Copilul tau este victima agresiunilor verbale si fizice la scoala? Afla ce trebuie sa faci pentru a-l proteja!

Publicat de Iuliana 20.01.2023 0 Comentarii

Fiecare institutie de invatamant reprezinta un spatiu privilegiat, sigur, liber de conflicte si manifestari violente ce ar putea pune in pericol sanatatea mintala si fizica a copiilor. Totusi, violenta in spatiul scolar (fenomen cunoscut sub termenul de “bullying”) constituie una dintre problemele importante cu care se confrunta sistemul de invatamant.

 

 

copil aratat cu degetul 1

 

 

Atunci cand esti parinte iti doresti sa oferi copilului tau ceea ce este mai bun si faci tot ce iti este in putinta pentru a-l feri de pericole. Cand este sub supravegherea ta, copilul se simte protejat si in siguranta insa, nu poti fi mereu in preajma lui pentru a-l apara la nevoie. La scoala, puiul tau ar putea fi agresat verbal si fizic de colegii sai.

Constienti de acest fapt, parintii se intreaba deseori: “Cum imi pot apara copilul impotriva violentei din mediul scolar?” Citind acest articol, vei afla ce ar trebui sa faca un parinte al carui copil este agresat la scoala.

 

 

Ce reprezinta fenomenul bullying?

 

 

Bullyingul reprezinta un act de violenta fizica, verbala si psihica intalnit in gradinite, scoli, licee, chiar si in universitati. Daca la gradinita fenomenul apare intr-o forma usoara si poate fi controlat, la scoala se dezvolta drastic.

 

Conform Wikipedia, cuvantul “bullying” nu are o traducere exacta in limba romana insa, poate fi asociat cu termenii de intimidare, brutalizare, terorizare. Acest termen vine de la englezescul “bully” care inseamna bataus, huligan.

 

Bullyingul poate fi de 3 feluri:

 

  •  Verbal – jigniri, injuraturi, amenintari, tachinari. Copiii sunt atenti la orice detaliu in ceea ce ii priveste pe colegii lor: cum arata, cum se imbraca, ce mananca, ce vorbesc, ce situatie financiara au, cine sunt parintii lor si ce stil de viata au. Atunci cand vor sa intimideze si sa provoace suferinta unui coleg, copiii se pot folosi de orice detaliu pentru a realiza acest fapt. Copiii cu nevoi speciale sunt deseori victime, fiind agresati la scoala de colegii lor.

 

  •  Fizic – loviri, imbranceli, ciupiri, tras de par, impiedicarea, pipaitul, distrugerea bunurilor personale. Acest tip de bullying apare atunci cand copiii folosesc violenta pentru a castiga putere si control asupra tintei lor.

 

  • Social – se caracterizeaza prin marginalizarea elevului vizat de agresor, denigrarea acestuia prin zvonuri raspandite in clasa sau scoala si excluderea acestuia din colectivul clasei.

 

Un alt tip de bullying, considerat ca fiind cel mai periculos este cyberbullyingul (hartuirea pe internet). Hartuirea cibernetica se caracterizeaza prin: postarea de imagini daunatoare cu scopul de a denigra victima, amenintari online, trimiterea de mailuri sau mesaje text daunatoare, santaj emotional. Copiii, in special adolescentii petrec foarte mult timp pe internet. Unii dintre ei se folosesc de mediul online pentru a hartui victimele deoarece se simt puternici in fata monitorului. Acestia spun lucruri pe care nu au curajul sa le afirme fata in fata si folosesc o alta identitate pentru a nu fi prinsi.

 

A face poze unei persoane fara acordul sau, distribuirea lor pe internet si santajul sunt infractiuni iar agresorul poate raspunde penal. Mai multe informatii despre hartuire si santaj emotional pot fi gasite in articolul 207 din Codul Penal. Victimele cyberbullyingului si parintii acestora trebuie sa pastreze toate dovezile cu care pot demonstra hartuirea. Conversatiile de pe retelele sociale, emailurile, mesajele text pot fi folositoare in depistarea si oprirea agresorului.

 

 

fetita facand poze

 

 

Toate formele de bullying afecteaza fizic si psihic elevii agresati. Sunt foarte multe cazuri in care parintii au fost nevoiti sa-si transfere copiii la alta scoala. Pentru unii dintre copiii, relationarea cu persoane noi a fost dificila deoarece acestia aveau o stima de sine scazuta si le era teama sa nu fie iar stigmatizati. In schimb, pentru altii a reprezentat sansa de a se transforma in agresori intimidand copii cu scopul de a se impune.

 

Fenomenul bullying poate fi combatut inca de la gradinita. Atunci cand copilul tau se plange acasa ca este agresat la gradinita trebuie sa iei masuri desi copiii au o varsta frageda. De exemplu:

 

1. Trebuie sa intrebi educatoarea copilului daca stie situatia si sa afli si punctul sau de vedere. In cazul in care nu stie de problemele existente intre copii, trebuie sa-i ceri anchetarea cazului si luarea masurilor necesare.

 

2. Trebuie sa vorbesti intr-un mod civilizat cu parintii agresorului pentru a afla si varianta celuilalt copil.

 

3. In cadrul sedintelor cu parintii poti deschide problema ca tema de dezbatere pentru a fi prevenite si alte conflicte intre copii pe viitor. Atat parintii victimelor, cat si parintii agresorilor trebuie sa ia masuri si sa lupte pentru stingerea conflictelor.

 

Daca copilul are o relatie buna cu parintii lui, bazata pe incredere, problema bullyingului poate fi identificata si solutionata. Specialistii recomanda parintilor ca in astfel de situatii sa reactioneze calm si cumpatat.

 

 

Ce masuri pot lua parintii copilului agresat pentru a-l proteja?

 

 

Bullyingul poate genera efecte daunatoare pe termen lung. De aceea este de datoria noastra, a adultilor sa ne implicam pentru a oferi copiilor nostri un mediu sigur in care fiecare copil sa poata fi tratat cu respect.

 

 

fetita cerand ajutor

 

 

Va propunem cateva masuri pentru protejarea copilului de aceste efecte:

 

1. Comunica zilnic cu copilul tau! Pune-i intrebari despre ce a facut la scoala, despre ce a invatat la ore, despre timpul petrecut in pauze etc. Sunt cazuri in care copiii nu spun acasa faptul ca sunt agresati la scoala iar comunicarea constanta ii va ajuta sa vorbeasca despre evenimentele neplacute.

 

2. Asculta-ti copilul si nu considera ca trebuie “sa se descurce singur”! Copilul tau nu trebuie sa fie jignit, injurat sau batut la scoala si nu trebuie sa raspunda agresorului tot prin violenta deoarece conflictul nu se va stinge. Trebuie sa intervii si sa afli de la ce a pornit conflictul.

 

3. Invata-l pe copil cum sa se comporte atunci cand e agresat! Cel mai bine pentru copil este sa evite si sa ignore agresorul. Daca nu functioneaza aceasta metoda, trebuie sa-i raspunda tachinarilor cu zambetul pe buze pentru a dovedi ca nu se lasa intimidat. La un moment dat se va plictisi si-l va lasa in pace. Daca nu inceteaza, copilul trebuie sa ceara ajutorul cadrului didactic, dirigintelui sau profesorului de serviciu.

 

4. Pastrati dovezile! Acestea pot fi: haine rupte, mesaje de amenintare, poze cu vanatai, etc.

 

5. Vorbeste cu parintii copilului agresor! Poti sa le ceri ajutorul si sa le prezinti situatia. Acestia pot interveni si il pot potoli pe copil. Nu trebuie sa-ti faci singur dreptate, oprind copilul pe strada sau in fata scolii pentru a-i cere socoteala.

 

6. Daca nu te intelegi cu parintii copilului agresor, adreseaza-te persoanei care raspunde de copii la scoala (invatator sau diriginte)! Ar putea fi organizata o sedinta cu parintii in care sa se discute despre comportamentul copiilor. Comunicarea ajuta in gasirea celor mai bune solutii.

 

7. In cazul in care cadrul didactic nu reuseste sa stapaneasca situatia iar conflictul degenereaza, adreseaza-te directorului general al institutiei de invatamant unde invata copilul tau (asta numai atunci cand invatatorul sau dirigintele nu informeaza conducerea despre conflict)! Te poti adresa verbal prezentandu-te la scoala in ziua in care directorul general are audienta cu parintii sau poti intocmi o adresa (scrisoare) prin care prezinti situatia si soliciti luarea masurilor necesare pentru ca al tau copil sa fie in siguranta la scoala. Adresa se va lasa la secretariat unde i se va oferi numar de inregistrare. Potrivit legii, directorul unitatii trebuie sa raspunda in 30 de zile de la inregistrarea adresei, timp in care demareaza ancheta si ia masurile care se impun in urma investigatiilor.

 

8. Numai in cazul in care vezi ca fenomenul se repeta in ciuda masurilor luate la nivelul unitatii sesizezi Inspectoratul Scolar.

 

9. In caz de violenta grava se poate face plangere la Politie. Tutorele poate face plangerea in termen de 3 luni de la aflarea actului de violenta asupra copilului, conform Codului Penal.

 

10. Daca nicio masura luata nu garanteaza siguranta copilului tau in institutia de invatamant in care invata, transfera-l la alta scoala! Este ultima optiune care iti ramane.

 

11. Citeste Statutul Elevului si vei afla care sunt drepturile si obligatiile elevilor! Acolo vei gasi si informatii despre sanctiunile ce pot fi suportate de elevi atunci cand au un comportament neadecvat la scoala.

 

 

Ce legi ai la indemana sa-ti aperi copilul?

 

 

In Romania exista anumite legi care pot fi la indemana parintilor ce vor sa le faca dreptate copiilor lor agresati:

 

  •  Codul Penal – articolele: 193, 206, 219, 253. Amenintarea, violenta fizica si distrugerea bunurilor altor persoane sunt infractiuni pedepsite de lege.

 

  • Art. 22 din Constitutia Romaniei:

 

(1) “Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate. (2) Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant.”

 

  • Art. 7 alin. (1^1) din Legea educației naționale nr. 1/2011. In institutiile de invatamant, violenta psihologica a luat amploare in ultimii ani, copiii fiind foarte afectati. Astfel, fenomenul bullying este interzis prin lege.

 

“In unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica – bullying.”

 

  • Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) al scolii:

 

Potrivit art. 2 alin. (1) din Anexa 1 la normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 7 alin. (1^1), art. 56^1 si ale pct. 6^1 din anexa la Legea educatiei naționale nr. 1/2011 privind violenta psihologica, fiecare unitate de invatamant prevede in regulamentul de ordine interioara obiectivul „scoala cu toleranta zero la violenta”, ce va fi adus la cunostinta personalului didactic/didactic auxiliar/nedidactic/elevilor/parintilor.

 

Acceseaza ordinul de ministru si vei afla indicatiile privind pasii de urmat in identificarea si combaterea fenomenului de bullying.

 

 

Cum trebuie sa actioneze cadrul didactic atunci cand depisteaza sau este informat despre un caz de bullying?

 

 

Avand in vedere ca fenomenul numit bullying a luat amploare si se manifesta in interiorul intitutiilor de invatamant, cadrele didactice sunt persoanele cele mai importante in solutionarea conflictelor generate de acest fenomen.

 

 

copii certandu-se pe scara

 

 

Specialistii recomanda implicarea cadrelor didactice si vin cu cateva idei in acest sens:

 

1. Pentru inceput, cadrul didactic va discuta cu elevii pentru a gasi cauzele care au declansat fenomenul bullying si va incerca sa rezolve problema intre elevi.

 

2. Va informa familia agresorului despre comportamentul neadecvat al acestuia.

 

3. Va incerca sa afle cauzele comportamentul agresiv al copilului responsabil de bullying.

 

4. Va organiza sedinte cu parintii pentru a gasi impreuna cu acestia cele mai bune solutii.

 

5. Va colabora cu Grupul de Actiune Anti-bullying al Unitatii de invatamant. Acest grup va fi informat despre caz si va interveni pentru a combate fenomenul bullying. 

 

6. Evalueaza necesitatea apelarii la directorul unitatii de invatamant atunci cand nu poate gestiona situatia.

 

7. Recomanda consultarea consilierului scolar.

 

8. In cazul in care sunt necesare sanctiuni, invatatorul sau dirigintele trebuie sa cunoasca foarte bine Statutul Elevului pentru a aplica corect sanctiunile atunci cand este nevoie.

 

9. Pentru comiterea abaterilor disciplinare constand in incalcarea legilor si a regulamentelor, elevii vor fi sanctionati disciplinar. Daca sanctiunile nu se regasesc in Statutul Elevului, acestea pot fi anulate in caz de contestatie.

 

10. In caz de violenta grava evalueaza necesitatea apelarii serviciului de urgenta 112. De asemenea, conducerea scolii evalueaza necesitatea sesizarii DGASPC si a Politiei.

 

Grupul anti-bullying este format din: directorul scolii, profesorul consilier scolar, trei cadre didactice formate in problematica violentei fizice si psihologice, doi sau mai multi reprezentanti ai elevilor, un reprezentant al parintilor si reprezentanti ai autoritatii locale.

 

Acest fenomen este intalnit in toata lumea. Statele membre UNESCO au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie din fiecare an ca Ziua Internationala impotriva violentei si a bullyingului in scoala, recunoscand ca acesta inseamna incalcarea drepturilor copiilor si adolescentilor la educatie, sanatate si bunastare.

 

 

stop bullyng

 

 

Indiferent ca esti parinte de copil agresat sau de copil agresor, trebuie sa te implici si sa lupti pentru combaterea fenomenului bullying. Scoala nu reprezinta doar o cladire, reprezinta o comunitate in care copiii trebuie sa invete sa convietuieasca. Parintii elevilor, colegii care asista la actele de agresiune fizica sau verbala, cadrele didactice, conducerea institutiilor de invatamat si autoritatile locale trebuie sa aiba toleranta zero la violenta pentru a se crea un climat scolar esential in dezvoltarea armonioasa a tuturor copiilor.

 

imagini: Depositphotos&Pexels

Scrie un comentariu