Tu stii ce trebuie sa faci atunci cand copilul invata sa vorbeasca urat?

Publicat de Iuliana 15.07.2024 0 Comentarii

Atunci cand devenim adulti avem viata in propriile maini, luam decizii si fiecare traieste dupa cum se organizeaza. Ne dorim independenta financiara si ne angajam, ne dorim sa intalnim sufletul pereche si formam o famile, dar… cea mai mare implinire pe care o poate simti un adult este reprezentata de momentul in care devine parintele unui pui mic de om. Sa strangi in brate o parte din tine este cel mai frumos si pur sentiment pe care viata ti-l poate oferi.

 

Viata de parinte aduce o multime de satisfactii, dar si multe dileme cu care trebuie sa te confrunti. Printre ele, se numara si modul in care copilul invata sa vorbeasca. Citeste acest articol de blog si vei afla cum trebuie sa procedezi atunci cand copilul tau invata sa vorbeasca urat!

 

 

Copil infuriat

 

 

De ce foloseste copilul cuvinte urate in vocabularul sau?

 

 

De ce foloseste copilul cuvinte urate? Cu siguranta este prima intrebare ce apare in mintea parintelui in momentul in care isi aude copilul vorbind urat. La inceput, auzirea acestor cuvinte din gurita lor dulce poate provoca un soc parintilor. Pentru a putea gestiona corect aceasta situatie trebuie sa stii de ce a inceput micutul sa vorbeasca urat. Corectia prin tipete si pedepse nu reprezinta o solutie.

 

Posibile cauze ce il determina pe copil sa foloseasca cuvinte urate, nepotrivite:

 

1. Modelarea comportamentului. Uneori, copiii imita fratii mai mari, copiii de la locul de joaca, colegii de la gradinita sau de la scoala. Chiar personajele din desenele animate pot ajunge sa modeleze limbajul si atitudinea copilului nostru. Creierul lui este ca un burete si “absoarbe” tot ceea ce vede si aude.

2. Expresia emotionala. Atunci cand se simt neintelesi sau neascultati, copiii experimenteaza o serie de emotii precum frustrare, furie si tristete. Acest fapt ii determina pe copii sa le raspunda parintilor intr-un mod neadecvat folosind cuvinte care jignesc.

 

 

Copil speriat

 

 

3. Cauta atentie. Injuratul, jignitul si expresiile nepoliticoase pot fi intanite in comportamentul copilului atunci cand doreste sa atraga atentia. Acestia sunt constienti de faptul ca nu au voie sa foloseasca anumite cuvinte, dar o fac pentru a-l face pe parinte sa lase orice alta activitate si sa li se acorde atentie. Sunt copii care folosesc si alte tactici de a atrage atentia: crize de furie, se tavalesc pe jos, se dau cu capul de pereti, intrerup discutiile care nu-i privesc, mimeaza anumite boli, vorbesc foarte tare si isi striga parintii incontinuu.

4. Conflictele din familie. Atunci cand un barbat tipa la sotia sa si o jigneste de fata cu copiii, comportamentul copiilor sufera schimbari in sens negativ. Cu timpul, acestia ajung sa nu-si mai respecte mama, nu o vor mai asculta si o vor jigni daca aceasta nu le face mofturile. Cuvintele urate pe care le aude copilul in casa vor fi folosite si in spatiul public, la locul de joaca. Astfel de situatii sunt dureroase pentru o mama si greu de gestionat. Copilul va inceta sa vorbeasca urat atunci cand tensiunea din familie va disparea.

 

 

Parinti certandu-se

 

 

5. Scaderea stimei de sine. Parintii care isi jignesc copiii sunt coplesiti de griji, probleme si stresul fiecarei zile. Tipetele, insultele, injosirea, amenintarile, ironia, sarcasmul, poreclele, criticile sunt forme ale abuzului emotional. De cele mai multe ori, acestia nu constientizeaza sensul cuvintelor urate pe care le spun propriilor copii. Aceste cuvinte le va distruge stima de sine si ii vor urmari inclusiv la maturitate. In ceea ce priveste cercul de copii, prichindeii cu stima scazuta vor alege copiii mai mici decat ei si mai vulnerabili pentru a-si varsa frustrarea din familie. 

6. Nevoia de apartenenta la grup. Pentru a se conforma standardelor de grup, copiii adopta comportamente nedorite de parinti. Aceasta cauza se intalneste, in general, la varste mai mari, dar se poate intampla sa apara nevoia de apartenenta la grup chiar si la copiii de gradinita si poti auzi in vocabularul copilului tau cuvinte urate si injuraturi.

7. Copiilor li se pare distractiv. Uneori, copiii aud cate un cuvant nou si vor doar sa-l incerce. Desi nu vor sa-l adauge la lista lor de cuvinte, vor doar sa auda cum suna din gura lor. Totusi, este bine sa se intervina,  sa li se explice sensul cuvantului si de ce nu este indicat ca acesta sa fie folosit.

 

 

Ce trebuie sa faci atunci cand copilul vorbeste urat?

 

 

1. Nu lua in nume personal jignirile copilului! Inainte sa tipi, sa-l pedepsesti sau sa-l lovesti, adu-ti aminte ca este un copil, iar copiii nu se gandesc mereu la ceea ce spun si ce fac. Inainte sa corectezi comportamentul neadecvat, gaseste cauza! Insa, nu lasa lucrurile asa! Nu trece cu vederea! Este necesar sa intervii la timp si sa abordezi copilul cu calm si afectiune. Trebuie sa-i explici atunci cand el te poate asculta faptul ca, nimeni nu-si doreste sa fie jignit. Copilul nu trebuie sa-si faca un obicei in a-si jigni parintii de fiecare data cand este suparat sau cand vrea sa atraga atentia.

2. Incurajeaza-te! Copilul tau nu este singurul copil care a invatat sa vorbeasca urat. Inainte de a lucra cu copilul trebuie sa lucrezi cu tine. Daca predomina furia, vei ajunge sa cresti si mai mult tensiunea, iar micutul nu va intelege nimic. Incurajandu-te, vei reusi sa-ti pastrezi calmul si vei gasi solutii in care sa scoti din vocabularul copilului cuvintele nedorite. Cum au reusit celelalte mamici, vei reusi si tu!

 

 

Mamica cu copilul

 

 

3. Evita situatiile conflictuale din familie! Atunci cand realizezi ca tensiunea din familie afecteaza comportamentul copilului trebuie sa iei masuri. Ambii parinti, mama si tata, trebuie sa evite discutiile in contradictoriu si certurile de fata cu copilul. Doar asa, copilul va inceta sa injure si sa jigneasca.

4. Respecta copilul pentru ca el sa te poata respecta! Trebuie sa ne respectam copiii, in asa fel incat, si ei sa ne respecte pe noi si pe cei mai mici decat ei. Daca noi ii jignim si ii umilim, ce pretentii sa mai avem la copiii nostri? Chiar sarcasmul si tachinarile pot lasa urme grele in sufletul fragil al copilului. Primele modele de care se folosesc copiii in formarea personalitatii sunt parintii. Puterea exemplului face “minuni” in viata copilului atunci cand acesta este unul pozitiv. Niciodata nu este tarziu sa redresezi relatia cu copilul tau.

5. Controleaza-ti vocabularul! Desi nu ii vorbesti urat copilului, acesta inregistreaza cuvintele jignitoare pe care le aude cand vorbesti la telefon sau cand vorbesti cu alti adulti din preajma ta. Oricat de mult te-ar enerva un adult trebuie sa te stapanesti in fata copilului. Nu stii niciodata cand poate folosi in public cuvintele pe care le aude in casa. Daca vreodata se va intampla, oare a cui este vina?

6. Nu permite adultilor din preajma copilului sa vorbeasca urat! Chiar daca unchilor, bunicilor  sau prietenilor de familie li se pare amuzant cand copilul tau spune prostioare, intrerupe acest obicei. Copilul poate folosi la gradinita, scoala ori la locul de joaca aceste cuvinte urate si va dovedi ca este un copil care nu a fost educat corespunzator.

7. Controleaza-ti reactiile in momentul in care spune o prostie! Copiii folosesc cuvinte urate nu doar pentru a jigni, ci si pentru amuzament sau din curiozitate. Rasul sau reactiile de furie intense nu vor contribui la eliminarea cuvintelor din vocabular. Prichindeii vor invata repede ce incarcatura emotionala au anumite cuvinte si nu vor ezita sa le foloseasca daca nu reactionam corespunzator. Acestia trebuie sa vada indiferenta parintilor la prostioarele pe care le spun. Astfel, vor considera ca nu e distractiv sa le mai foloseasca.

8. Trebuie sa impui limite! Impunerea limitelor de la o varsta frageda poate ajuta in prevenirea problemelor ce apar la varsta adolescentei. In momentul in care copilul te-a jignit pentru ca nu ai facut ce a vrut el, trebuie sa intervii cu calm si sa-l informezi ca una din regulile casei tale este sa nu jigneasca. Ii poti explica atat faptul ca ii intelegi supararea, dar si faptul ca nu permiti nimanui sa se poarte urat cu tine.

 

 

Parinte explicandu-i copilului

 

 

 

9. Creeaza un dialog constructiv cu copilul atunci cand este calm! In timpul unei crize de nervi, copilul nu retine ceea ce ii spui. Este necesar sa te incarci cu rabdare si sa astepti sa se linisteasca. Fara sa-l critici sau sa te impui, ii poti explica copilului cat de mult te-au afectat vorbele urate pe care le-a spus. Micutul va realiza ca a gresit iar impacarea va fi dulce.

10. Explica-i consecintele la nivel social. Sunt cazuri in care copilul vorbeste in public foarte urat. Acesta nu trebuie dojenit in fata oamenilor pentru ca veti atrage toata atentia si nu este bine. Acasa, copilului trebuie sa i se explice consecintele comportamentului sau. Un copil care vorbeste urat isi face cu greu prieteni, este respins de parintii colegilor sai si risca sa fie exclus de la petrecerile aniversare. Copiii adora sa interactioneze intre ei, iar teama de excludere il va determina sa nu mai vorbeasca urat.

 

 

Activitati prin care iti poti invata copilul sa nu vorbeaca urat

 

 

Traim intr-un ritm alert, ne pierdem in agitatia fiecarei zile si ne comportam de parca cele 24 de ore sunt insuficente pentru a ne indeplini indatoririle de zi cu zi. Cei mai afectati sunt copiii deoarece parintii sunt coplesiti de grijile zilnice si nu mai reusesc sa petreaca suficient timp cu acestia. Oare copiii cresc cu noi sau pe langa noi? O arie importanta in dezvoltarea fiecarui copil o reprezinta limbajul. Parintii trebuie sa fie atenti ce cuvinte adauga copilul in vocabularul sau. Cele mai bune metode prin care poti elimina cuvintele urate din vocabularul sau sunt activitatile specifice. Iata cateva:

 

1. Prezentarea unei intamplari. Atunci cand le sunt oferite exemple copiilor, sunt sanse mari ca acestia sa inteleaga realitatea si sa faca diferenta dintre bine si rau. Mama poate pregati o poveste in care sa prezinte consecintele pe care trebuie sa le suporte un copil care se poarta si vorbeste urat. Pot fi folosite personaje fictive sau chiar din familie. Copiii sunt fascinati de povestile in care parintii sunt personajele principale.

2. Vizionarea filmelor educative. Poti alege un film educativ in care sa fie prezentate prin intermediul personajelor, dar si prin actiunile lor mai multe calitati si valori morale precum: empatia, curajul, bunatatea, altruismul, spiritul de echipa, dragostea, loialitatea si integritatea.  Avand un bol cu popcorn in mana, vei reusi sa atragi atentia copilului si sa aveti pe parcursul vizionarii un dialog constructiv in urma caruia va intelege faptul ca nu este in regula sa jigneasca si sa vorbeasca urat.

3. Cumparaturile online. Copiii adora sa li se cumpere hainute noi cu care sa se afiseze la locul de joaca, la gradinita sau la scoala. Isi poate alege singur hainutele in functie de culorile care ii plac. Dupa ce a ales articolele dorite, ii poti explica faptul ca, pentru a purta hainute frumoase trebuie sa se comporte frumos si sa nu mai vorbeasca urat. Intr-un astfel de moment, copilul va avea ocazia sa inteleaga ca nu este suficient sa poarte hainute noi pentru a fi apreciat la locul de joaca. Un comportament adecvat, un limbaj clar, bogat in cuvinte frumoase si o tinuta deosebita ii vor oferi aparitii de exceptie in orice imprejurare. In ceea ce priveste hainutele, alege magazinul online liloo.ro ! Pe site poti seta diferite filtre pentru a gasi rapid marimea, modelul sau culoarea dorita. Producem si comercializam haine pentru bebelusi si copii incepand cu 0 luni, pana la 6 ani, realizate cu atentie tinand cont de anumite indicatii de siguranta si confort pentru fiecare varsta in parte.

 

 

Hanorace frumoase liloo

 

 

 

4. Parintii ii pot citi copilului povesti cu scop educativ. Amuzante si cu intamplari pline de mister, povestile au un impact major si benefic asupra educatiei copiilor. Povestile cu morala ii ajuta pe copii sa-si dezvolte imaginatia, dar si sa-si insuseasca valorile morale importante in formarea caracterului lor pe viitor.

 

 

Familie la povesti

 

 

Tu cum gestionezi situatiile in care copilul tau vorbeste urat? Cum ai reusit sa scoti din vocabularul sau cuvintele nedorite?

imagini: Depositphotos, Liloo, Pexels

 

Scrie un comentariu