Cum sa intelegi limbajul copilului tau cand incepe sa vorbeasca?

Publicat de Daniela 07.05.2021 0 Comentarii

Primele cuvinte ale copilului aduc nenumarate zambete pe chipul parintilor. Puiul lor incepe o noua etapa, o etapa de neuitat, plina de bucurie dar si de momente mai solicitante. Cand incepe sa vorbeasca incepe de fapt si comunicarea dintre parinte si copil. Copilul invata sa vorbeasca si sa pronunte cuvinte noi in mod gradual iar activitatile desfasurate capata sens. Micutii simt nevoia sa comunice cu cei din jur si o fac mai intai prin cuvinte ajutate de gesture, iar in timp ajung sa explice in amanunt tot ceea ce simt si gandesc.

 

In orice fel ar vorbi cel mic, clar sau “mai pocit”, mai devreme sau mai tarziu, fiecare mamica isi intelege puiul. Intelege cum denumeste anumite obiecte, desi nu are nici o legatura cu adevarata sa denumire. Mamica este acolo zi de zi si devine un translator intre micut si musafirii din casa, atunci cand cel mic incepe si “vorbeste pe limba lui”.

 

 

INTERVALELE DE DEZVOLTARE IN VORBIRE

 

 

Este bine de stiut, in functie de intervalele de dezvoltare ale copilului, care este comportamentul normal si gradul de dezvoltare in vorbire.

 

  • 0-4 luni - perioada de acomodare a mamicii cu bebelusul si invers. Atunci el isi exprima nevoile prin miscarile corpului si prin plans. Incepe sa gangureasca iar dupa expresia faciala iti poti da seama cand este fericit sau trist. Mamica incepe sa inteleaga anumite necesitati. Cand plange poate insemna ca ii este foame, trebuie schimbat sau cand micutul doreste mai multa atentie din partea celor din jur.

 

  • 4-6 luni - alterneaza plansul cu ganguritul. Vei face treptat diferenta intre tipurile de plans ale copilului tau. Cu timpul o sa inceapa sa gangureasca intr-un mod mai diversificat si deja puteti incepe o “conversatie”. Acum el incepe sa scoata sunete simple, pe un ton mai ridicat, pentru ca ii place sa se auda. Se bucura atunci cand isi aude propriile sunete, manifestandu-si bucuria prin ras.

 

  • 6-12 luni - Copilul repeta tot ceea ce aude. Incepe sa combine gangurelile si va fi mult mai receptiv la conversatia pe care o porti cu el. Incepe sa invete prin imitare dand impresia ca “se cearta” cu tine. Este foarte simpatic in aceste incercari de a comunica, creand momente unice in viata parintilor.

 

  • 12-18 luni- alterneaza primele cuvinte cu gesturi. Apar primele cuvinte: mama, tata, papa…etc. Cu timpul incearca sa iti explice diverse lucruri spunand un cuvant, apoi aratand cu degetul. Incepe sa formeze cuvinte ce contin consoane:t, d, n. Incepe sa inteleaga si el ceea ce spune. El intelege, dar asta nu inseamna ca si cei din jur pot intelege incercarile lui de a comunica. In aceasta perioada vorbele spuse de el sunt inca neinteligibile. De aceea este important sa fii foarte atenta si sa ghicesti ce semnificatie au cuvintele spuse de el, cuvinte insotite de gesturi.

 

  • 18-24 luni- formeaza fraze mici compuse din 2-3 cuvinte. Face diferenta intre pronumele personale: eu, tu. Acum ei devin constienti ca este important sa invete cat mai multe cuvinte, pentru a se face intelesi de persoanele din jurul lor. Este recomandat la varsta de 2 ani, copilul sa aiba in vocabular cel putin 50 de cuvinte.

 

  • 2-3 ani -vocabularul este din ce in ce mai vast. Copilul poate purta o conversatie, iti poate descrie lucruri sau peisajele din jurul sau. Copilul stie multe cuvinte, poate raspunde la intrebari simple precum:Cum te cheama?, Cati ani ai?

 

  • 3-5 ani- aceasta este varsta la care copilul este prescolar. Odata cu integrarea lui in colectiv va invata cuvinte si lucruri noi. De la aceasta varsta incepe perioada in care intrebarile celui mic vor fi interminabile, fiecare incepand cu “de ce?” si “cine?”

 

In cazul in care copilul tau nu a parcurs etapele mai sus mentionate si sesizezi ca nu reactioneaza la dialog, nu este atent atunci cand ridici tonalitatea vocii sau nu incepe sa vorbeasca desi a trecut de varsta de 2 ani, este necesar sa consulti un medic. Cu cat se depisteaza mai repede problemele in vorbire cu atat au un grad mai mare de vindecare.

 

Unii copii vorbesc mai tarziu datorita caracterului mai timid rusinandu-se in prezenta altor persoane. Exista insa si cazuri in care apar deficiente in vorbire. Nu va faceti griji! Aceste deficiente pot fi tratate daca apelati la specialisti.

 

Recomandat este sa incepeti cu un consult de specialitate ORL. In functie de acest lucru puteti apela si la alti specialisti. Acestia aplica metode speciale pentru a intelege daca copilul are o retinere in a incepe sa vorbeasca. Pronuntia incorecta a cuvintelor care persista, necesita terapii logopedice.

 

 

Mamica jucanduse 1

 

 

Regresele in vorbire, pot fi datorate faptului ca cei mici nu socializeaza, stau prea mult timp in fata ecranelor si parintii nu au timpul necesar pentru a comunica mai mult cu ei. Mediul familiar este foarte important, atmosfera dintre parinti si copii creaza progrese sau regrese in vorbire.

 

 

STIMULAREA VORBIRII

 

 

Comunicarea este cel mai important lucru in dezvoltarea vorbirii. De aceea trebuie sa vorbesti cat mai mult cu micutul tau si chiar daca nu intelegi ce spune, nu trebuie sa ii spui ca nu ai inteles, pentru ca el atunci se inhiba si nu mai repeta acel cuvant. Incurajeaza-l sa repete ceea ce a spus si repeta si tu cu el!

 

Atunci cand copilul nu reuseste sa exprime ceea ce gandeste, devine nervos. De aceea este bine sa il ajuti prin intrebari, spunandu-i ceea ce crezi ca ar vrea el sa-ti comunice. Atunci el va aproba prin incuvintarea din cap sau prin cuvantul “da”.

 

Nu trebuie sa vorbesti rastit cu copilul. Tonalitatea trebuie sa fie blanda in asa fel incat sa te poti intelege cu micutul si in momentele mai dificile. Este important ca atunci cand vrei sa inteleaga si sa reproduca un cuvant nou, sa stai la acelasi nivel cu el pentru ca el sa poata vizualiza miscarea buzelor tale. Limbajul pe care il folosesti trebuie sa fie simplu.

 

Pentru stimularea vorbirii si dezvoltarea limbajului au fost create diferite metode. Va prezentam metodele ce au o eficacitate destul de mare:

  • povesti cu ilustratii - o carte de povesti cu imagini mari va crea o legatura stransa intre tine si copilul tau. In timp ce tu ii citesti, copilul priveste ilustratiile iar in mintea lui se dezvolta imaginatia. Ii poti pune intrebari legate de imaginile respective sau ii poti descrie tu ceea ce vezi. Creaza o poveste cu fiecare imagine coreland-o cu aspecte legate de viata lui. Spre exemplu: daca apare in imagine un parc, ii poti crea o poveste despre parcul unde mergeti impreuna si va jucati. Asa ii captezi toata atentia.

 

 

Mamica cu fetita citesc

 

 

  • exploreaza domeniul de interes al copilului tau. Daca copilul tau este interesat de anumite lucruri sau activitati, incearca in timpul liber sa vizitati impreuna locurile respective si sa purtati un dialog pe acest subiect. Spre exemplu, daca baietelului ii plac trenurile, vizitati gara si faceti o excursie cu trenul. Daca micuta ta indrageste poneii, ofera-i o plimbare cu poneiul la fermele special amenajate.

 

  • creative- achizitioneaza jocuri interactive specifice varstei. Mergi cu copilul in librarie si alege jocul ce i se pare lui a fi mai interesant. Jucati-va impreuna cu tot restul familiei. Astfel, toti membrii familiei vor avea conversatii cu cel mic si il vor ajuta sa isi dezvolte vocabularul. Cumpara-i puzzle-uri cu animale, masini, etc si repeta-i copilului cum se numeste fiecare componenta. Incet, incet el invata sa denumeasca animalutul, masina…

 

  • muzicale- liniile melodice pot ajuta copilul sa retina informatiile mult mai usor. Povestile audio si cantecele despre diferite obiecte vor intra in memoria copilului mult mai usor. Acesta le va reproduce in ritmul sau propriu iar in timp va deslusi intelesul melodiei. Danseaza impreuna cu el melodia lui preferata, si vei observa ca incepe sa devina dezinvolt.

 

  • joaca-te cu copilul tau. Fie ca va jucati cu papusi de deget, un trenulet colorat sau un puzzle din lemn, joaca aduce beneficii pe termen lung. In timpul jocului micutul invata culorile, retine formele cifrelor sau literelor, incepe sa faca conexiuni despre forma si marime.

 

 

Mamica cu fetita se joaca

 

 

  • conversatia in silabe- silabisirea cuvintelor atrage atentia copilului asupra formei corecte a cuvantului. Astfel, sunetele sunt identificate mult mai usor, iar copilul va reproduce cuvintele complet si corect. Descrie in propozitii simple activitatea pe care o faci. Copilul va asocia elementele iar in timp va rosti cuvintele. Dupa varsta de 2 ani poti incepe sa ii desenzi literele din cuvintele lui preferate. Astfel poate sa inteleaga mai bine corelatia intre litere-cuvintele vorbite si scris. Totodata poate reusi sa formeze mai usor propozitii.

 

Un stimulant real in dezvoltarea vorbirii, a socializarii si a disciplinei este mersul la gradinita. Dezvoltarea vorbirii este o combinatie de natura si educatie. La gradinita invata sa socializeze, devine disciplinat si invata multe cuvinte noi. Avand in vedere ca micutul tau urmeaza sa merga la gradinita, ii poti cumpara de la Liloo un set de gradinita special creat in functie de anotimp. Explica-i la ce ii foloseste fiecare articol vestimentar si invata copilul sa se imbrace singur. Hainele fabricate in atelierul Liloo sunt confectionate din fibre naturale de bumbac moale si confortabil.

 

Stimularea vizuala se realizeaza cu ajutorul culorilor vibrante. Cumpara-i copilului hainute viu colorate imprimate cu animalute, masinute sau avioane. El isi va alege in fiecare zi un body cu imprimeul si culoarea preferata. Astfel va invata culorile, denumirea animalelor si a mijloacelor de transport. In plus, va avea alaturi intreaga zi prietenul sau hazliu, imprimat pe body.

 

 

Body capse laterale

 

 

Exista un mit prin care se spune ca acei copii care nu vorbesc de la o varsta frageda sunt mult mai inteligenti. Ei se axeaza pe descoperirea mediului inconjurator lasand limbajul sa vina de la sine. Atunci cand vor incepe sa vorbeasca, vor forma propozitii alcatuite din 2-3 sau mai multe cuvinte, rostite clar si corect. Rabdarea si exersatul sunt elemente ce vor ajuta copilul sa treaca cu brio peste aceasta etapa. Cuvintele mult asteptatele “mama” si “tata” vor aparea daca comunici indeajuns cu cel mic.

 

Fa-ti cu adevarat griji in privinta vorbitului doar daca este nevoie! Ai rabdare cu copilul tau si nu il compara cu cei din jur, deoarece fiecare se dezvolta in ritmul sau propriu. Asa cum cele 5 degete de la mana nu se aseamana, la fel si copiii se dezvolta in mod unic.

 

Dezvoltarea vorbirii este un pas important in evolutia micutului atat la nivel emotional cat si comportamental. Prin vorbire, copii isi dezvolta atat imaginatia cat si creativitatea. Nu este necesar ca parintii sa urmareasca niste sabloane. Ei trebuie sa aiba rabdare si intelegere pentru copilul lor, urmarind lucrurile care il definesc si il fac unic. Astfel apar momente unice in viata familiei, momente care devin memorabile odata cu trecerea timpului. Capteaza aceste amintiri in fotografii si videoclipuri de care va veti bucura impreuna tot timpul!

 


image: Depositphotos and Liloo

Scrie un comentariu