Cum putem ajuta copilul sa ii placa cititul?

Publicat de Madalina 10.02.2023 0 Comentarii

Se spune ca un om care citeste este mult mai bogat. Lumea cartilor este magica si odata ce te prinde in mrejele ei nu mai poti scapa. O persoana adulta care citeste de placere a fost un copil caruia i s-au citit povesti de noapte buna macar cateva minute inainte de culcare.

 

 

copii in parc

 

 

Istoria cititului

 

 

Inceputurile cartilor dateaza de la folosirea tablitelor de argila din lumea sumero-babiloniana. Tablitele erau folosite in mileniul al 3 lea in Mesopotamia, iar ele aveau ca scop usurarea muncii oamenilor, care tineau un fel de evidenta a gospodariilor. Pentru inscriptionare se trasau caractere in tablitele umede, iar mai apoi acestea erau bagate in cuptor pana cand se intareau iar inscriptiile ramaneau clare. Chinezii insa utilizau matasea pentru a nota lucrurile importante, folosind pensulele. Primele carti asemanatoare cu cele de astazi au fost codexurile (mai multe caiete cusute impreuna sub forma unui acordeon), iar primul codex se pare ca a apartinut imparatului Iulius Cezar. Prima carte tiparita apare in 1456. Biblia a fost imprimata la masina inventata de parintele tiparului Johannes Gutenberg. In Romania, ziua internationala a cititului impreuna este la inceputul lunii Februarie, mai exact in prima zi de miercuri a lunii Februarie. In anul 1967 a fost sarbatorita pentru prima data Ziua Internationala a Cartii pentru Copii. Aceasta zi este celebrata in data de 2 Aprilie a fiecarui an si promoveaza importanta lecturii pentru cei mici.

 

 

Puterea exemplului

 

 

mamica spunand povesti

 

 

Stim ca modelul pe care si-l insusesc copiii suntem noi, parintii. Depinde de noi adultii sa avem rabdare si sa stim cum sa introducem cartile in viata copiilor, astfel incat acestia sa citeasca de placere. Un copil ar trebui sa se imprieteneasca inca din primul an de viata cu lectura. Putem sa ii citim zilnic povesti si in acelasi timp sa ne observe si pe noi in timp ce citim indiferent ca optam pentru carti, ziare sau reviste. Chiar daca cel mic nu stie sa citeasca putem sa il ajutam sa interactioneze cu cartile. Daca se joaca de exemplu cu un autobuz putem face astfel incat sa integram si o carticica in jocul lui. II putem spune ca unii pasageri citesc in timp ce asteapta sosirea autobuzului in statie. Cititul impreuna cu cel mic nu trebuie privit ca o obligatie. Seara de povesti trebuie sa ofere relaxare, este un moment placut si creeaza o legatura intre copil si parinte. Ce frumos este cand cel mic se cuibareste langa tine pentru a asculta povestea preferata! Vocea si tonul trebuiesc adaptate astfel incat sa ii putem capta atentia copilului. De asemenea, nu trebuie sa ii citim copilului nici prea rapid, deoarece acesta isi pierde concentrarea dar nici prea lent pentru ca se va plictisi. Daca am hotarat sa ii citim copilului constant, atunci el va realiza ca este o activitate importanta, deci trebuie sa mentinem acel program stabilit. Este important ca din povestile citite sa invete ceva. Daca varsta copilului este mai mare si stie sa citesca il putem incuraja ca intr-una din seri sa citesca el. Asta il va face mai increzator si se va simti important. Pentru noi ca si parinti este si o modalitate buna sa observam daca are probleme vizavi de pronuntarea unor litere sau sa testam discret daca micutul a inteles povestea. O alta varianta ar fi vizitele la biblioteca sau la librarie. Pentru a-i motiva sa pastreze interesul pentru citit putem tine concursuri de citire in care sa implicam si ceilalti membrii ai familiei. Asa cum am spus si mai sus, accentuam ca parintele trebuie sa fie un exemplu pentru copilul sau. Inca de mic, copilul trebuie ajutat sa iubeasca cartile. Parintii trebuie inca de la varste fragede sa cumpere carti cu multe poze pe care sa le arate in mod repetat micutilor, explicandu-le ce reprezinta fiecare poza. Trebuie sa aveti multe carti acasa, cu tot felul de ilustrate care sa prezinte interes pentru copil, dar si carti cu povesti si informatii specifice varstei.

 

 

Importanta implicarii cadrelor didactice in incurajarea cititului

 

 

copii la scoala

 

 

Parintii trebuie sa aiba o legatura permanenta si constanta cu, cadrele didactice. Atat parintele cat si cadrul didactic au datoria si responsabilitatea de a-i insufla copilului placerea de a citi. Suntem constienti ca epoca tehnologiei a acaparat cea mai mare parte din timpul nostru. Din acest motiv, copilul nu mai este atras de lectura ci mai degraba de gadgeturi. O schimbare in acest sens poate fi determinata de relatia stransa intre familie si scoala. Institutiile de invatamant pot organiza concursuri de lectura care sa ii atraga pe copii, si care sa ii determine sa poarte un dialog constructiv pe tema lecturii. Implicarea activa a cadrelor didactice in stimularea cititului ajuta copiii sa iubeasca lectura.

 

 

Beneficiile cititului

 

 

fetita uitandu-se cu lupa

 

 

Cititul le dezvolta copiilor imaginatia, le imbogateste vocabularul, ii linisteste si ii face mai inteligenti. Este important ca in preajma copilului sa existe multe carti, astfel copilul invata cuvinte noi, dar si pronuntia corecta a acestora iar imaginatia lor este mai bine stimulata. Cititul intareste legatura parinte-copil. Copiii se simt in siguranta atunci cand parintii le citesc. Cititul cu voce tare stimuleaza si dezvolta capacitatea copilului de a asculta. Ascultarea este considerata de catre experti o abilitate pe care copilul o dobandeste inainte de varsta scolara. Cititul stimuleaza memoria, atentia, imaginatia, creativitatea. II familiarizeaza pe copii cu numere, litere, forme, culori si ii ajuta mai apoi sa isi fixeze aceste notiuni. Copiii care citesc dezvolta empatie, se pot transpune in pielea personajului si isi pot imagina cum s-ar simti sau cum ar proceda privind lucrurile din perspectiva personajului respectiv. O carte buna il ajuta sa comunice, sa schimbe pareri cu ceilalti copii, sa spuna ce i-a placut si ce nu. Se stie ca cititul imbunatateste performantele elevilor, le dezvolta vocabularul. Este important ca parintele sa explice copilului ca fiecare poveste citita transmite un mesaj. Verifica sa vezi daca micutul tau a inteles mesajul transmis de cartea pe care a citit-o.

 

Deci, de noi ca si parinti depinde sa insuflam copiilor pasiunea pentru carti inca de la varste fragede. Noi suntem cei care deschidem usa catre taramul basmelor pentru a-i face pe cei mici curiosi sa il exploreze. Am putea sa citim si noi cartile pe care le citesc ei. Vor fi mai motivati sa discute despre personajele favorite si aventurile din carti. Pe copii ii entuziasmeaza sa aiba cu cine sa impartaseasca bucuria oferita de lectura lor. Sa ii lasam sa rasfoiasca pe indelete cartile in librarie sau la biblioteca si sa isi aleaga singuri o carte care le place. Un copil care citeste are o mentalitate mai deschisa dar si o gandire mai critica.

 

„Cel mai mare bine pe care adultii pot sa-l faca urmasilor lor si societatii – este sa le citeasca copiilor” (Carl Sagan).

 

imagini: Depositphoto

Scrie un comentariu