Credeti ca tantrumurile reprezinta o etapa normala in dezvoltarea emotionala si sociala a copilului?

Publicat de Madalina 20.01.2022 0 Comentarii

Parintii acorda o atentie deosebita dezvoltarii armonioase a copilului lor. Un parinte bine informat, este un parinte care cauta si descopera modalitati de educatie eficiente si sanatoase pentru cresterea copilului lor. Parintii isi iubesc copiii neconditionat, dar in tot acest timp au parte de provocari pe care uneori nu stiu cum sa le gestioneze. O asemenea provocare o reprezinta si manifestarea furiei la copii, care modern acum se numeste „tantrum”.

 

 

bebelus

 

 

Ce este un tantrum?

 

 

Tantrumul este un acces de furie dificil de controlat, care se manifesta diferit pentru fiecare copil. Tantrumul apare in egala masura atat la fete cat si la baieti. Cuvantul „tantrum”, a intrat recent in limba romana. A fost adoptat din limba engleza si inseamna „criza de furie”. Aceasta criza de furie este expresia unor emotii dificil de stapanit de catre copil. Conform specialistilor, tantrumul reprezinta o etapa normala in dezvoltarea copilului si de aceea nu trebuie sa ne speriem cand apar aceste manifestari. Oricine poate avea tantrumuri (adulti si copii) dar ele sunt mai des intalnite la copiii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 4 ani. In aceasta perioada copilul incepe sa se cunoasca si sa se dezvolte emotional. Dintre multele emotii care apar in perioada de dezvoltare a copilului, furia si frustarea sunt principalele emotii care sunt responsabile de declansarea tantrumului.

 

 

Cum se manifesta tantrumul si care sunt semnele dupa care il putem recunoaste

 

 

bataie cu perne

 

 

Tantrumul la copii reprezinta o modalitate de exprimare. Dintre cele mai comune manifestari sunt: plans zgomotos, incapatanare, agitatie, tipete, aruncari de obiecte, refuzul oricarei propuneri, se tavalesc pe jos, fuga de langa parinti, au tendinta sa-si tina respiratia. Odata cu trecerea timpului, copilul invata sa-si stapaneasca mai bine sentimentele neplacute. Important este ca parintele sau persoana care are grija de copil, sa nu cedeze la aceste manifestari de furie ale copilului. Daca el obtine cu usurinta ceea ce isi doreste, va continua sa faca crize, iar aceste manifestari se pot prelungi pana la adolescenta sau viata adulta (manifestarile fiind sub o alta forma).

 

Parintii pot recunoaste inceputul unui tantrum dupa urmatoarele semne: cand copilul devine agitat, nu are rabdare, ridica tonul. Este bine de stiut ca o parte dintre copii, au o toleranta mai mica la frustrare, acestia facand crize mai dese. Pentru o mai buna intelegere a acestei manifestari, putem spune ca tantrumul este de doua feluri:

 

1.Trantrum de frustrare, atunci cand copilul incearca sa exprime ceva si nu reuseste. Aceasta frustrare genereaza emotii puternice care sunt greu de stapanit. Acestea apar atunci cand copilul invata sa vorbeasca. Copilul intelege tot dar nu poate exprima in cuvinte ceea ce isi doreste sau ceea ce simte. Atunci apar aceste frustrari.

 

2. Trantrumul de manipulare, apare cand copilul isi doreste anumite lucruri (jucarii, dulciuri) si recurge la acest gen de manifestare deoarece stie ca acest comportament a avut succes si alta data, astfel obtinand ceea ce si-a dorit.

 

Un alt semn pentru recunoasterea tipului de tantrum, este intensitatea plansului. Daca plansul urca si coboara, avand si momente de pauza, inseamna ca micutul vrea sa vada reactia adultului si atunci este clar ca ne confruntam cu un tantrum de manipulare. Daca intensitatea plansului este in crestere, copilul tipa si se incordeaza, atunci parintele trebuie sa se implice mai mult pentru a linisti copilul si a afla cauza frustrarii. Specialistii spun ca in cazul tantrumului, copilul trebuie lasat sa planga, pentru ca asa el isi descarca energia negativa.

 

 

Factorii care genereaza aparitia tantrumului

 

 

baietel se uita la laptop

 

 

Cand copiii nu isi pot exprima corect frustarile sau supararile apare aceasta furie numita tantrum. Este de fapt o criza de personalitate. Statisticile au aratat ca peste 85% dintre copiii intre 2 pana la 4 ani au astfel de momente. Specialistii spun ca tantrumul este o manifestare obisnuita pentru aceasta perioada de varsta, pentru ca toleranta la frustrare este o lectie pe care copilul o invata in timp. Mai jos am enumerat cateva situatii care pot duce la aparitia unei crize:

 

1. Lipsa atentiei din partea persoanelor apropiate.

 

2. Oboseala

 

3. Foamea

 

4. Copilul nu se simte confortabil

 

5. Momente tensionate intre parinti

 

6. Schimbarea mediului in care copilul este obisnuit fara sa se faca o pregatire prealabila

 

7. Copilul nu poate obtine ceea ce isi doreste

 

8. Dorinta copilului de a fi independent

 

9. Cearta pe jucarii cu alti copii

 

10. Copilul nu isi poate exprima dorintele prin cuvinte

 

11. Gelozia fraterna

 

12. Lipsa unui program bine stabilt pentru nevoile de baza ale copilului.

 

In cazul in care apar si alte manifestari cum ar fi: tantrumul dureaza mai mult de 25- 30 minute si apare de mai multe ori intr-o zi, copilul are probleme cu somnul, are manifestari violente, atunci este necesar ca micutul sa fie consultat de un medic specialist.

 

 

Ce masuri luam pentru a putea trece mai usor peste manifestarile tantrumului

 

 

Se spune ca aceasta perioada a copiilor cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 4 ani poate fi comparata cu perioada adolescentei, cand adolescentii manifesta opozitie fata de cerintele adultului. De aceea aceasta perioada poarta numele de „mica adolescenta”. Ca si in cazul adolescentilor, parintii trebuie sa considere ca tantrumul reprezinta un semnal de alarma pentru ca ei sa poata observa mai atent copilul si sa inteleaga ce vrea sa exprime acesta. Mai jos am trecut cateva masuri care ne ajuta sa trecem mai usor peste manifestarile tantrumului:

 

1. Stabilirea unui program adecvact pentru ca micutul sa nu fie obosit sau infometat.

 

2. Parintele trebuie sa cunoasca bine trasaturile de personalitate ale copilului sau pentru a-i oferi mai mult suport emotional. De aceea atunci cand observi ca s-ar putea declansa o criza, este bine sa stii cum sa-i distragi atentia copilului.

 

 

parc inchis

 

 

3. Trebuiesc identificati factorii care declanseaza tantrumul. De regula accesele de furie pot aparea la cumparaturi, vizite sau mese festive. Este bine ca atunci cand mergi la cumparaturi copilul sa fie odihnit si sa manance inainte, iar cand se fac mese festive, copilul sa fie bine odihnit iar durata acestor petreceri sa nu fie prea lunga.

 

4. Calmul parintilor sau al persoanelor care au grija de copil este foarte important. Un acces de nervi din partea adultilor genereaza situatii neplacute atat pentru copil cat si pentru cei din jur.

 

5. Rabdarea de care trebuie sa dea dovada adultul este determinanta in durata unui tantrum. De asemenea copilul nu trebuie sa inteleaga ca doar asa (prin tantrum) poate capta atentia parintilor.

 

6. Accesele de furie ale copilului nu trebuiesc rasplatite. Indiferent ce isi doreste copilul, adultul nu trebuie sa cedeze. Trebuie sa i se explice copilului, cu mult calm si rabdare ca in acel moment nu se poate face ceea ce solicita el. Astfel celui mic i se transmite ca nu aceasta este modalitatea prin care poate obtine ceea ce isi doreste.

 

7. In nici un caz nu trebuie sa fie ridicat tonul in prezenta copilului si nici nu trebuie sa i se reproseze ca a creat o situatie incordata. Aceste manifestari pot inrautati situatia si duc la prelungirea crizei.

 

8. Atunci cand manifestarea furiei a luat sfarsit si copilul reuseste sa faca fata frustarilor care au generat criza este bine ca el sa fie laudat, sa-l iei in brate si sa-i explici ca esti tot timpul alaturi de el si ca il iubesti.

 

9. Persoanele care sunt alaturi de copil in perioada de manifestare a unui tantrum, nu trebuie sa spuna multe cuvinte, pentru a nu distrage atentia copilului de la procesul natural de eliberare.

 

10. In timpul unei crize, parintii pot ignora comportamentul agresiv al copilului dar nu trebuie sa-l lase singur. Daca aceasta criza se manifesta pe strada, in parc sau la magazin, nu trebuiesc rostite expresii precum „te las aici”; „ma faci de rusine!”. Copilul se poate simti abandonat si situatia se poate complica.

 

11. Crearea unui mediu pozitiv. Parintele este principalul model pentru copilul lor. Gandurile pozitive creaza comportamente pozitive. Cand mediul familial este cald, linistit, pozitiv, copilul se simte in siguranta reusind sa atinga un potential maxim de dezvoltare. Pentru ca asteptarile de la copilul lor sa fie realiste, parintii trebuie sa fie constienti de stadiile si nevoile de dezvoltare ale copilului lor.

 

 

Tantrumul din timpul somnului

 

 

Asa cum am spus in randurile de mai sus, sunt multe moduri de manifestare a tantrumului. O manifestare neasteptata este tantrumul care apare in timpul somnului. Copilul se trezeste furios, plangand insistent. Daca te-ai asigurat ca nu a visat ceva urat si nu este un cosmar, sigur este vorba de un tantrum. Acesta poate fi cauzat de ora de culcare cu care micutul nu a fost de acord. Alte cauze pot fi: foamea, setea, il dor dintii. Pentru a preveni aceste tantrumuri in somn trebuie sa luam cateva masuri: se va evita privitul la televizor (tableta, telefon), cu 1-2 ore inainte de culcare; schimbarea orei si duratei de somn de dupa amiaza; sa aiba laga el in pat jucaria indragita; sa-si poata alege pijamaua de somn preferata. Pentru ca micutul tau sa aiba un somn linistit poti alege pijamale si alte hainute de pe site-ul liloo. Toate produsele confectionate in atelierul Liloo sunt din bumbac 100%, certificat calitativ Oeko Tex, clasa I. Lasand copilul sa-si aleaga tinuta pentru timpul zilei sau pijamaua pentru noapte, el se simte important, se calmeaza, astfel evitand o manifestare nedorita.

 

 

pijamale liloo

 

 

Influenta celor din jur in timpul unui tantrum

 

 

Sunt multe persoane care nu stiu mare lucru despre tantrumuri (nu au copii sau sunt persoane mai in varsta). Atunci cand tantrumul se desfasoara in locuri publice, aceste persoane in necunostinta de cauza pot condamna manifestarile de furie ale copilului, catalogandu-l drept „needucat”. Ca parinte implicat in aceasta situatie delicata, nu trebuie sa te gandesti la ceea ce cred ceilalti despre tine si copilul tau, trebuie sa te calmezi si sa incerci sa gasesti cea mai buna modalitate ca sa faci fata situatiei.

 

 

Influenta stresului cotidian in generarea unui tantrum

 

 

baietel nervos

 

 

In zilele noastre viata se desfasoara intr-un ritm alert care implica mult efort din partea intregii familii. Evolutia tehnologiei, excesul de informatii contradictorii, a creat o prapastie in felul in care se face comunicarea intre oameni. Pandemia prezenta in viata noastra de 2 ani de zile a adancit si mai mult acest lucru. Ca atare este normal ca aceste aspecte sa se regaseasca atat in emotiile copiilor cat si in comportamentul parintilor. Din dorinta de a putea face fata tuturor solicitarilor zilnice, parintii sunt mereu grabiti, uneori punand presiune pe copii, iar acestia gasesc mijloace de a atrage atentia parintilor prin aceste manifestari de furie numite tantrumuri. De aceea putem spune ca aceste crize pe care le fac copiii oglindesc de fapt stresul parintilor. In aceste conditii, socializarea emotiilor se realizeaza atat de catre parinti cat si de educatori. Varsta prescolara reprezinta etapa in care educatia oferita in crese si gradinite poate influenta eficient dezvoltarea copiilor. Acest lucru se realizeaza prin crearea unei atmosfere adecvate unde copilul poate sa-si exprime propriile emotii. Este foarte important ca micutul sa inteleaga ceea ce simte si sa constientizeze ca aceste stari sufletesti care il rascolesc reprezinta de fapt emotiile si sentimentele lui firesti.

 

 

Pot fi oprite tantrumurile?

 

 

Sunt convinsa ca multi parinti isi pun aceasta intrebare. Avand in vedere ca in perioada de varsta 2 ani pana la 5 ani, copilul trece prin multe transformari iar creierul copilului sufera multe modificari, specialistii spun ca furia nu poate fi controlata de catre copil. In concluzie tantrumul nu poate fi oprit. El poate fi de intensitate mai mare sau mai mica, de o frecventa mai mare sau mai mica, dar nu poate fi oprit. Asa cum stim, fiecare copil este unic, temperamentul copiilor este diferit si in functie de acest lucru si numarul tantrumurilor poate fi diferit.

 

Daca ai citit acest articol, sigur ai inteles ca aparitia tantrumului este o etapa fireasca in dezvoltarea copiilor si ca acest lucru face parte din evolutia normala a lor. Tantrumul este de fapt o autoreglare emotionala care ajuta micutul sa se dezvolte sanatos si din punct de vedere emotional. Tantrumurile care sunt gestionate corect de catre parinti pot deveni o modalitate de vindecare si acceptare pentru copil.

 

imagini: Unsplash & Liloo

Scrie un comentariu