Tu stii cand ar trebui sa vorbesti cu copilul tau despre sex?

Publicat de Lucian 29.06.2023 0 Comentarii

Sunt multe subiecte controversate pe care multi parinti evita sa le discute in familie si mai ales cu copiii lor. Discutia despre sex si sexualitate este considerata un subiect tabu, dar totodata reprezinta una dintre cele mai importante discutii pe care  parintii trebuie sa o aiba cu copiii lor, pentru ca acestia sa ajunga adulti echilibrati. Aceste discutii trebuie purtate pe tot parcursul vietii pe care copilul o parcurge alaturi de parintii sai. Oricat de mult am dori noi ca parinti sa tinem timpul in loc si copiii nostri sa ramana departe de aceste discutii, corpul uman si implicit corpul copilului nostru isi urmeaza procesele de dezvoltare firesti fiecarei varste. De aceea, sanatos pentru ei este sa aiba toate informatiile necesare pentru a putea parcurge aceasta perioada fara ca sanatatea, siguranta si integritatea sa le fie puse in pericol.

 

 

Cand vorbesti despre sex cu copilul tau?

 

 

Mama-si-copilul

 

Pentru a vorbi despre sex cu copilul tau, nu este recomandata in mod special o anumita varsta. Specialistii recomanda varsta de 8-9 ani cand incepe pubertatea la copil. Atunci copiii au cele mai multe curiozitati si sunt interesati de tot ce este nou. Dar, acest lucru difera de la familie, la familie. Important este ca aceasta discutie sa nu fie stanjenitoare nici pentru tine si nici pentru copil. De regula copilul este deschis sa afle lucruri noi si daca exista un mediu calm si relaxat, atunci orice discutie poate fi abordata.

 

La 4-5 ani

 

Este important ca inca de la varsta de 4-5 ani, cand copilul incepe sa-si dezvolte constiinta de sine, sa-i explicam copilului care sunt partile cele mai importante ale corpului si ce rol au ele, felul in care functioneaza organismul uman. Trebuie ca toate partile corpului sa fie denumite corect fara diminutive si porecle. Expertii recomanda ca este bine sa spunem copilului denumirea corecta a organelor genitale si anume penis si vagin. Atunci cand vorbim cu copilul nostru despre cap, ochi, maini, picioare, nas, gura etc. putem sa vorbim si despre acea zona considerata ”rusinoasa” si anume zona genitala. Limbajul folosit trebuie sa fie adecvat nivelului sau de intelegere. Pentru a initia o discutie despre denumirea organelor genitale, un context bun este in timpul efectuarii igienei corporale. Pe la varsta de 4-5 ani copilul incepe sa-si descopere identitatea sexuala respectiv identitatea de gen si atunci apar tot felul de intrebari, cum ar fi: prin ce se deosebesc fetele de baieti, cum se fac copiii, pe unde iese copilul, etc. Acesta poate fi considerat inceputul educatiei sexuale. Daca pornesti educatia sexuala a copilului de la varsta de 4-5 ani, continuand ca la fiecare provocare sa-i expici copilului exact ceea ce vrea sa afle, cu siguranta la varsta adolescentei orice discutie despre sex nu o sa fie stanjenitoare.

 

La 5-6 ani

 

De la varsta de 5-6 ani copilul incepe sa-si manifeste interesul in legatura cu sexualitatea de baza a sa si a sexului opus. Il intereseaza de ce fetitele si baietii au corpuri diferite. Incepe sa-si atinga organele genitale si chiar poate manifesta interes si pentru organele genitale ale altor copii. De aceea acum este bine ca celor mici sa li se explice ce este bine si ce este rau. Este bine ca parintii sa stabileasca niste limite. Iata cateva exemple de limite stabilite: nuditatea si expunerea sexuala in public nu este normala; nici o persoana nu ii poate atinge partile intime decat cadrele medicale daca este o urgenta medicala. O sa insist asupra acestui ultim aspect pentru ca au aparut multe cazuri de pedofilie, in care copiii mici sunt abordati de straini prin diferite metode si apoi sunt abuzati sexual. Este bine ca micutii sa stie ca in afara de parinti si cadrele medicale in cazul unui consult, nimeni nu are voie sa-l atinga pe corp. Copilul trebuie sa stie ca aceste atingeri este normal sa se intample doar intre adulti deoarece pentru astfel de intimitati trebuie sa-ti dai acordul. El trebuie sa stie ca atunci cand ii este incalcata intimitatea, trebuie sa spuna parintilor si sa ceara ajutorul. Invatati copilul ce parti ale corpului sunt intime!

 

La 8-9 ani

 

Fiecare varsta vine cu provocarile ei. La varsta de 8-9 ani cand incepe pubertatea ii poti explica despre transformarile fizice si emotionale care au loc in corpul lor si cum se manifesta concret acest lucru. Ei vor fi interesati de toate schimbarile biologice, hormonale si emotionale specifice pubertatii. Nu este exclus ca in aceasta perioada a pubertatii sa aflam ca multi dintre copii au deja un prieten sau o prietena. La aceasta varsta copiii invata multe lucruri despre sexualitate, invata despre deosebirile dintre baieti si fete si pot folosi termenii sexuali inadecvat incercand sa-i jigneasca pe ceilalti copii. Adultii isi pot invata copiii un limbaj sexual respectos si adecvat. Acum, daca i se explica corect, copilul este capabil sa inteleaga ca sexul este ceva ce se intampla intre doi oameni care se iubesc. Totodata, la aceasta varsta ii poti explica ca, contactul sexual intre doua persoane nu trebuie sa aiba loc la varste mici, ci atunci cand creste si este pregatit fizic si emotional.

 

 La 10-12 ani

 

La aceasta varsta apar schimbari evidente ale corpului. Fetelor le cresc sanii si apare menstruatia. La baieti incepe sa le creasca parul pubian si li se ingroasa vocea. Aceste modificari daca apar spontan fara ca parintii sa discute cu copilul despre aceste transformari ii pot face pe copii sa fie jenati, sa se simta inconfortabil, sa incerce sa ascunda aceste transformari considerandu-le rusinoase. De aceea este important ca parintii sa poata face o educatie sexuala responsabila si sa raspunda cu calm si pe intelesul lor, la toate intrebarile si curiozitatile copiilor. Nu lasa copilul sa caute in alta parte raspunsul la intrebarile pe care le are despre sex!

 

La 13 -14 ani

 

La 13-14 ani se poate vorbi cu copilul despre contraceptie, despre sexul protejat, despre bolile cu transmitere sexuala si despre eventualele relatii care au aparut sau pot aparea in viata lor. Exista temerea ca daca discuti despre sex cu copilul tau, acest lucru il poate determina sa devina curios in inceperea vietii sexuale. Dar, specialistii spun ca aceste discutii, daca sunt facute corect si gradual, ajuta la educatia sexuala a copilului si implicit la pregatirea copilului pentru viata. Asa el intelege mai usor ce inseamna dragostea si relatiile interumane.

 

Adolescenta

 

 

Mama-isi-iubeste -fata

 

 

Sexualitatea este o dimensiune importanta a personalitatii umane care se dezvolta treptat in fiecare etapa a vietii. Adolescenta este varsta cautarilor. In adolescenta apar dezamagirile, indoielile, incertitudinile dar si succesele, reusitele. Aceasta este perioada de formare si emancipare a copilului, daca acesta este supravegheat si indrumat corespunzator. Acum trebuie sa le spunem copiilor ca actul sexual nu este doar despre corp ci si despre comunicare, emotie, incredere, siguranta si protectie. Aceste discutii trebuie sa fie libere si despre orice aspect care il nelinisteste pe adolescent. Despre: prima experienta sexuala, despre indragostire, seductie, fidelitate, gelozie, presiunea gastilor din care face parte. Dar nu trebuie neglijate nici subiectele mai incomode cum ar fi: avortul, protectia cu prezervativ sau cu anticonceptionale, pornografie, hartuire, LGBT. Incurazeaza copilul sa-ti puna intrebari la orice varsta. Este important ca parintii sa poata prezenta copilului lumea asa cum este ea, cu bune si cu rele. La varsta adolescentei copilul trebuie sa stie ca exista multe aspecte necunoscute despre oameni. Este bine sa-i vorbesti si despre conceptul de gen, despre orientarea sexuala, despre heterosexuali, bisexuali si gay. Nu lasa copilul sa afle din alte surse mai putin credibile despre comunitatea LGBT, chiar daca tu nu esti de acord cu aceasta comunitate. Explica-i exact despre ce este vorba in aceasta comunitate, ce persoane se regasesc acolo, prezentandu-i si parerea specialistilor despre aceasta categorie de oameni. Pentru a putea da informatii reale este nevoie ca parintii sa se documenteze. Nu este bine sa refuzi sa raspunzi la aceste intrebari puse de copil. Cel mai bine este sa recunosti ca nu stii nimic despre acel subiect, dar ca te poti informa si puteti relua discutia.

 

 

Avantajele educatiei sexuale

 

 

tatal-si-copii

 

 

  • Educatia sexuala in familie si in scoli ajuta la combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor si a exploatarii sexuale.
  • Educatia sexuala ajuta la cresterea gradului de constientizare cu privire la sanatatea sexuala si reproductiva.
  • Educatia sexuala ii creste sansa viitorului adult de a avea relatii afective de succes si o viata de familie sanatoasa si sigura.
  • Educatia sexuala influenteaza dezvoltarea personalitatii copilului.
  • Discutiile despre sex avute cu copilul, il ajuta pe acesta sa inteleaga ca sexul este mijlocul prin care copilul apare pe lume si prin care o familie devine unita, puternica si fericita.
  • Discutiile despre sex duc la apropierea dintre parinti si copil. Primid raspunsuri corecte la intrebarile pe care le pune, copilul capata incredere in parinti, realizand ca acestia sunt parteneri de discutie pe care se pot baza la nevoie.
  • Educatia sexuala NU ii invata pe copiii cum sa intretina relatii sexuale, ci le arata cum ar trebui sa procedeze atunci cand corpul lor aflat in dezvoltare hormonala da semne de natura sexuala.

 

 

Sursele de informatii pe care copilul le are despre sex si sexualitate

 

 

Fetita-cautand-informati

 

 

In ziua de astazi, copilul are multe surse de informatie in toate domeniile. Internetul, retelele sociale, media, grupul de prieteni, scoala etc. joaca un rol important in viata copilului. De aceea este necesar ca parintele sa discute cat mai deschis cu copilul despre sex atunci cand acesta este interesat si initiaza o discutie in acest sens. Parintii trebuie sa se informeze si sa discute cat mai mult cu copilul pentru a putea elimina efectul daunator al unor informatii distorsionate. Capatand incredere in parinti, copilul poate verifica orice informatie aflata din sursele enumerate mai sus, discutand cu parintii fara sa aiba teama ca acestia il vor respinge. Dar, la fel de important este  si felul in care parintele reuseste sa isi apere copilul de tentatiile si pericolele care apar pe retelele sociale, scoala sau in viata de zi cu zi. Intr-un mod diplomatic, parintii trebuie sa monitorizeze discutiile pe care copilul lor le are pe retelele sociale, sa se informeze despre prietenii pe care acesta ii are in mediul online. Este necesar ca parintii sa explice copilului ca nu trebuie sa se intalneasca sau sa primeasca daruri de la persoane necunoscute.

 

 

Educatia sexuala in scoala

 

 

Numeroase studii arata ca educatia sexuala in scoala are numeroase beneficii pentru viitorul adult. Un copil care nu cunoaste nici macar denumirea corecta a organelor genitale si nu stie nimic despre ceea ce presupune viata sexuala si despre consimtamant, este un viitor adult care nu va intelege si nu-si va accepta propriul corp. De aceea, specialistii recomanda ca si scolile sa introduca ore de educatie sexuala.

Discutiile despre sex si sexualitate atat in familie cat si in scoli trebuie sa aiba un rol de preventie care ajuta la prevenirea consecintelor negative in planul sexualitatii, dar au si un rol determinant in imbunatatirea calitatii vietii, a sanatatii si a bunastarii. Consider ca principalul rol al parintilor este sa le ofere copiilor un mediu sigur in care sa creasca, astfel asigurandu-le garantia ca numai asa pot fi sanatosi si fericiti.

imagini: Depositphotos and Pexels

Scrie un comentariu