Cum influenteaza gadgeturile dezvoltarea copiilor

Publicat de Madalina 07.07.2021 0 Comentarii

Nu exista nici o indoiala ca tehnologia reprezinta o parte importanta in desfasurarea activitatilor zilnice, atat pentru parinti cat si pentru copii. Fara doar si poate, tehnologia va ocupa tot mai mult loc in viata noastra. Daca privim doar pentru o clipa cum traiesc copiii nostri aceste vremuri, pentru multi dintre noi acest mod de viata al lor poate fi usor contradictoriu. Pentru parinti poate fi ingrijorator faptul ca micutii lor au acces la o cantitate foarte mare de informatie, care se datoreaza in principal tehnologiei avansate.

 

 

Copii jucandu-se pe telefoane 1

 

 

Trebuie sa acceptam faptul ca tehnologia nu va disparea din viata noastra si a copiilor nostri pentru ca deja traim in era digitala. Este recomandat sa stabilim felul in care influenteaza gadgeturile dezvoltarea copiilor nostri. Mai jos am punctat influentele pozitive si negative pe care le au acestea asupra copiilor nostri.

 

 

Influente negative

 

 

Inca de mici copiii sunt atrasi de aceasta lume digitala, care prezinta unele avantaje dar aduce si dezavantaje si pericole:

 

-Siguranta copiilor - nu de putine ori ajung la copiii nostri informatii false, fara ca cei care le prezinta sa isi faca griji vizavi de sanatatea emotionala a copiilor, cat si de faptul ca aceste informatii pot distorsiona realitatea, perceptiile despre lume si viata, dar si relatiile celor mici cu familia. Atunci cand nu sunt supravegheati, copiii pot deveni victime ale abuzurilor unor persoane periculoase. Timpul indelungat petrecut in lumea virtuala ii poate face vulnerabili in viata reala, pe care ei nu o cunosc .

 

-Probleme de sanatate - de multe ori, copiii acaparati de folosirea telefoanelor, tabletelor sau a gadgeturilor in general, pot foarte usor sa devina inadaptati social si cu o sanatate precara. Folosirea indelungata a gadgeturilor poate provoca dependenta. Pe langa acest aspect, daca micutul petrece foarte mult timp in fata televizorului, telefonului, etc, vederea acestuia poate fi afectata. Poate avea probleme cu coloana vertebrala si musculatura spatelui datorita pozitiei pe care o au copiii in fata ecranelor. Folosirea in exces poate duce uneori la o intarziere in dezvoltarea fizica (obezitate) si chiar mentala.

 

 

Monitor

 

 

-Inadaptati social – abuzand de tehnologie, copiii uita sa interactioneze cu cei din jur si astfel apar probleme de relationare. Copilul evita comunicarea reala, fata in fata. Din acest motiv, copiii nu stiu sa-si gestioneze emotiile, scade empatia si creste comportamentul agresiv. Asa cum auzim zi de zi, in scoli creste fenomenul de bullyng.

 

-Relatia cu parintii – consumul exagerat de tehnologie devine o agresiune asupra copiilor. Comportamentul lor devine irascibil chiar si cu proprii parinti. Acest lucru se rasfrange asupra faptului ca nu asculta sfaturile si indrumarile date de parinti. Avand in vedere ca majoritatea parintilor petrec mai putin timp cu micutii lor, fiind ocupati cu serviciul, copiii au inceput sa inlocuiasca atentia parintilor cu tehnologia digitala.

 

 

Influente pozitive

 

 

-Accesarea rapida a informatiilor - este un avantaj real faptul ca pot accesa rapid informatii folositoare pentru scoala sau pentru cultura generala. Aceste oportunitati sunt accesibile copiilor nostri odata cu deschiderea portilor de comunicare. Aceste porti sunt reprezentate de: accesul la retelele de socializare, YouTube, motoarele de cautare, mesageria si mailul. Copiii pot folosi tehnologia digitala sub atenta supraveghere a parintilor si a cadrelor didactice. Este recunoscut faptul ca atunci cand exista o relationare intre educatia traditionala si tehnologia digitala, copiii invata mult mai repede. De aceea, aceasta tehnologie digitala, trebuie folosita ca o completare la educatia traditionala, aceasta din urma trebuind sa ramana baza in acumularea unor cunostinte solide.

 

-Formarea copilului pentru studiul independent – accesarea unor site-uri educative si a unor site-uri recomandate de cadrele didactice si parinti ii pot ajuta in rezolvarea mai rapida a temelor pe care le primesc la scoala.

 

 

Copil jucandu-se pe laptop

 

 

-Usurinta in invatarea unei limbi straine – urmarirea unor filme on-line, adecvate varstei, intr-o limba straina, ajuta la invatarea acestei limbi mult mai usor. De asemenea atunci cand copilul aude un cuvant intr-o limba straina, pe care nu il cunoaste, poate accesa google translate, afland astfel semnificatia cuvantului intr-un mod rapid.

 

-Avantajele comunicarii – folosind aplicatiile speciale, cu supravegherea parintilor, copilul poate comunica mult mai usor cu persoanele dragi din alte orase sau din alte tari. De asemenea, prin aceste mijloace, pot comunica si cu prietenii sau colegii de la gradinita sau scoala. Comunicarea intre parinti, copii si cadrele didactice se poate face mult mai usor datorita acestor aplicatii digitale.

 

-Usurinta monitorizarii copilului de catre parinti atunci cand acesta nu se afla langa ei – prin intermediul gadgeturilor, parintele poate lua legatura mai usor cu copilul lor. De asemenea exista aplicatii prin care pot vedea locul exact in care se afla micutul lor.

 

-Alegerea unei meserii - folosirea ecranelor la varsta mica poate fi si un avantaj daca privim prin prisma viitorului (in cazul in care unii ar putea opta pentru diverse meserii in domeniul tehnologiei). Folosind in mod organizat tehnologia digitala, putem vedea cum se dezvolta abilitatile copiilor nostri in acest domeniu, putand astfel sa ii ajutam in orientarea acestora catre o meserie in domeniul IT, meserie care este si va fi de viitor.

 

 

Stabilirea limitelor in folosirea gadgeturilor

 

 

Trebuie sa reusim sa facem copilul sa inteleaga ca tehnologia digitala este un instrument pe care il putem folosi ca ajutor in diferite activitati dar ca acest instrument nu trebuie sa ne acapareze tot timpul. Este necesar ca parintii sa observe si sa supravegheze comportamentul copiilor, atat in online cat si in offline. Pentru a putea sa ne desfasuram viata normal, fara ca gadgeturile sa dea dependenta, este necesar sa fie stabilite reguli de conduita si pentru aceasta lume digitala. Copiii primesc de multe ori un model de comportament gata facut, pe care apoi il transpun in viata reala. Pentru o mai buna intelegere, putem de exemplu sa delimitam in casa spatii in care este interzisa folosirea gadgeturilor. Spre exemplu, le putem explica copiilor nostri ca in timp ce stau la masa nu trebuie sa foloseasca telefonul, televizorul sau tableta. Ca efectul dorit (indepartarea copiilor de ecrane) sa se intample, putem sa manifestam solidaritate si sa ne impunem si noua, parintilor, adultilor, restrictii.

 

De aceea, este bine ca si parintii sa fie atenti cum folosesc tehnologia acasa si mai ales in prezenta copiilor. Este bine ca telefonul sa stea intr-un loc ferit si sa nu il folosim decat atunci cand este neaparata nevoie. Foarte multi parinti, atunci cand merg in parc cu copiii lor stau pe telefon si isi lasa copiii sa se joace fara a fi supravegheati. Este bine ca putinul timp pe care parintii il petrec cu copilul, sa-i fie dedicat doar lui! Copilul trebuie incurajat in activitatile sportive, in socializarea cu alti copii. Trebuie ca parintii sa isi faca timp atunci cand copiii vin de la gradinita sau de la scoala, sa povesteasca impreuna intamplarile din timpul zilei. Copilul trebuie sa simta ca el este in centrul atentiei voastre, pentru a nu-si gasi refugiul in activitati care pot fi daunatoare. Si pentru a vorbi in termeni tehnici, este bine sa spunem ca pentru a avea un copil vesel si plin de viata, secretul este “conectarea copilului cu parintii lui”.

 

 

Mamica cu copiii se uita pe telefon

 

 

Recomandarea specialistilor pentru ca aceasta tehnologie digitala sa nu dea dependenta este ca timpul petrecut in fata gadgeturilor sa fie de 30 minute la cei mici (1-3 ani) si pana la 2 ore pe zi la cei mai mari (9-12 ani). Trebuie sa intelegem ca micutii nostri au mare nevoie de atentia parintilor, de relatia calda cu familia lui. Felul in care copilul se refugiaza in online depinde de parinti, de timpul in care acestia il petrec cu copilul lor. Nu trebuie ca parintii sa foloseasca tehnologia ca mecanism de linistire a copilului. Cand acesta nu vrea sa manance, cand este suparat sau obosit, nu trebuie sa cedati oferindu-i acces la tableta sau telefon. Parintii trebuie sa gaseasca mijloacele prin care sa invete copilul sa-si gestioneze emotiile si sa tolereze disconfortul. Este important de stiut ca orice copil are nevoie de reguli, are nevoie de limite clare stabilite de parinti. Chiar daca la inceput copiii opun rezistenta, cu timpul ei accepta aceste reguli.

 

 

Idei in care parintele isi poate petrece timpul impreuna cu copilul si tehnologia

 

 

Timpul petrecut online trebuie sa alterneze intotdeauna cu alte activitati menite sa ajute la dezvoltarea capacitatilor intelectuale, dar si fizice, poate chiar lectura si socializarea. Util ar fi ca fiecare parinte sa stabileasca impreuna cu copilul sau un program, un timp in care sa stea in fata televizorului sau sa se joace pe diverse gadgeturi. Trebuie discutat si despre activitatea in online, in acest mod putem afla ce pagini deschide, ce cauta pe net, cu cine socializeaza sau ce jocuri se joaca.

 

 

Mamica se joaca cu fetita

 

 

Enumeram cateva idei in care parintii le pot arata copiilor ca sunt de acord cu pasiunea lor pentru lumea digitala si ca si parintii vor sa faca parte din aceasta lume digitala:

 

– jocuri video impreuna

 

– vizionarea unui film online

 

– discutii despre pericolele din online

 

– vizionarea unor tutoriale cu retete culinare, dansuri, gimnastica, etc

 

- cumparaturi online

 

Este important sa petreceti timp online in care sa-i dezvoltati simtul estetic. Uitati-va impreuna la filmulete de prezentare a modei pentru copii si ajutati-l sa isi aleaga hainute frumoase pentru a merge la joaca sau la o petrecere. Puteti accesa impreuna site-uri cu hainute pentru copii de unde isi vor putea alege ceea ce le place. Accesati site-ul Liloo unde cu siguranta veti gasi hainute in culori vii si cu imprimeuri vesele de care copilul se va indragosti la prima vedere. Toate hainutele sunt confectionate din bumbac 100%, de calitate superioara, certificate calitativ OEKO-TEX, clasa I.

 

 

Costume aventurier

 

 

Din cele relatate mai sus trebuie sa intelegem ca micutii nostri au nevoie de atentie si nu de gadgeturi. Pentru ca orice copil sa aiba parte de o crestere sanatoasa din punct de vedere emotional, indicat ar fi ca in fiecare zi copilul sa iasa la plimare impreuna cu parintii, sa desfasoare activitati cu prietenii, sa se joace diferite jocuri de creativitate. Trebuie sa realizam un echilibru intre conectarea umana si conectarea digitala.

 

imagini: Depositphotos, Unsplash & Liloo

 

Scrie un comentariu