-
Coșul este gol!
Daca ne uitam la data din calendar si mai apoi la vremea de afara, putem sa spunem ca traim un paradox. Zapezile de odinioara se lasa inca asteptate. Temperaturile oscilante de la o zi la alta ne dau mari batai de cap. Vedem totusi ca suntem in plin sezon al gripei si al racelilor pe care este aproape imposibil sa nu le contactam, oricat de mult nu ne dorim acest lucru. Din pacate, cei mai expusi sa contacteze un virus sunt copiii. Pentru a intelege mai bine lucrurile importante despre sanatatea copiilor nostri este necesar sa dam cateva definitii care se afla in DEX:
- Sanatate = stare buna a unui organism la care functionarea tuturor organelor se face in mod normal si regulat.
Imunitate = rezistenta organismului fata de actiunea agentilor patogeni (microbi, virusi, etc) sau a produsilor toxici ai acestora.
Deci, din aceste definitii tragem concluzia ca pentru a fi sanatosi trebuie sa avem un sistem imunitar sanatos. Ca atare, specialistii spun ca imunitatea este sistemul de aparare al organismului impotriva unor factori externi care pot dauna sanatatii. Insistam asupra protejarii sistemului imunitar pentru ca, un sistem imunitar fortificat reprezinta o bariera impotriva virusilor, bacteriilor si microbilor care duc la aparitia diferitelor boli. Cand imunitatea este scazuta apar racelile, gripa, alergiile si alte boli.
1. Care sunt factorii care determina scaderea imunitatii?
- Perioada de trecere de la un sezon la altul – este perioada in care au loc cele mai multe imbolnaviri datorate fluctuatiilor de temperatura.
- Alimentatia dezechilibrata
- Somnul insuficient
- Lipsa igienei
- Lipsa activitatilor fizice
- Tratamentul cu antibiotice fara avizul medicului
- Fumatul in apropierea copilului
- Stresul sau instabilitatea psihoemotionala
2. Metode de protectie impotriva racelilor
Copiii isi doresc sa petreaca cat mai mult timp in aer liber. Copiii sunt curiosi din fire. Pentru a cunoaste si descoperi lumea, copiilor le place sa atinga cu mana tot ce vad. Astfel, multi virusi ajung la cei mici, iar parintii se intreaba cum ii pot proteja. Iata cateva recomandari:
- Importanta vestimentatie - trebuie sa tinem cont ca vremea este capricioasa si ca trebuie sa acordam importanta si vestimentatiei. Este necesar sa alegem hainute confectionate din bumbac. Sa nu uitam ca cel mai bine este sa folosim metoda straturilor, astfel incat, atunci cand micutul se incalzeste sa putem renunta cu usurinta la un strat de haine. Pentru hainute confectionate din bumbac 100%, de calitate superioara, va invitam sa accesati site-ul liloo.ro.
- Temperatura din interiorul casei - temperatura ideala intr-o incapere trebuie sa fie intre 22 si 24 grade Celsius pentru bebelusi si 18-23 grade pentru copiii mai mari.
- Mentinerea unei igiene corespunzatoare - regula de baza si solutia cea mai la indemana este sa il invatam pe cel mic cateva reguli de igiena personala. Se spune ca un copil curat va fi un copil mai sanatos. Prima optiune este spalatul cat mai des al manutelor cu apa si sapun. Stim cu totii ca de pe maini se contacteaza cele mai multe bacterii. Tot la capitolul maini, trebuie sa ii explicam copilului ca nu este bine sa isi roada unghiutele, sa isi bage manutele in gura sau in nas sau sa se frece la ochi. Spalatul pe dinti este iarasi un element esential de igiena. Previne aparitia cariilor si deteriorarea dintilor. Este necesar ca in colectivitate copiii sa foloseasca obiecte personale (prosop, sapun, sticla cu apa, etc).
- Evitarea locurilor aglomerate – pentru a evita contactarea virusilor este recomandat sa evitam locurile aglomerate.
- Vaccinul antigripal – ca o metoda eficienta impotriva gripei, specialistii recomanda vaccinarea antigripala anuala.
3. Cum putem intarii imunitatea copilului nostru?
Un corp puternic, sanatos, inseamna si un sistem imunitar puternic. Este greu sa feresti copilul de asa zisele raceli. Pe masura ce creste, copilul isi dezvolta si imunitatea. Pentru ca sistemul imunitar sa devina mai puternic, sa poata invinge virusurile si bacteriile care creeaza probleme de sanatate, este necesar sa luam unele masuri. Va propunem cateva masuri de intarire a imunitatii:
- Dieta echilibrata – o dieta bogata in fructe si legume proaspete ajuta copilul sa aiba un sistem imunitar mai puternic.
- Hidratarea adecvata - un alt element important este si hidratarea. Este recomandat ca cel mic sa consume cat mai multe lichide: apa sau sucuri naturale.
- Pastrarea narilor copilului curate – atunci cand sunt raciti, copiii au multe mucozitati in interiorul nasului. Acestea pot fi eliminate cu ajutorul unei solutii saline care ajuta la curatarea membranelor mucoase sau cu ajutorul unui aspirator nazal. Astfel se evita intarirea accidentala a virusului in nas si posibila inmultire care poate genera boala.
- Folosirea umidificatoarelor – in general, iarna, aerul este mai uscat din cauza metodelor de incalzire a incaperilor. Este necesara verificarea umiditatii din locuinta pentru a fi mentinuta la un nivel normal. Specialistii recomanda pentru asigurarea sanatatii ca nivelul umiditatii sa fie intre 45-55%.
- Plimbari in aer liber – chiar daca afara este frig, medicii recomanda ca cei mici sa fie scosi la plimbare. Este important de stiut ca raceala si gripa sunt cauzate de virusi si bacterii si nu de frig sau curent. Ne intrebam de ce totusi perioada racelilor este in sezonul rece, desi specialistii spun ca nu frigul este cel care cauzeaza aceasta boala. Explicatia este simpla. In gradinite si scoli copiii stau mai mult in salile de clasa si nu in aer liber. Astfel, copiii petrec mai mult timp in colectivitate. De asemenea, acesti virusi se raspandesc mai usor in aerul uscat din incaperile incalzite. De aceea se recomanda aerisirea incaperilor in mod regulat.
- Somn odihnitor - un somn odihnitor ajuta copilul sa aiba un sistem imunitar mai puternic. Avand in vedere faptul ca in primele luni de viata micutii isi petrec majoritatea timpului dormind, pentru confortul lor este necesar sa alegem pijamale lejere, confectionate din bumbac 100%. Acest lucru este o garantie pentru a asigura un somn linistit micutilor nostri. Atunci cand achizitionam o pijama trebuie sa fim atenti la calitatea materialului din care este confectionata. Recomandat este bumbacul. Site-ul liloo va ofera o gama larga de pijamale pentru copii, confectionate din material 100% natural.
4. Imunitate dobandita prin metode naturiste
Se stie ca imunitatea dobandita este aceea cu care copilul se naste. Aceasta imunitate se poate dezvolta si pe cale naturala. Specialistii spun ca pana la varsta de 11-12 ani, un sistem imunitar normal se dobandeste si pe cale naturala prin interactiunea cu diversi virusi, bacterii, microbi. De aceea, parintii nu trebuie sa exagereze cu igienizarea. Pentru a-si construi un sistem imunitar rezistent, copiii trebuiesc lasati sa exploreze mediul inconjurator. De asemenea imunitatea se poate dobandi si cu ajutorul unor produse naturiste. Un aliat important in dobandirea imunitatii este mierea dar si propolisul, laptisorul de matca sau polenul. Medicii recomanda sa punem la macerat miere si catina si sa o consumam. Catina se mai numeste si regina vitaminei C si contine vitamina E, A, K, B2, B6, C. O lingurita din acest preparat de doua ori pe zi, pe durata sezonului rece, va creste imunitatea copilului.
- Mierea de tei este benefica in cazul infectiilor respiratorii, calmeaza tusea si ajuta la expectoratie, dar si mierea de conifere este indicata in diferite infectii ale aparatului respirator.
- Propolisul este considerat un antibiotic natural. Albinele il folosesc pentru a dezinfecta stupul. Acesta actioneaza ca un antibacterian si in organismul uman. Propolisul poate fi administrat sub forma de praf sau chiar sub forma de tinctura de propolis.
- Laptisorul de matca este un adjuvant in sezonul rece. Acesta poate fi consumat ca atare sau pus in miere. Este bine sa fie consumat in prima parte a zilei pentru ca este un tonic si un energizant deosebit.
- Polenul de albine este un amestec format din polenul florilor, nectar, enzime, ceara dar si alte secretii pe care le produc albinele. Compozitia polenului variaza insa in functie de tipul de flori din care este extras. Chiar daca au numeroase beneficii, produsele apicole nu pot fi consumate fara un consult la medicul specialist. Consumate „dupa ureche” pot face mai mult rau decat bine.
- Ghimbirul nu este doar un condiment folosit pentru a da savoare mancarurilor. Acesta este recomandat si pentru intarirea sistemului imunitar. Este ideal de consumat in cazul diverselor afectiuni respiratorii (tuse, dureri musculare) in combinatie cu mierea. Cea mai folosita parte este radacina. Ceaiul de ghimbir poate fi si un antibiotic natural.
- Echinaceea este o planta care ajuta la combaterea infectiilor si apara organismul. Are si efect antiinflamator. Simptomele precum inflamarea amigdalelor pot fi calmate cu echinaceea.
- Salvia are efecte antiinfectioase si este ideala pentru problemele cauzate de infectii ale gatului. Trebuie sa retinem ca pentru a preveni raceala si gripa este necesar sa avem o imunitate puternica. Imunitatea o putem asigura introducand in alimentatie cat mai multe fructe si legume bogate in vitamina C. Consumul zilnic recomandat este de 5 portii de legume si fructe. Morcovii, fasolea verde, portocalele si capsunile contin carotenoide. Acesti fitonutrienti cresc imunitatea si productia de celule albe, responsabile cu lupta impotriva infectiilor. In plus, carotenoidele stimuleaza productia de interferoni, acestia fiind substante cu proprietati antivirale. Asadar, pentru a intari organismul prichindelului tau, incearca sa-l convingi sa manance in fiecare zi fructe si legume.
Imunitatea copiilor este importanta pentru ca ajuta la prevenirea bolilor infectioase. De aceea trebuie sa avem grija ca cei mici sa aiba o dezvoltare emotionala si o bunastare generala cat mai bune. Fiecare copil este diferit, nu exista o reteta universal valabila. Ideal este ca fiecare parinte sa se consulte cu medicul pediatru inainte de administrarea oricarui medicament sau aliment in vederea cresterii imunitatii. Alimentatia corecta este un "must have", caci aceasta sta la baza unui sistem imunitar bine dezvoltat. Asadar, hraniti copiii cu alimente cat mai putin procesate, naturale si gatite in mod corect, si astfel veti contribui in mod pozitiv la cresterea imunitatii copilului.
imagini: Depositphoto&Liloo