Ce trebuie sa stii despre candidoza bucala la nou-nascuti si bebelusi!

Publicat de Madalina 07.04.2021 0 Comentarii

Cea mai mare bucurie si implinire o simtim atunci cand devenim parinti! O mogaldeata in viata noastra este o sursa de fericire si simti ca viata ta s-a schimbat complet, dorindu-ti sa te bucuri de fiecare clipa petrecuta alaturi de ingerasul tau. In momentul in care aduci pe lume un copil, realizezi ca ai si o mare responsabilitate si ca acest sufletel are nevoie sa-i acorzi toata atentia.

 

 

Bebelus in prosopel 1

 

 

Atunci cand ai un copil, pot aparea si momente de ingrijorare daca micutul tau este agitat sau plange. Nu trebuie sa te ingrijorezi, trebuie doar sa descoperi cauza care ii provoaca disconfort. Una dintre cauzele cele mai des intalnite la nou-nascuti si bebelusi, care ii creeaza disconfort, poate fi candidoza bucala. O documentare atenta te poate ajuta sa rezolvi cu usurinta aceasta problema. De aceea, in randurile urmatoare, iti vom prezenta cateva sfaturi utile.

 

 

1. Ce este candidoza bucala?

 

 

Candidoza bucala este de multe ori o infectie usoara, frecvent intalnita la nou-nascuti si bebelusi, cauzata de ciuperca de fermentatie (Candida Albicans). Iti dai seama ca puiul tau are aceasta infectie in momentul in care pe limba, pe gingii si pe interiorul obrajorilor are depozite albe. Chiar daca nu este o infectie grava, cu toate acestea, bebelusul poate fi jenat in timpul meselor deoarece poate fi chiar dureroasa (bebelusul suge cu greutate si are deficiente la inghitire). A nu se confunda depozitele de lapte cu candidoza bucala. Depozitele de lapte nu cauzeaza durere si le putem diferentia prin curatarea mucoasei bucale, care dupa aproximativ o ora acestea se dizolva, pe cand in cazul candidozei bucale suprafata curatata ramane inflamata.

 

Daca te regasesti in aceasta situatie, ideal este sa ai la indemana o laveta sau o bavetica pe care sa i-o pui la gat. Avand aceasta ciuperca este posibil ca hranirea acestuia sa devina mai dificila iar copilul sa scoata laptele sau mancarea afara. Daca nu ii protejezi hainutele in momentul hranirii, poti avea langa tine hainute de schimb. Iti recomandam cu drag hainutele de la Liloo, care sunt de calitate si rezistente la spalari multiple.

 

 

Laveta multifunctionala din material de prosop alb premium

 

 

2.Cauzele candidozei bucale la bebelusi

 

 

Bebelus mancand

 

 

Aceasta infectie micotica apare in randul bebelusilor deoarece sistemul lor imunitar este mult mai slab dezvoltat decat cel al adultilor. Bebelusul poate fi infectat cu aceasta ciuperca in mai multe situatii: ii poti transmite tu ca mama in timpul nasterii daca esti purtatoarea acestei infectii, de pe suzete sau biberoane care nu au fost sterilizate corespunzator, in cazul in care urmeaza un tratament medicamentos sau chiar de la sanul mamei in timpul alaptarii. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti si sugari dar poate aparea la orice varsta. Daca apare aceasta infectie nu trebuie sa te sperii, deoarece poate fi tratata si vindecata.

 

 

3. Cum se trateaza candidoza bucala a nou-nascutilor sau a bebelusilor si cat dureaza?

 

 

In cazul candidozei bucale, tratamentul poate dura de obicei intre 3-7 zile. Atunci cand bebelusul face o forma usoara a acestei ciuperci, tratamentul este foarte simplu si usor. Este suficient sa pregatesti intr-un mic recipient putina apa cu bicarbonat de sodiu (1 lingurita de bicarbonat la 250 ml apa), in care sa inmoi o compresa sterila. Dupa aceea ii cureti interiorul guritei: limbuta, interiorul obrajorilor, cerul gurii, cu aceasta compresa. Curatarea este recomandat sa se faca de mai multe ori pe zi. Daca alaptati trebuie sa faceti acelasi lucru cu sanii, inainte de fiecare alaptare trebuiesc stersi cu o compresa sterila imbibata in solutia obtinuta.

 

Daca bebelusul este hranit cu biberonul, acesta trebuie sterilizat inainte de fiecare masa. Acelasi lucru trebuie facut si daca bebelusul foloseste suzeta, jucarie de dentitie sau orice obiect pe care il baga in gurita. In cazul in care dupa ce folositi aceasta metoda de a elimina ciuperca nu vedeti nici o ameliorare dupa 3 zile, sau daca simptomele se agraveaza, apare diareea si varsaturi,trebuie sa consultati imediat un medic pentru a va prescrie un tratament.

 

 

Biberoane

 

 

Pentru a preveni infectarea cu aceasta ciuperca, este necesar sa se tina cont de regulile de igiena zilnica, respectiv spalarea repetata a mainilor cu apa si sapun, sterilizarea biberoanelor si a obiectelor cu care micutul intra in contact, iar in cazul alaptarii, spalarea cu apa si sapun a mameloanelor cat mai des.

 

In cazul in care va intrebati daca puteti alapta atunci cand bebelusul are candidoza bucala, raspunsul este da, puteti alapta, cu conditia sa se faca tratamentul corespunzator atat de catre mama cat si pentru copil. Curatarea mameloanelor inainte de fiecare masa si curatarea interioara a guritei bebelusului sunt recomandate pentru a trece cu usurinta de aceasta ciuperca.

 

Daca se intampla ca bebelusul tau sa faca "cunostinta" cu aceasta ciuperca des intalnita in randul nou-nascutilor, speram ca informatiile de mai sus te vor linisti si te vor ajuta sa treci peste acest moment mult mai usor. In cazul in care ai devenit pentru prima data parinte citeste aici cum sa eviti anumite greseli.

 


image: Depositphotos

Scrie un comentariu