De ce iubim martisoarele?

Publicat de Madalina 24.02.2022 0 Comentarii

Luna martie se numeste popular Martisor si este prima luna din primavara. In aceasta luna zilele sunt din ce in ce mai mari iar la data de 20 martie cand are loc echinoctiul de primavara, incepe primavara astronomica, cand ziua este egala cu noaptea. Rand pe rand, pasarile migratoare se intorc. Ce frumoase sunt versurile marelui nostru poet George Cosbuc din poezia „Vestitorii primaverii”:

 

„Dintr-alte tari, de soare pline,

 

Pe unde-ati fost si voi straine,

 

Veniti, dragi pasari, inapoi

 

Veniti cu bine!”

 

 

images

 

 

In afara pasarilor care revin la noi in tara si ne incanta cu trilurile lor, mai avem si alti vestitori. Primavara readuce natura la viata, iar florile incep sa infloreasca. Gingasii ghiocei, parfumatele zambile, atractivele branduse ne duc cu gandul tot la versurile pline de semnificatie din poezia lui George Cosbuc:

 

„Cu voi vin florile-n campie

 

Si noptile cu poezie

 

Si vanturi line, calde ploi

 

Si veselie.

 

Voi toate le luati cu voi

 

Si iar le-aduceti inapoi!”

 

Luna martie incepe cu sarbatoarea martisorului, chiar in prima zi din luna. Inca din cele mai vechi timpuri, martisorul este considerat un talisman aducator de sanatate, noroc si fericire.

 

 

Cele mai cunoscute legende despre martisor

 

 

Sunt multe legende legate de aparitia martisorului. Cea mai cunoscuta legenda este despre zmeul care a furat soarele. Soarele care a fost pus de Dumnezeu sa lumineze si sa incalzeasca pamantul, a fost furat de fiorosul zmeu si l-a tinut prizonier timp de trei anotimpuri. Un voinic viteaz a avut curajul sa se lupte cu zmeul. Asa a reusit acest voinic sa elibereze soarele, dar in lupta el a fost ranit iar sangele lui s-a scurs pe zapada alba. In locul unde a curs sangele voinicului, zapada s-a topit lasand locul ghioceilor considerati astfel „vestitorii primaverii”. De atunci, curajul tanarului este cinstit prin legarea cu o ata a doua flori, una alba si una rosie.

 

O alta legenda spune ca la inceputul lunii martie, primavara a vazut la marginea padurii un ghiocel care se chinuia sa iasa din zapada. Primavara dorind sa-l ajute, a inceput sa dea la o parte zapada si crengile din padure. Vazand acest lucru, iarna s-a suparat rau si a trimis un val de vant si ger pentru a distruge ghiocelul. Dar, primavara a luat ghiocelul in mainile ei si l-a adapostit. Din cauza gerului si a crengilor, primavara si-a ranit mainile, incepand sa-i curga sange din acestea. Sangele a cazut pe ghiocel incalzindu-l. Asa a fost salvat ghiocelul iar primavara a invins in lupta cu iarna. De aceea, culorile firului de martisor simbolizeaza aceasta lupta. Rosul reprezinta sangele varsat de primavara, iar albul este al ghiocelului si al zapezii.

 

 

martisor

 

 

O alta interpretare a aparitiei martisorului este legata de faptul ca in vechime, acest martisor era reprezentat de o moneda de argint sau de aur care era purtata de copii, impreuna cu doua fire rasucite, unul rosu si unul alb. Copiii purtau aceste monede legate cu firul de martisor pentru a avea sanatate si noroc. Se spune ca aceste fire rasucite reprezentau de fapt lupta care se da constant intre viata si moarte, intre sanatate si boala, intre zi si noapte, intre vara si iarna. Firul rosu inseamna viata si este atribuit femeii, pentru ca ea este cea care da viata, iar albul este intelepciunea specifica barbatului. La capetele snurului de martisor sunt doi ciucurasi, unul alb-barbatul si unul rosu-femeia. Rasucirea snurului alb cu cel rosu este de fapt unirea inseparabila dintre barbat si femeie.

 

 

Cand a aparut martisorul?

 

 

Nu se stie exact cand a aparut martisorul. Avand in vedere ca in urma unor cercetari arheologice efectuate in Romania s-au descoperit amulete datand de acum 8000 de ani, formate din pietricele vopsite in alb si negru, se considera ca martisorul are origini de pe vremea daco-getilor. Acest lucru este intarit si de faptul ca simbolul martisorului este intalnit si in Bulgaria. O alta varianta este generata de unele studii etnologice care arata ca martisorul poate avea origini romane. Se crede acest lucru pentru ca pe vremea Imperiului Roman, pe data de 1 martie se sarbatorea Anul Nou. Numele lunii martie vine de la zeul Marte, zeul razboiului, al fertilitatii si al vegetatiei, care era sarbatorit de romani la fiecare inceput de an. La romani, martisorul a fost alaturat de legenda Babei Dochia, un personaj mitologic. Legenda populara spune ca Baba Dochia a tors firul martisorului in timp ce urca oile la munte. Ea a tors o funie de 365 (366) de zile, aceasta funie reprezentand firul anului, asemanator cu firul tors de Ursitoare care reprezinta firul vietii copilului la nastere. Tot legat de legenda Babei Dochia, in popor se obisnuieste ca primele 9 zile din luna martie, sa fie zilele Babei. Se spune ca aceste zile sunt foarte schimbatoare si capricioase, exact precum caracterul Babei Dochia. Ne putem alege simbolic o zi din cele 9, pentru a vedea cum ne merge tot anul. 9 martie este ultima zi a babelor, dar este si ziua celor 40 de mucenici. Pe data de 9 martie isi serbeaza ziua numelui persoanele care nu au patroni printre sfintii din calendar. Tot in popor se spune ca primele trei zile din martie sunt determinante pentru cele trei anotimpuri care urmeaza: 1 martie sau „baba de primavara”; 2 martie sau „baba de vara”; 3 martie sau „baba de toamna”. Asa cum va fi vremea in aceste zile, asa vor fi si cele trei anotimpuri.

 

 

De ce au fost alese culorile alb si rosu pentru snurul martisorului?

 

 

Primul martisor, a fost de fapt un snur impletit din doua fire, unul alb si unul negru. Se spune ca aceste fire au fost folosite de Baba Dochia pentru toarcerea funiei. Mai tarziu, firul negru a fost inlocuit cu unul rosu deoarece culoarea rosie simbolizeaza in credinta populara iubirea si protectia fata de duhurile rele iar albul reprezentand puterea si energia. Acest snur realizat din doua culori contrastante scoate in evidenta unitatea contrariilor: vara-iarna, lumina-intuneric, caldura-frig. Culorile vesele si contrastante alese pentru firul de martisor, ne arata dorinta de revenire la viata a naturii. Cu acest simbol frumos si noi ,oamenii, intampinam cu bucurie, venirea primaverii. Acest snur era de fapt martisorul autentic. Lasand la o parte aceste legende, putem spune ca martisoarele trebuiesc daruite din tot sufletul celor apropiati indiferent de varsta, de la copilul mic pana la dragii nostri bunici. Asa simtim toti ca bucuria de a darui sau de a primi un martisor este profunda. Daca obiectul ales pentru a fi daruit poarta acest snur impletit, el poate fi considerat un martisor. Daca vrei sa faci o bucurie micutului tau, intra pe site-ul liloo si cumpara hainute frumos colorate. Toate hainutele de pe site-ul nostru sunt confectionate din bumbac 100%, din material certificat Oeko Tex, clasa I. Le gasesti atat in culori uni cat si cu imprimeuri texturate sau imprimeuri facute prin metoda serigrafie (silk screen print) de inalta rezolutie, cu rezistenta la spalari multiple. Pentru serigrafie, se utilizeaza vopsea pe baza de apa - prietenoasa cu pielea bebelusului, nu zgarie, nu provoaca alergii.

 

 

tricou liloo

 

 

Martisorul oferit de catre liloo, reprezinta o reducere de 10% care se aplica comenzilor inregistrate pe site-ul liloo in perioada 26.02.2022 pana pe data de 01.03.2022, folosind codul MARTIE10 .

 

 

salopeta liloo

 

 

Cat timp se poarta martisorul?

 

 

In trecut martisorul era daruit copiilor si tinerilor inainte de rasaritul soarelui. Acum, in fiecare an de 1 martie, martisorul este oferit de catre barbati si baieti, doamnelor si domnisoarelor. Martisorul este un simbol al primaverii si al revenirii la viata si se spune ca purtarea lui in aceasta perioada, aduce noroc si fericire. Traditia populara spune ca martisorul se poarta toata luna martie. In multe zone ale tarii, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii. Apoi, acesta se agata intr-un pom fructifer. Daca pomul are rod bogat si cel care a purtat martisorul va avea noroc. In Transilvania, martisorul este agatat la usi, la ferestre sau la coarnele animalelor pentru a alunga duhurile rele. In Moldova, martisoarele sunt oferite atat fetelor si femeilor cat si baietilor si barbatilor.

 

 

fetita daruind flori

 

 

In anul 2017, martisorul a fost acceptat pentru a fi inclus in lista reprezentativa Unesco al patrimoniului imaterial al umanitatii. Astfel au putut fi promovate traditiile legate de martisor, acest obicei fiind preluat si de alte tari. Traditia legata de martisor este mai puternica atunci cand martisorul se ofera din placere si nu ca o obligatie sociala care intretine o traditie. El nu trebuie sa fie scump ca si valoare. Martisorul trebuie sa fie ceva simbolic prin care sa transmiti ca pretuiesti persoana careia il oferi. Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului, ne explica de ce trebuie sa apreciem acest simbol al primaverii: „Scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet”. Martisoarele sunt simboluri prin care acum, de 1 Martie 2022, cand le primim sau le daruim, realizam ca avem in fata un nou inceput, ca totul prinde viata si ca, iata, vine PRIMAVARA.

 

Sa aveti o primavara frumoasa!

 

Si nu uitati de Martisorul oferit de liloo, 10% reducere pentru comanda din data de 28 Februarie pana pe 01 Martie 2022, folosind codul MARTIE10.

 

 

body maiou liloo

Scrie un comentariu