanatatea si viata copilului. Pentru a te bucura linistita de marile lui descoperiri, asigura-te ca locuinta ta este un loc sigur pentru el! Masurile de siguranta din camera copilului sunt:

 

1. Monteaza patutul intr-o zona sigura, departe de fereastra, lampi, draperii, perdele, calorifere si mobilier pe care s-ar putea catara copilul!

 

2. Bebelusul nu trebuie lasat nesupravegheat pe masa de infasat sau pe pat deoarece poate sa se rostogoleasca si sa cada in timp ce te duci dupa pampers sau hainute. Cazaturile pot cauza traumatisme craniene la bebelusi.

 

3. In cazul in care obisnuiesti sa-ti culci copilul in patul tau pe timp de zi, trebuie sa pui pilote sau perne pe jos, in jurul patului. De obicei, mamicile mai fac din treburile casnice in timpul somnului micutilor, acestia fiind lasati nesupravegheati. Pana invata sa se dea singuri jos din pat, prichindeii pot sa cada si sa se loveasca de podea.

 

4. Cumpara pentru patutul copilului tau lenjerie din bumbac, un material “prietenos” cu pielea sensibila a bebelusilor! De asemenea, poti opta pentru hainute din materiale naturale si de calitate superioara pentru a preveni alergiile si iritatiile ce pun in pericol sanatatea bebelusului. In magazinul online Liloo vei gasi o multime de hainute confectionate din bumbac 100% precum: body-uri, salopete, pantalonasi cu botosei sau cu manseta, pieptarase, bluze simple, pijamale, paturici, manusi, caciulite, bavetele, botosei, chilotei si bentite. Pe site mai poti gasi seturi pentru bebelusi cu hainute potrivite pentru copilul tau.

 

 

salopete liloo

 

 

5. Inainte de a pleca din camera bebelusului, trebuie sa verifici patutul acestuia. Indiferent ca doarme sau e treaz, in patut nu trebuie sa ramana jucarii de plus, paturele, pernute sau hainute cu care copilul ar putea sa se sufoce. In cazul in care micutul poate sa se ridice in picioare, te sfatuim sa renunti la aparatorile de la patut. Bebelusul se poate sui pe ele pentru a escalada marginea patutului in incercarea de a iesi din el.

 

6. Acopera prizele din jurul patutului! Copilul poate ajunge acolo printre bare. In primii ani de viata, micutii petrec cea mai mare parte a timpului in incaperi inchise. De aceea, toate prizele din casa trebuie sa aiba protectii ce pot preveni pericolul de electrocutare.

 

7. Atat mobila din camera copilului, cat si cea din restul casei trebuie sa fie bine fixata in pereti, inainte ca micul explorator sa mearga in picioare. Mobila nefixata poate cauza accidente mortale atunci cand copii incep sa se catere peste tot. De asemenea, televizoarele din casa trebuie amplasate in asa fel incat copiii sa nu ajunga la ele.

 

 

copil se urca pe mobila

 

 

8. Aerisirea camerei in care doarme copilul trebuie efectuata zilnic pentru a asigura sanatatea cailor respiratorii ale acestuia. Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii in permanenta atunci cand deschid ferestrele cu intentia de a aerisi camerele si sa elimine de langa ferestre scaunele, mobilierul si jucariile mari pe care se pot catara micutii. In dorinta lor de explorare prichindeii nu simt pericolul.

 

9. In cazul in care ai in locuinta animale, nu le lasa in camera bebelusului fara sa fie supravegheat! Au fost situatii in care bebelusul a fost atacat de animale in lipsa stapanului.

 

 

mamica dormind cu bebelusul

 

 

B. Masuri de siguranta pentru a preveni pericolele din bucatarie

 

 

Bucataria este incaperea unde mamicile petrec o mare parte din zi pentru a oferi familiei preparate de casa sanatoase si delicioase. De foarte multe ori se poate intampla ca mamica sa nu aiba ajutor in cresterea copilului fiind nevoita sa-l ia pe micut in bucatarie pentru a-l supraveghea atunci cand trebuie sa gateasca. Inainte de a se apuca de treaba, mamica trebuie sa ia masurile de siguranta necesare prevenirii accidentarilor.

 

1. Trebuie eliminate materialele toxice si sticlele cu solutii chimice care isi au locul sub chiuveta. Pune-le undeva sus, unde nu ajunge sugarul! Dupa varsta de un an, copiii scotocesc in cosul de gunoi. Trebuie sa fii foarte atenta si la obiectele ascutite care sunt aruncate la cosul de gunoi si care il pot rani pe micut. Sticlele sau borcanele sparte, cutiile de conserve si ambalajele in care au fost puse solutiile utilizate la curatenie sunt periculoase si trebuie scoase din locuinta cat mai repede posibil. Poti opta pentru un cos de gunoi cu capac si poti utiliza opritoare la usile de sub chiuveta.

 

2. Atunci cand gatesti, trebuie sa intorci manerele tigailor si oalelor in interior pentru ca micutul sa nu ajunga la ele. Pentru a fi sigura ca prichindelul este in siguranta, foloseste ochiurile din spatele aragazului! Ii poti spune: “Frige!”, “Uff!”. Copilul trebuie sa stie de mic ca nu poate sa stea langa aragaz in momentul in care mami gateste. Pentru a tine copilul ocupat atunci cand pregatesti masa, ii poti da carticele atractive si jucariile preferate.

 

 

copil jucandu-se

 

 

3. Evita sa transporti mancare fierbinte atunci cand ai copilul in brate sau cand este in preajma ta!

 

4. Din momentul in care copilul merge nesustinut in picioare, trebuie sa renunti la fata de masa din bucatarie. Micutul poate sa traga fata de masa peste el, existand pericolul sa fie lovit de obiectele care se afla pe masa. De asemenea, nu trebuie lasat nesupravegheat in masuta cu scaun in care este pus pentru a manca.

 

 

copil la masa

 

 

5. Asigura-te ca alimentele si mancarea sunt asezate in frigider astfel incat sa nu cada peste copil atunci cand acesta deschide usa frigiderului. Copiilor le place sa deschida si sa inchida usi. Ideala ar fi securizarea lor.

 

6. Trebuie sa pui incuietori la toate dulapurile si sertarele care pot contine obiecte periculoase pentru micutii exploratori.

 

7. Zilnic, trebuie sa fie eliminate cutitele, tacamurile si vesela de pe masa din bucatarie si de pe blatul mobilei.

 

8. Depoziteaza pungile cu fasole, orez, naut, linte si alte alimente intr-un loc unde nu ajunge copilul! Ingerarea lor pe nas sau pe gura poate pune in pericol viata micutului.

 

 

C. Masuri de siguranta pentru a preveni pericolele din baie

 

 

Baia este locul din casa unde se petrec cele mai multe accidente casnice, unele chiar fatale. Elimina pericolele din baie pentru binele tau si al familiei tale!

 

1. Inainte de a-i face baie copilului trebuie sa te asiguri ca nu lasi pe marginea cazii sapunuri, lame sau sampoane. Sampoanele pentru adulti contin hidrocarbonati care pot declansa simptome caracteristice pneumoniei.

 

2. Daca usa are incuietoare, asigura-te ca se poate descuia si din exterior. In cazul in care copilul se incuie pe dinauntru poti sa-i deschizi imediat usa si sa previi accidentarile.

 

3. Copiilor le place sa intre in baie, sa se joace cu capacul de la toaleta si sa cotrobaie in masca de la chiuveta. De aceea este bine sa gasesti un loc sigur pentru solutiile de curatat. In ceea ce priveste capacul de la toaleta, toata familia va trebui sa se asigure ca vasul de la toaleta este mereu acoperit.

 

4. Trebuie sa scoti din priza feonul sau alte electrocasnice dupa ce le folosesti.

 

5. Radiatorul electric nu trebuie tinut niciodata in baie. Sunt foarte multe case in Romania care sunt incalzite cu ajutorul sobelor, in baie fiind nevoie de un radiator electric. Acesta trebuie folosit inainte sa-i faci baie copilului deoarece exista riscul de ardere si electrocutare.

 

6. Acopera gresia din baie cu covorase antialunecare. Indiferent ca provine de la chiuveta, dus sau cada, apa cursa pe suprafetele lucioase reprezinta un adevarat pericol atat pentru copilul tau, cat si pentru ceilalti membri ai familiei.

 

7. Copilul nu trebuie sa intre in baie neinsotit de un adult iar in timpul imbaierii nu-l lasa nesupravegheat nicio secunda pentru a evita pericolul inecarii.

 

 

D. Masuri de siguranta pentru a preveni pericolele din living

 

 

Livingul este zona de relaxare, de socializare, birou, spatiu de luat masa si camera de oaspeti. Indiferent ce rol are livingul in casa ta, trebuie sa realizezi cat de periculos poate fi pentru un bebelus care merge de-a busilea sau in picioare nesustinut.

 

1. Muchiile si colturile mobilierului din living sunt periculoase pentru un copil mic. Poti sa previi accidentele montand protectii din spuma poliuretanica sau silicon. Acest lucru este valabil pentru tot mobilerul din casa ce prezinta colturi periculoase.

 

2. Muta din dreptul ferestrei fotoliile, canapeaua si masuta de cafea pe care copilul se poate catara! Pentru binele copilului este indicat sa inlocuiesti masuta de cafea dreptunghiulara sau patrata cu una rotunda iar pe cea din sticla cu una din lemn. Copiii mici au placerea de a arunca cu obiecte sau jucarii, masuta din sticla putand fi sparta oricand. Pentru un design placut, masuta de cafea este tinuta in mijlocul livingului insa, pentru un mic explorator ce nu sta locului si alearga prin toata casa pozitia acesteia in mijloc prezinta risc de lovire.

 

3. Monteaza limitatoare de deschidere la ferestre, in special daca stai la bloc. Copiii imita ceea ce fac parintii si nu se stie niciodata cand puiul tau poate sa traga un scaun la fereastra.

 

 

copii se joaca

 

 

4. Pentru siguranta copilului trebuie sa inlocuiesti jaluzelele verticale cu perdele si draperii. Astfel vei evita ca micutul sa se joace cu corzile jaluzelelor, eliminand riscul unei accidentari.

 

5. Trebuie sa restrictionezi accesul copilului in zonele in care nu vrei sa ajunga. Casele au sobe, seminee, scari si alte accesorii necesare intr-o locuinta. In cazul in care nu se iau masuri, acestea pot pune in pericol viata si sanatatea micutului. Pentru a preveni accidentarile copilului poti sa amplasezi un gard de protectie in jurul sobelor si semineelor si o poarta in jurul scarilor.

 

 

copil se urca pe protectia la scari

 

 

6. In primii ani de viata, copiii sunt atrasi de jucarii dar si de obiectele ce li se par interesante. De aceea este bine sa eviti aglomerarea bibliotecii din living cu obiecte ce ii pot starni copilului dorinta de a se catara.

 

7. Cumpara jucarii pe care este aplicat marcajul “CE”! Un produs CE este fabricat in conformitate cu specificatiile U.E. privind siguranta si sanatatea consumatorului, dar si a mediului. Ofera-i copilului tau jucarii conform varstei sale si fii atenta la jucariile mici! Jucariile mici si cele formate din componente mici care se desprind pot pune in pericol viata copilului prin inghitirea lor.

 

8. Sunt covoare care aluneca pe parchetul sau podeaua lucioasa. Cel mai bine este sa pui folii antiderapante sub ele sau sa le inlocuiesti cu unele ce au partea din spate antiderapanta.

 

9. Pentru a evita pericolul strangularii nu uita sa scoti incarcatoarele telefoanelor si ale laptopurilor din priza!

 

 

E. Masuri de siguranta pentru a preveni pericolele din jurul casei.

 

 

1. Pune plexiglas (placi transparente ce inlocuiesc sticla) intre zabrelele scarilor sau ale balconului, acolo unde micutul se poate strecura.

 

2. Ai grija la plante! Trebuie sa le tii departe de micut deoarece unele pot fi otravitoare. De asemenea, trebuie sa elimini plantele atarnatoare pozitionate pe etajere, indiferent ca sunt artificiale sau naturale. Copilul poate sa traga de ele si exista riscul sa le pice ghivecele in cap.

 

3. In cazul in care locuiesti la curte, asigura-te ca poarta este mereu incuiata! Copilul poate iesi din curte si exista riscul sa fie accidentat de masini, muscat de caini vagabonzi, rapit si sa se rataceasca.

 

4. Nu lasa scaune, masute sau mobilier pe balcon!

 

5. Nu lasa copilul mic sa se joace nesupravegheat afara, daca ai caini in curte! Exista pericolul sa fie muscat de acestia.

 

Din momentul in care devenim parinti, trebuie sa eliminam din casa orice obiect, factor sau stil de amenajare ce poate fi periculos pentru copil. Ia fiecare camera pe rand si incearca sa gandesti din perspectiva unui copil curios si dornic de explorare! Doar asa vei transforma locuinta intr-un mediu sigur pentru copilul tau.

 

Daca ti-a placut acest articol si mai ai alte idei legate de siguranta copiilor si evitarea pericolelor dintr-o locuinta, nu ezita sa ni le impartasesti! Sfaturile tale pot fi de mare ajutor pentru proaspetii parinti.

 

imagini: Liloo & Pexels

Scrie un comentariu