-
Coșul este gol!
Copiii aduc fericire, emotie si implinire in viata fiecarei familii. Ei sunt o binecuvantare pentru parinti, dar si o provocare continua pentru ca acestia sa poata asigura o dezvoltare sanatoasa a copilului lor. Conexiunea pe care parintii o au cu copilul reprezinta esenta dezvoltarii unui atasament sanatos. Parintii trebuie sa invete sa raspunda la emotiile si nevoile copilului. Un atribut important pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului il reprezinta stima de sine pozitiva. Inca din copilarie se formeaza personalitatea, comportamentul si stilul de viata al unui adult. In copilarie se formeaza anumite obiceiuri, se dezvolta increderea in propriile forte si se creeaza o legatura durabila cu cei din jurul copilului. Astfel stima de sine influeteaza calitatea vietii.
Ce este stima de sine?
Stima de sine este impresia (parerea) pe care copilul o are despre el si pe care si-o formeaza de-a lungul timpului. Stima de sine este strans legata de imaginea de sine, de incredere, de respect si de acceptarea de sine. Cuvantul stima vine din latina si inseamna „a aprecia”. Mai bine spus, copilului trebuie sa-i placa de el asa cum este, cu defectele si calitatile lui. Atunci cand copilul reuseste sa valorifice in sens pozitiv, cu ajutorul celor din jurul lui, toate aceste laturi ale personalitatii lui, putem spune ca el se simte VALOROS.
Cine influenteaza dezvoltarea stimei de sine?
La dezvoltarea stimei de sine contribuie in egala masura mediul familial si mediul social. O stima de sine sanatoasa poate fi dezvoltata de parinti, familie si educatori. Acest lucru se realizeaza prin incurajari, diplomatie si indemnuri pozitive din partea lor. Cel mai important rol il joaca parintii. Sunt convinsa ca majoritatea parintilor isi fac griji si se intreaba cum pot ajuta copilul pentru formarea stimei de sine sanatoase. Iata cateva idei:
1. Crearea unui mediu sigur si iubitor
Copilul care se simte iubit si apreciat are o stare de spirit optimista iar stima de sine creste. Parintii trebuie sa-i arate copilului ca sunt mandri de el atunci cand acesta depune efort sa realizeze ceva. Pentru dezvoltarea unei stime de sine stabile si sanatoase, trebuie ca parintii sa realizeze un echilibru intre iubirea neconditionata pe care o simt pentru copil si asteptarile pe care le au de la acesta. Aceste asteptari nu trebuie sa fie nerealiste. Este important ca si parintii si copiii sa poata accepta propriile limite si rezultate.
2. Modelul pozitiv al parintilor
Parintii trebuie sa-si cultive si ei stima de sine in sens pozitiv. Ei trebuie sa fie optimisti iar in prezenta copiilor nu trebuie sa se manifeste zgomotos atunci cand au o nereusita. De asemenea, ei trebuie sa invete sa fie mai permisivi si cu nereusitele copiilor, apreciindu-le in special efortul si nu rezultatul. Astfel copilul invata ca orice reusita presupune un efort din partea lui.
3. Invata copilul sa aiba incredere in fortele proprii si ca in viata poate avea si esecuri
O imagine de sine buna, il determina pe copil sa riste „ o incercare”, asumandu-si in acelasi timp ca s-ar putea sa reuseasca in ceea ce si-a propus sau ca poate avea o nereusita. Asa copilul va reusi sa devina independent. Copiii cu o stima de sine normala, isi cunosc punctele forte, limitele dar isi accepta si vulnerabilitatile. Asa reusesc sa reziste presiunilor la care sunt supusi de-a lungul timpului. Copiii care accepta aceste provocari , zambesc mai mult, sunt pozitivi, sociabili, buni. Un copil cu o stima de sine pozitiva este un copil optimist.
4. Implica copilul in luarea unor decizii in ceea ce-l priveste
In momentul in care ii ceri parerea copilului tau despre ce vrea sa manance, cum vrea sa se joace sau cum vrea sa se imbrace, ii arati ca parerea lui conteaza, il ajuti sa se concentreze asupra unui lucru si il inveti sa gandeasca singur. Putem initia o sesiune de cumparaturi online in care sa-i dezvoltam copilului atentia, rabdarea, curiozitatea si gustul pentru frumos. Puteti intra pe site-ul de hainute pentru copii liloo.ro. Cel mai important criteriu de selectie al hainutelor pentru copii este calitatea materialului, tocmai de aceea pe Liloo.ro gasiti articole vestimentare confectionate cu multa dragoste din bumbac 100% natural de calitate superioara, certificat calitativ Oeko Tex, clasa I.
5. Realizarea unui echilibru intre autoapreciere si autocritica
Modul in care copilul si cei din jurul lui accepta ca are si slabiciuni fara a fi criticat pentru ele, reprezinta baza tolerantei fata de sine si implicit si fata de altii. De aceea trebuie sa existe un echilibru intre critica si lauda. Copilul nu isi formeaza singur un sistem de valori la care se poate raporta. Parintii sunt cei care apreciaza si dezvolta baza sistemului de valori la care se vor raporta copiii lor. Daca parintii sunt prea critici, copilul poate sa inteleaga ca nu este suficient de bun si atunci devine tacut si absent la eforturile parintilor. De aceea multi copii atunci cand devin adolescenti isi cauta refugiu in unele comunitati care ii accepta si care nu sunt pe placul parintilor. Cealalta extrema, lauda excesiva, face copilul sa aiba o parere extrem de buna despre el, uneori nerealista, lucru care ii poate dauna copilului in relatiile sociale. Lauda exagerata ar putea duce cu timpul la formarea unui copil „ plin de sine” care prefera sa-i umileasca pe cei din jur, ceea ce poate duce la izolarea lui. In concluzie, copilul trebuie laudat des si sincer dar fara a exagera.
6. Incurajeaza copilul sa-si exprime emotiile, sa spuna ceea ce simte si sa faca ceea ce ii place
Parintii trebuie sa petreaca timp de calitate alaturi de copilul lor. Ei trebuie sa le ofere atentie, conexiune si dragoste. Asa copilul va intelege ca este iubit si isi poate deschide sufletul exprimandu-si emotiile. Este nevoie de mult tact si rabdare din partea parintilor pentru a ajuta copilul sa inteleaga starile prin care trece. Stim ca in ultimul timp a aparut fenomenul de bullyng in randul copiilor. De aceea parintii trebuie sa fie atenti la semnele abuzurilor emotionale, verbale sau fizice si sa ia masuri imediate pentru rezolvarea acestor probleme. Inlaturand toate temerile copilului, incurajindu-l sa faca ceea ce ii place, acestuia ii poate creste stima de sine, iar mai tarziu copilul isi poate forma o personalitate puternica.
7. Incurajeaza-i curiozitatea!
Curiozitatea copiilor izvoraste din setea de cunoastere a lumii inconjuratoare. Un copil sanatos si plin de viata este un copil curios. Incurajeaza curiozitatea copilului, iar in functie de varsta, lasa-l sa se descurce singur de mic, pentru ca asa il ajutam sa capete incredere in el.
8. Copilul nu trebuie incurajat cu recompense
Unii parinti se folosesc de recompense pentru a obtine rezultatele dorite de la copiii lor. Aceasta este doar o forma de santaj care ii da senzatia copilului ca nu face bine ceea ce face si ca doar conditionat poate realiza ceva. El trebuie invatat sa aiba reusite din proprie initiativa si nu prin recompense sau pedepse.
9. Evitati sa va comparati copilul cu alti copii
Copilul nu trebuie comparat cu alti copii pentru a-i sublinia neputinta. Specialistii spun ca aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli facute de parinti, care duce la scaderea stimei de sine a copilului. El se poate simti incapabil sa faca anumite lucruri. Copilul crede ca nu se comporta pe masura asteptarilor parintilor, dezamagindu-l pe acesta. Acest lucru poate duce la o distantare de parinti. Fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul sau. De aceea este bine ca parintii sa foloseasca cuvinte de apreciere si nu de comparatie.
10. Nu trebuiesc puse etichete negative copilului
Etichetele restrictioneaza libertatea copilului si il impiedica sa fie el insusi, acestea ramanand adanc intiparite in constiinta copilului. Parintii, familia si educatorii trebuie sa evite expresiile: „Esti prost” „Nu esti bun de nimic” etc. De multe ori acest lucru se intampla involuntar dar trebuie sa fim atenti sa nu se repete. Este important sa constientizam aceste tendinte si sa le inlocuim cu tendinta de a descoperi potentialul copilului.
Stima de sine scazuta
In functie de interactiunea cu alte persoane, copilul isi poate crea o parere despre propria persoana. Pe masura ce copilul creste, stima de sine se poate schimba. Comportamentul copilului este influentat de imaginea pe care o are despre el. O imagine de sine negativa face sa scada motivatia in realizarea unui lucru, ducand la un comportament de evitare. Copiii cu stima de sine scazuta refuza sa incerce lucruri noi si vorbesc despre sine in termeni negativi: „ Eu nu pot sa fac acest lucru”, „Nu sunt suficient de bun”, „Nimanui nu ii pasa de mine”. Acesti copii refuza sa socializeze cu cei din jurul lor. Copiilor cu stima de sine scazuta, parintii si adultii din jurul lor trebuie sa le arate ca ii sprijina neconditionat, explicandu-le ca fiecare incercare facuta reprezinta o oportunitate pentru a invata lucruri noi. Daca toate eforturile parintilor pentru dezvoltarea stimei de sine au esuat, este bine sa cerem ajutor profesionist prin consultarea unui psihoterapeut.
Primii ani de viata reprezinta perioada ideala pentru cultivarea si dezvoltarea stimei de sine. Un copil cand se naste, nu are notiunea de bine sau de rau. Acestea sunt influentate de comportamentul parintilor si a celor din jurul sau. Invata copilul sa-si acorde valoare! Trebuie sa crestem copiii care sa faca fata tuturor schimbarilor si provocarilor pe care le aduce viata.
imagini: Depositphotos, Unsplash & Liloo