-
Coșul este gol!
Imunitatea reprezinta sistemul de aparare al organismului cu rol in neutralizarea virusilor, bacteriilor si a microbilor cu care acesta intra in contact. Un sistem imunitar puternic si eficient este foarte important pentru sanatatea intregului organism. Mereu ne intrebam de ce micutul nostru se imbolnaveste atat de des in primii ani de viata. Acest lucru are legatura cu dezvoltarea sistemului imunitar. Pentru a afla mai multe lucruri despre dezvoltarea sistemului imunitar, mai jos punctam cateva aspecte esentiale in acest sens.
1. Rolul imunitatii si al sistemului imunitar
Copiii se nasc de regula cu o imunitate formata dintr-o serie de bariere:
- fizice – piele, mucoase
- fizico-chimice – aciditatea sucului gastric
- bariere celulare – imunglobine
- bagaj genetic
Toate aceste bariere formeaza imunitatea innascuta. Exista si imunitatea dobandita sau castigata care se dezvolta pe parcursul vietii printr-o serie de interactiuni ale organismului cu diversi agenti patogeni. Sistemul imunitar reprezinta un complex de celule si molecule (anticorpi) care au rolul de a asigura protectie impotriva oricaror factori de agresiune. Sistemul imunitar identifica agentii patogeni si ii distruge.
2. Cand si cum se formeaza imunitatea copiilor
Sistemul imunitar al copiilor se regaseste inca de la nastere insa este imatur functional. Functia imunitara se dezvolta pe masura ce organismul copilului invata sa lupte singur impotriva invadatorilor straini. Deci putem spune ca sistemul imunitar se dezvolta prin expunerea continua a copilasului la mediul extern. Aceasta se numeste imunitate adaptiva si continua sa se dezvolte pana la varsta de 11-12 ani. Imunitatea dobandita poate fi obtinuta si prin vaccinare. Perioada critica in dezvoltarea bebelusului este cea intre 3 si 6 luni deoarece in aceasta perioada nivelul anticorpilor este scazut. O cauza este faptul ca nivelul de anticorpi materni scade iar o alta cauza este productia proprie de anticorpi care este redusa. Un rol important in formarea anticorpilor poate fi si expunerea copiilor la infectiile comune. Se spune ca sistemul imunitar are memorie si de aici si faptul ca facem o singura data bolile copilariei (rujeola, rubeola, varicela, etc). Insa cea care asigura cea mai optima protectie ramane vaccinarea.
3. Rolul alaptarii in buna functionare a sistemului imunitar
Bebelusii primesc anticorpi prin intermediul laptelui matern. Acesti anticorpi sustin sistemul imunitar si apara organismul de infectii si boli grave. De aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda hranirea exclusiv la san a copilului pana la varsta de cel putin 6 luni, daca este posibil. In ultimele saptamani de sarcina si in primele zile dupa nastere, mama secreta colostru – lichidul subtire, galbui care apare inaintea laptelui matern. Colostrul este important datorita cantitatii semnificative de anticorpi si substante nutritive care nu se regasesc in laptele praf. Laptele matern contine anticorpi, enzime si grasimi care sustin si intaresc sistemul imunitar al celor mici.
4. Rolul alimentatiei in intarirea imunitatii
O dieta echilibrata pentru cei mici trebuie sa fie compusa din legume, fructe, carne si lactate. Lipsa acestora in alimentatia copilului duce la carenta de vitamine si implicit la instalarea mai rapida a racelilor. Lactatele au in continut bacterii benefice (probiotice) dar si alimentele precum rosiile, ceapa, usturoiul pot sustine sistemul imunitar in copilarie. Morcovii, fasolea verde, portocalele si capsunile contin carotenoide. Specialistii in domeniu spun ca fitonutrientii cresc imunitatea si productia de celule albe, responsabile cu lupta impotriva infectiilor. In plus, carotenoidele stimuleaza productia de interferoni, acestia fiind substante cu proprietati antivirale. Asadar, pentru a intari organismul prichindelului tau, incearca sa-l convingi sa manance in fiecare zi fructe si legume. Pe langa fructele si legumele mentionate mai sus, daca vrei sa-i oferi un ajutor micutului tau, adauga in dieta lui urmatoarele alimente:
- Migdale - au un continut bogat de vitamina E si mangan, o combinatie excelenta care ajuta organismul sa lupte cu infectiile.
- Fructe de padure - contin antioxidanti care reprezinta un real ajutor impotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
- Iaurt - probioticele din iaurt stimuleaza sistemul imunitar, insa trebuie sa te asiguri ca nu alegi variantele bogate in zahar.
- Somon - este bogat in grasimi Omega 3, esentiale pentru dezvoltarea creierului si reducerea inflamatiilor. In plus, Omega 3 protejeaza plamanii de raceli si infectii respiratorii.
- Oua - contin vitamina D, vitamina B si seleniu, motiv pentru care pot intari sistemul imunitar.
- Spanac - are un continut ridicat de vitamine si minerale care pot creste imunitatea: vitamina A,E, C, K, mangan, zinc, seleniu si fier.
- Cartofi dulci - studiile arata ca aceste legume contin beta caroten si contribuie la intarirea sitemului imunitar.
5. Rolul igienei
Igienizarea excesiva a oricarei suprafete sau obiect cu care vine in contact copilul poate fi o greseala. Igiena celui mic dar si a spatiilor cu care acesta vine in contact este importanta, insa nu este necesar sa fie dezinfectate chiar toate obiectele din jur. Trebuie luat in considerare faptul ca sistemul imunitar al micutilor este necesar sa invete sa lupte cu agentii patogeni care intra in contact cu organismul astfel putand sa-si dezvolte proprii anticorpi. Dupa varsta de 6 luni este indicat ca micutii sa fie lasati sa exploreze mediul inconjurator cu tot ce cuprinde acesta astfel copiii dobandesc un sistem imunitar rezistent.
6. Rolul imbracamintii adecvate
Este bine ca cei mici sa fie imbracati adecvat in functie de temperatura din casa sau afara si de activitatile pe care le desfasoara. In cazul in care copilul este imbracat prea gros exista riscul sa transpire si sa se imbolnaveasca. Este recomandat ca mamicile sa foloseasca hainute adecvate in asa fel incat copilul sa se miste lejer in timpul activitatilor. Pentru hainute adecvate oricarui anotimp, va recomandam sa accesati site-ul liloo unde vei gasi hainute confectionate din cele mai naturale si calitative materiale. Vei gasi articole vestimentare atat pentru bebelusi cat si pentru copii mai mari. Hainutele sunt confectionate din materiale uni, in culori vesele, sau cu imprimeuri colorate. Vopseaua folosita pentru imprimeuri este ecologica, pe baza de apa, prietenoasa cu pielea puiului tau, dar si cu mediul inconjurator. Acum gasiti pe site-ul liloo si hainute confectionate din bumbac organic.
7. Rolul somnului si al odihnei in dezvoltarea imunitatii copiilor
Este foarte important ca micutul tau sa se odihneasca suficient. Lipsa somnului poate slabi sistemul imunitar al copilului, el devenind astfel vulnerabil in fata bolilor.
8. Sustinerea sistemului imunitar al copiilor
Imunizarea prin vaccinare – vaccinurile constituie protectia organismului impotriva unor boli precum difteria, pojarul, poliomelita. Cu unele dintre acestea ne intalnim si in prezent insa altele au fost eradicate prin campaniile de vaccinare. Exista teorii care sustin ca o infectie naturala cu un anumit virus poate da organismului o imunitate mai buna decat vaccinul. Acest lucru poate fi adevarat insa prezinta riscuri majore. Specialistii spun ca vaccinurile raman cea mai sigura protectie impotriva numerosilor virusi.
Un alt factor important pentru sistemul imunitar il constituie sportul dar si iesirile in aer liber. Activitatea fizica stimuleaza circulatia si celulele sistemului imunitar. Sportul in aer liber este benefic pentru ca cei mici sa ia contact cu soarele si aerul curat, elemente esentiale pentru un sistem imunitar puternic. Acest lucru asigura celui mic o pofta de mancare mai mare dar si un somn de calitate, odihna fiind si ea un alt element important in intarirea sistemului imunitar.
9. Factori de risc pentru sistemul imunitar
O dieta saraca in vitamine si minerale, lipsa miscarii sau un mediu familial care nu asigura o dezvoltare fizica si psihica armonioasa, dar si excesul de produse pentru sustinerea imunitatii pot constitui un factor de risc pentru sanatatea copilului. Alti factori care pot contribui la scaderea imunitatii copilului o reprezinta si alte afectiuni sau boli, tratamentul cu antibiotice, lipsa unei expuneri echilibrate la mediul inconjurator. Sistemul imunitar este un ansamblu de organe, structuri si substante iar maduva spinarii, vasele limifatice si globulele albe reprezinta cele mai importante componente ale sale.
Cu totii ne dorim ca micutii nostri sa fie protejati si sa ii ajutam sa evite orice fel de imbolnavire. Pentru ca acest lucru sa se intample este important sa incurajam obiceiurile bune si sa le imbunatatim sistemul imunitar inca de la o varsta frageda. Sistemul imunitar reflecta mecanismul natural de aparare a organismului. De aceea si parintii trebuie sa fie un exemplu bun pentru copiii lor in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata sanatos. Invata copiii sa adopte un stil de viata sanatos! Creaza-le un mediu in care sa fie veseli si fericiti si atunci cresterea si dezvoltarea lor sanatoasa din toate punctele de vedere este garantata.
imagini: Liloo&Depositphoto