-
Coșul este gol!
In momentul in care afli ca urmeaza sa fii parinte iti trec prin cap diferite ganduri si incepi sa iti faci o multime de planuri. Printre aceste planuri se regaseste si amenajarea camerei pentru noul membru al familiei. Ca parinte iti doresti sa-i oferi nou-nascutului tot ce este mai bun, mai frumos si mai sigur. Chiar daca poate la inceput pare simpla aceasta idee, atunci cand incepi sa pui in aplicare acest plan, o sa descoperi ca de fapt trebuiesc urmati niste pasi. Noua camera trebuie sa fie sigura si sa reprezinte un univers magic pentru fiecare copil.
Camera bebelusului trebuie amenajata tinand cont de niste reguli stricte, diferite de regulile care se aplica in mod normal pentru o amenajare uzuala. In camera bebelusului trebuie sa primeze functionalitatea si siguranta si apoi aspectul. Atunci cand ne propunem sa amenajam camera bebelusului trebuie sa ne gandim sa nu facem schimbari majore de-a lungul timpului in aceasta camera. Camera bebelusului trebuie sa fie foarte bine organizata. In functie de dimensiunea camerei trebuie marcata zona de joaca, zona de dormit si pentru mai tarziu, cand copilul va creste, zona de studiu. Trebuie sa tii cont si de faptul ca tu ca mama, vei petrece majoritatea timpului in aceasta camera impreuna cu puiul tau si iti va placea sa ai toate lucrurile la indemana.
In acest articol iti vom prezenta cativa pasi utili in pregatirea camerei viitorului tau copil.
1. Pregatirea peretilor
Daca alegi sa dai cu lavabil, recomandarea noastra este sa folosesti un lavabil non-toxic, pe care sa il aplici cu ceva timp inainte de sosirea noului membru al familiei, pentru ca mirosul ce il emana sa aiba timp sa se evapore. Poti alege sa aplici un tapet, acesta putand fi uni sau vesel colorat. Tapetul poate fi o optiune tinand cont de faptul ca se monteaza si se curata usor. Indiferent de alegerea pe care o faci, gandeste-te ca bebelusul va fi atras de culorile vii sau de diferitele abtibilduri cu animalute pe care le poti aplica pe pereti. Iti poti alege o idee tematica tinand cont de sexul copilului. Culorile vii sau diferitele obiecte viu colorate contribuie si la dezvoltarea musculaturii oculare.
2. Iluminatul
Un aspect important in camera bebelusului este iluminatul. Pentru fiecare copil lumina este foarte importanta. Cand alegi camera copilului este bine sa o alegi pe cea mai linistita si luminoasa, cu o fereastra mare care sa permita aerisirea zilnica. Pentru iluminat este important sa fie doua surse de lumina: una pe tavan, cea principala, si una secundara, care poate fi pusa pe un perete si se foloseste noaptea. Camera poate fi iluminata in mod natural, cu ferestre mari sau apeland la corpuri de iluminat. Acestea trebuie sa fie cat mai calde, blande si placute. De asemenea, pe timpul nopții e bine sa ai o lumina de veghe, nu numai pentru bebelus cat si pentru tine ca parinte. De exemplu, in momentul in care te vei trezi pentru a-l alapta pe micut , va fi mai usor sa te poti desfasura. Pentru a avea o lumina de veghe poti opta pentru o lampa de veghe ce emana o lumina difuza, de intensitate cat mai mica, ideala pentru camerele bebelusilor. Pe langa rolul decorativ, lampa de veghe ii ajuta pe parinti sa isi verifice copiii fara a fi nevoie de o lumina de intensitate mare, care sa ii deranjeze pe cei mici. De asemenea, pe piata exista modele care au proiectii (spre exemplu stelute), melodii sau afisaj (temperatura, ora, umiditate).
3. Alegerea mobilierului
De cele mai multe ori ne impresioneaza aspectul unei locuinte dar pentru bebelus sunt importante siguranta si confortul. Atunci cand ne gandim sa achizitionam mobilier pentru camera bebelusului este de preferat mobila modulara, multifunctionala, sau care poate fi inlocuita usor pe masura ce creste copilul. La amenajarea acestei camere nu trebuie sa pierzi din vedere aspectele functionale: mobilierul trebuie ales si asezat in asa fel incat sa se poata circula lejer, fara sa te lovesti de mobila. Cea mai importanta piesa de mobilier este patutul, pentru ca bebelusul va petrece majoritatea timpului in el. Acesta trebuie sa fie cat mai confortabil si sigur. Pe piata se gasesc o multitudine de modele de patuturi dar nu te poti lasa impresionata doar de aspect ci si de siguranta pe care o prezinta patutul atunci cand bebe va sta in el. Este de preferat sa alegi un patut multifunctional (transformabil) care se poate regla pe masura ce copilul creste. Alege un patut care are zabrelele cat mai apropiate, acest lucru te face sa stai linistita ca bebelusul nu se va rani, ca inaltimea este ajustabila iar salteaua este antialergenica, ferma si ca pielea respira.
Patutul este recomandat sa fie pozitionat pe un perete interior al camerei. Plasarea pe peretele exterior sau la fereastra trebuie evitata din cauza temperaturii, a zgomotelor si a riscului ca cel mic sa se agate de perdele sau draperii. De asemenea, este bine sa fie plasat cat mai aproape de usa camerei pentru ca mamica sa poata ajunge cat mai repede la bebelus atunci cand acesta o solicita. Nu trebuie sa pui deasupra patutului rafturi sau obiecte care ar putea cadea si nici fire sau cabluri de care sa se poata agata copilul.
Pe langa patut, in camera bebelusului trebuie sa se regaseasca si un scaun pentru alaptat. Acesta trebuie sa fie cat mai confortabil pentru ca vei petrece mult timp in el, hranindu-l pe micutul tau. Poti opta pentru un scaun tip balansoar sau pentru un scaun clasic. Tot in camera copilului vei avea nevoie de un dulap in care ii poti depozita hainutele, lenjeriile, paturicile si articolele de igiena. Dulapul nu trebuie sa fie mare. Se poate folosi o comoda deoarece hainutele la inceput sunt mici si nu necesita spatiu mult pentru depozitare. In momentul in care montezi mobilierul asigura-te ca este montat cat mai sigur, prins in perete, astfel incat sa nu existe riscul sa il raneasca pe micut. Asigura-te ca toate corpurile de mobilier din noua incapere nu sunt colturoase pentru a nu provoca neplaceri prichindelului.
Atunci cand copilul incepe sa vada totul in jurul lui este bine sa-i alegem accesoriile necesare pentru a-l binedispune. Putem alege un ambient cu stelute in care lenjeria de pat sa fie imprimata cu multe stelute iar pijamaua (salopeta de somn) sa fie in aceeasi poveste. Astfel, poti alege de la Liloo salopete cu stelute, body-uri si paturele. Aici puteti gasi si alte hainute cu imprimeuri atractive pentru bebelusi si copii. Liloo ofera o gama larga de hainute si accesorii, confectionate din bumbac 100%, de calitate superioara, produse in Romania, certificate calitativ OEKO-TEX, clasa I.
4.Pregatirea podelei
Multi parinti se intreaba daca sa puna parchet sau gresie. Ideea este urmatoarea: ca si modalitate de curatare si intretinere nu este nici o diferenta. Ambele pot fi aspirate si spalate la fel de usor. Diferenta o face faptul ca gresia tine rece, emana mai multa racoare, pe cand parchetul ofera camerei mai multa caldura. Punem sau nu punem covor? Covorul completeaza camera intr-un mod excelent, dar nu trebuie niciodata pus in camera unui bebelus. In primul rand pentru ca retine particulele de praf si microbii din incapere si in al doilea rand este foarte greu de curatat. Asadar, recomandat pentru sanatatea copilului dar si pentru confortul tau ca parinte este sa optezi pentru un covor cat mai mic care sa fie doar pentru decor.
Camera bebelusului o poti decora si poti incorpora in ea o multitudine de elemente utile. Recomandat este ca atunci cand alegi un obiect care va face parte din camera copilului tau sa fie non-toxic, sa fie cat mai sigur pentru a nu-l rani si care nu ii provoaca alergii. Totul trebuie sa fie util, versatil, transformabil! Dar si primitor, cald si magic!
image: Depositphotos and Unsplash