La ce varsta merg copiii? De ce unii prichindei fac primii pasi mai devreme decat altii

Publicat de Madalina 02.03.2021 0 Comentarii

Orice parinte este nerabdator sa isi vada copilul facand primii pasi, numai ca invatarea mersului nu este atat de simpla precum pare. Este necesar ca toti muschii din corpul bebelusului sa se maturizeze, iar pentru ca fiecare copilas are propriul ritm de dezvoltare , nu ai cum sa stii exact momentul in care micutul tau va incepe sa mearga.

 

 

Fetita facand primii pasi 1

 

 

Unii prichindei fac primii pasi mai devreme decat altii, dar acest lucru nu reprezinta de obicei un motiv de ingrijorare. “La ce varsta merg copiii?” este una dintre cele mai frecvente intrebari ale parintilor, insa nu exista un raspuns general valabil.

 

Majoritatea copiilor incep sa mearga in jurul varstei de 10-14 luni, dar exista si multe exceptii de la regula. Unii prichindei executa primii pasi mai devreme decat se asteapta parintii, chiar si la varsta de 7 luni, iar altii incep sa mearga la 18 luni, fara sa existe motive de ingrijorare in privinta dezvoltarii lor.

 

 

Ce factori influenteaza acest proces?

 

 

  • Genetica. Daca tu sau partenerul tau de viata ati facut devreme primii pasi, este posibil ca si micutul vostru sa faca la fel.

 

  • Greutatea. De obicei, copiii subtirei incep sa mearga mai devreme.

 

  • Personalitatea. Unii prichindei sunt mai indrazneti si curajosi decat altii, asa ca se vor grabi sa invete cum sa mearga, in timp ce altii sunt mai precauti.

 

Asadar, chiar daca alti copii incep sa mearga mai devreme decat puiul tau, nu te speria, ci ofera-i micutului timpul de care are nevoie pentru a face acest pas maret!

 

 

Etapele mersului:

 

 

1. Rostogolirea

 

 

Bebelus uimit

 

 

Aceasta este prima etapa prin care trece un bebelus. Prichindeii incep sa se rostogoleasca pe la 4-6 luni, iar daca vrei sa-l ajuti pe ghemotocul tau sa-si intareasca muschii spatelui si ai gatului, poti sa-l asezi pe burtica si sa ii pui in fata jucaria preferata. Ai grija, insa, ca jucaria sa fie asezata putin mai departe pentru ca el sa fie nevoit sa-si ridice capul ca sa o vada, iar astfel sa-si fortifice musculatura.

 

2. Sezutul

 

La aproximativ 6 luni, bebelusii incep sa stea in pozitia de sezut. Muschii coloanei vertebrale devin mai puternici, dar pot avea in continuare tendinta de a se lasa intr-o parte. Daca vrei sa-l ajuti sa aiba mai multa stabilitate, poti incepe sa te joci cu el cu o minge, in timp ce amandoi stati asezati.

 

3. Mersul de-a busilea

 

 

Bebelus mergand de-a busilea

 

 

Odata ce ajung pe la varsta de 9-10 luni, bebelusii realizeaza ca pot ajunge la jucaria lor preferata sau ca pot descoperi lucruri pe cont propriu, asa ca vor incepe sa mearga de-a busilea. Unii copii vor adora aceasta activitate, motiv pentru care vor face primii pasi cu intarziere.

 

4. Ridicarea in picioare

 

Dupa 9 luni, copilasii descopera ca se pot sprijini de anumite obiecte pentru a se ridica in picioare. Asadar, prichindelul tau se va prinde de barele patului, de cele ale fotoliului, de mana ta si de orice alt lucru care l-ar putea ajuta sa se ridice.

 

5. Mersul sprijinit

 

Dupa ce se va ridica in picioare cu ajutorul tau sau al pieselor de mobilier, bebelusul va incepe sa faca cativa pasi pe langa canapea sau mobila. El se va sprijini de aceste obiecte, dar se va asigura si ca tu esti prezenta pentru a-l ajuta in caz ca are nevoie.

 

Apoi, va incepe sa se sprijine de pereti si, treptat, va avea curaj sa faca primii pasi fara niciun ajutor!

 

Atentie! In cazul in care micutul implineste un an de zile si nu poate sa stea in sezut, poate ca ar trebui sa consulti un medic pediatru pentru a te asigura ca totul este in ordine (citeste aici despre investigatiile medicale necesare bebelusilor)!

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu