Mai sunt copiii de astazi copilarosi?

Publicat de Lucian 29.05.2023 0 Comentarii

Pentru ca se apropie ziua de 1 Iunie, o zi speciala dedicata copiilor de toate varstele, ar fi normal sa vorbim despre istoricul acestei zile sau cum ar trebui sa petrecem aceasta zi. Am mai scris despre aceste aspecte in alte articole si acum as dori sa abordam un subiect controversat: mai sunt copiii de astazi copilarosi? La primul impuls ar trebui sa spun: da, sunt copilarosi! Analizand mai profund, constatam ca de fapt copiii nostri se maturizeaza mai repede decat ar trebui. De ce oare se intampla acest lucru? Iata cateva intrebari la care incercam sa raspundem:

 

 

Ce influenta au parintii in maturizarea grabita a copilului?

 

 

Familie pe lac

 

 

Copiii de astazi nu mai sunt ”liberi” precum generatia parintilor. Spun acest lucru pentru ca acum in majoritatea cazurilor, parintii se implica mai mult in ocuparea timpului liber al celor mici. Ei nu mai stau ca alta data singuri in fata blocului. Aproape intotdeauna sunt supravegheati de un adult. Nu mai vin singuri de la scoala. Mereu vine mama, tata sau bunica sa-i ia de la scoala. Programul unui copil este foarte aglomerat cu activitati extrascolare. Si toate astea le ocupa aproape tot timpul. Pentru joaca aceea libera si dezinvolta specifica copilului pur si inocent, le ramane foarte putin timp. O influenta importanta in dezvoltarea armonioasa a copilului o au parintii. De aceea parintii nu trebuie sa grabeasca maturizarea copilului. Sunt parinti care vor ca cei mici sa invete sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca la varste mici, nerespectand ordinea fireasca a lucrurilor. Parintii investesc timp si bani in micutii lor, oferindu-le posibilitatea sa invete multe lucruri noi. In general este un lucru bun daca nu se exagereaza si nu este impotriva vointei copilului. Uneori, atat societatea dar mai ales parintii pun accent pe succes, astfel copiii fiind impinsi de la spate sa creasca mai repede. A aparut un fel de concurenta intre familii prietene, in inscrierea copilului la multe activitati: sporturi, limbi straine, diferite cursuri. Unele activitati sunt benefice pentru dezvoltarea corecta a copilului, dar exista si riscul ca participarea la prea multe activitati extrascolare sa reprezinte o povara prea mare pentru copil. Aceasta copilarie ”grabita” ii creeaza copilului un stres nejustificat. De aceea este bine sa nu fortam copilul si sa facem tot posibilul sa respectam si sa apreciem aceasta perioada din viata lui. Este important ca parintii sa incurajeze copilul sa fie independent, sa socializeze, sa isi faca prieteni si sa petreaca timp in aer liber.  COPILUL TREBUIE SA FIE COPIL!

 

 

Reprezinta tehnologia un pericol pentru copilarie?

 

 

Bebelusi uimiti de laptop

 

 

Calculatorul, retelele sociale sau jocurile pe calculator ocupa mult din timpul copilului. Incepand de la varste mici, respectiv 2 – 3 ani, micutii nostri stiu sa manuiasca telefonul, televizorul, calculatorul sau tableta. Aceste lucruri moderne sunt apreciate si dorite de cei mici. Parintii pentru a avea si ei un pic de timp liber, cedeaza usor la insistentele copilului si astfel ei isi petrec o mare parte din timp in fata calculatorului sau a televizorului. Astfel copiii au mai multi prieteni virtuali, desenele animate pe care le vizioneaza au personaje ciudate, cu monstri sau personaje science-fiction, in loc de copii jucausi sau animalute simpatice. Trebuie sa constientizam ca aceste gageturi duc la o evolutie prematura a copiilor. Copilaria inocenta si pura este inlocuita de o copilarie maturizata inainte de vreme. In ultimul timp se vorbeste mult despre inteligenta artificiala. Inteligenta artificiala este de fapt capacitatea unei masini de a imita inteligenta umana. Deosebirea intre inteligenta artificiala si cea umana consta in faptul ca oamenii folosesc emotiile si constiinta alaturi de calitatile cognitive iar pentru roboti sunt folositi doar algoritmi matematici. Nu cred ca se va ajunge sa fie preferati robotii in locul oamenilor. De aceea este necesar ca si generatiile care vin sa poata sa-si dezvolte o inteligenta naturala bazata pe studiu si  cunostinte temeinice. Este important ca parintele sa-si poata monitoriza copilul si sa nu-i permita sa acceseze site-uri periculoase care pot avea o influenta negativa asupra lui. Avand in vedere vremurile pe care le traim, in care parca iese mai mult in evidenta rautatea, ura, invidia, stresul, constatam ca parca copiii nostri se maturizeaza prea repede si invata prea mult din obiceiurile vicioase ale adultilor. Din acest motiv trebuie sa creem copilului mediul adecvat in care se poate juca liber impreuna cu alti copii, fara sa stam cu ”gura pe ei”. Sa-i vedem ca se bucura de joaca lor, ca nu le este teama ca fac o ”traznaie”. Lasati copilul sa faca nazdravanii! Cand ajunge adult, isi va aduce aminte cu placere de aceste clipe.

 

 

Care sunt cauzele pubertatii precoce?

 

 

Pubertatea sau preadolescenta este perioada in care parintii constata ca la copilul lor apar schimbari anatomice importante, dar si transformari emotionale. Este foarte important ca parintii sa explice copiilor in ce constau aceste schimbari, sa le explice ca aceasta este o perioada normala in dezvoltarea lor. Aceasta este o etapa pe care copilul trebuie sa o inteleaga si sa o depaseasca cu multa incredere. Varsta la care fetele ajung la pubertate este de 8-9 ani, iar baietii la 9-10 ani. Exista insa cazuri in care pubertatea se instaleaza mai repede. Cauzele acestui fenomen sunt multiple. Pentru ca parintele sa poata prelungi copilaria celui mic iti prezentam mai jos cateva cauze ale pubertatii precoce:

  • Stilul de viata. Specialistii spun ca pubertatea precoce este in stransa legatura cu stilul de viata. Consumul multor calorii zilnic, duce la crestera in greutate si la declansarea pubertatii precoce. Acest lucru se intampla pentru ca grasimile acumulate stimuleaza productia de estrogen si insulina, hormoni care influenteaza dezvoltarea sexuala.
  • Ereditatea. In cazul in care in familie exista cazuri de pubertate precoce, ar putea fi o cauza genetica si la copil.
  • Activitatea fizica. Este indicat ca cel mic sa practice diferite sporturi la un nivel mediu, pentru a preveni dezvoltarea precoce.

 

 

Copiii la joaca

 

 

  • Substante chimice care pot fi inhalate involuntar de copil. Specialistii spun ca, chimicalele care se gasesc in plasticul folosit la realizarea cutiilor dar si in diferite creme (ftalatii) provoaca dereglari hormonale. De aceea este bine sa nu fie pusa mancare calda in recipiente de plastic, sticlele din plastic in care tinem apa sa nu fie tinute la soare si sa nu fie folosite creme sau produse cosmetice care au in componenta lor ftalati.
  • Alimentele care duc la dezvoltarea pubertatii precoce. Sunt multe alimente incriminate, dar specialistii vorbesc cel mai mult despre carnea provenita de la pasarile alimentate cu nutreturi chimice si hormoni, despre somonul de cultura, lactatele si anumite alimente bogate in fitohormoni. De aceea trebuie evitat consumul exagerat de carne, lactate si produse procesate.

In cazul unei pubertati precoce, este bine sa consultati medicul specialist care va poate spune exact ce pasi trebuie sa urmati pentru o dezvoltare normala si armonioasa a copilului.

 

Copilaria este cea mai frumoasa perioada a vietii. Esenta copilariei este jocul, lipsa grijilor, libertatea, lucrurile marunte care ajuta la formarea unei gandiri libere care sa permita celor mici sa se dezvolte frumos in armonie cu ei si cu lumea inconjuratoare. Fiind spuse toate acestea, ma reintorc la aceasta zi speciala, 1 iunie si ma gandesc la o intrebare legata de aceasta sarbatoare a copilului: ce dar putem oferi copilului de ziua lui? Oare sa-i oferim o jucarie frumoasa, ceva deosebit pentru imbracat sau o imbratisare? Ce ar prefera el mai mult? Daca ar fi dupa mine, as alege imbratisarea. Parintele Dumitru Staniloaie spunea: „ Cel mai frumos si convingator discurs despre dragoste este imbratisarea.” Dar, pentru cei mici, de 1 IUNIE, as recomanda o imbratisare stransa, un pupic si un cadou. Pentru un cadou potrivit celor mici va invitam sa vizitati site-ul liloo. Aici gasiti hainute frumoase, confectionate din 100% bumbac conventional sau organic, la preturi atractive. In plus, pentru aceasta zi speciala, firma LILOO, ofera o reducere de 20%, la toate produsele care nu sunt deja reduse, folosind cuponul de discount”1 iunie” la finalizarea comenzii, pentru a beneficia de promotie. Acest discount este valabil in perioada 30.05.2023 – 6.06.2023!

 

 

hainute-liloo

 

 

La multi ani tuturor copiilor!

 

imagini: Depositphotos & Liloo

 

Scrie un comentariu