-
Coșul este gol!
Primul pas prin care copilul vostru poate avea un zambet sclipitor tine de voi, parintii lui, si presupune o igiena orala corecta inca din primele luni de viata. Este foarte important ca un copil sa aiba o imagine de sine sanatoasa atunci cand va creste si va interactiona cu alti copii. Un zambet frumos ii va oferi mereu incredere in propria persoana.
In cele ce urmeaza, veti afla cat de importanta este implicarea parintilor in respectarea igienei dentare a copilului lor.
1. Importanta igienei orale la bebelus inainte de aparitia primului dintisor
La o varsta frageda, practicile de igiena orala adecvate sunt esentiale pentru formarea gingiilor si a dintilor sanatosi. Parintii ar trebui sa se ingrijeasca de dintii bebelusului chiar inainte ca primul dinte sa erupa. In acest scop se utilizeaza zilnic o compresa sterila pe care se pune glicerina simpla, nu boraxata si se curata gingiile, limba si interiorul obrajorilor bebelusului pentru a indeparta resturile de mancare si bacteriile acumulate ce pot provoca afte. Glicerina boraxata se foloseste ca antimicrobian si antimicotic in tratamentul impotriva aftelor din gurita bebelusului. In cazul in care nu aveti la indemana glicerina simpla, toaleta gurii bebelusului se poate face si fara aceasta, cu o compresa sterila umezita cu apa.
2. Procesul de crestere a dintilor de lapte
Primul dintisor apare la majoritatea bebelusilor incepand cu varsta de 4 pana la 7 luni. Exista posibilitatea ca primul dinte sa apara la unii bebelusi mai devreme de 3 luni sau in jurul primei aniversari. Dintii bebelusului incep sa se dezvolte inainte de nasterea acestuia, incepand cu a sasea saptamana de sarcina, cand se formeaza mugurii de dinti in gingii. In cazuri foarte rare, exista bebelusi care se nasc deja cu un dinte sau bebelusi carora nu le apar dintisorii nici la 18 luni si este necesar consultul medicului specialist. Dintii de lapte pot erupe unul cate unul sau pot aparea mai multi deodata. Daca nu sunt intarzieri in dezvoltare, toti cei 20 de dintisori de lapte ar trebui sa apara pana la varsta de 2-3 anisori. Indiferent de momentul in care observi primul dinte al puiului tau, nu uita sa imortalizezi momentul, facand poze si notand data in cartea bebelusului tau sau intr-o agenda speciala.
3. Eruptia dintilor de lapte
Desi dintii de lapte ar trebui sa erupa fara sa provoace durere sau discomfort, in unele cazuri bebelusul este agitat, saliveaza mai mult si simte nevoia sa roada ceva tare. Pe langa aceste simptome, copilul poate refuza sa manance si nu se poate odihni din cauza durerii. In aceasta etapa, dragostea si implicarea mamei sunt esentiale pentru a reduce disconfortul micutului. Pe langa blandete si rabdare, mamica trebuie sa isi ajute puiul sa treaca peste aceasta perioada dificila urmand urmatoarele metode de ingrijire:
4. Ritualul de ingrijire a dintisorilor bebelusului
Din momentul in care primul dintisor a strapuns gingia, este important sa creezi un ritual de ingrijire si curatare periodica. Smaltul dintilor bebelusilor este mult mai vulnerabil in fata bacteriilor care cauzeaza cariile. Odata aparuti, dintii primari ai micutului trebuie curatati cu o periuta cu peri de silicon ce se introduce pe degetul mamei. Periuta speciala este indicata in aceasta perioada pentru a nu-i rani gingia copilului. La inceput, periajul se poate realiza simplu, cu apa. Se recomanda realizarea periajului dupa fiecare masa, cel mai important fiind seara, inainte de culcare. Pe masura ce copilul creste il poti invata sa se spele singur pe dinti, insa sub supravegherea ta deoarece puiul de om nu are dexteritatea sa isi curete corect dintisorii. Poti destinde atmosfera spalandu-va impreuna pe dinti. Facand din acest obicei o joaca, celui mic ii va face placere sa isi perieze dintii. Odata ce copilul s-a obisnuit cu periuta de dinti si invata sa scuipe, il poti obisnui si cu pasta de dinti. Pasta de dinti trebuie aleasa conform varstei copilului pentru a fi sigura ca aceasta contine dozajul corect de fluor.
5. Rolul alimentatiei sanatoase in intretinerea dintilor celui mic
Alimentatia sanatoasa joaca un rol important cand vine vorba de sanatatea dintilor si a gingiilor copiilor. Fructele si legumele proaspete sunt ideale pentru sanatatea orala deoarece stimuleaza productia de saliva care este necesara pentru mentinerea sanatatii dintilor. Saliva ajuta la scaderea aciditatii, dar si la indepartarea resturilor de mancare dintre dinti. Totodata, consumul de legume si fructe cu textura tare precum morcovi, castraveti, telina, mar si para urmata de clatirea cu apa determina autocuratarea naturala a dintilor, benefica copiilor mici care nu stau la periaj.
Caria de biberon este cea mai frecventa afectiune stomatologica intalnita la bebelusi si copiii mici sub 3 ani si poate duce la innegrirea dintilor pana la radacina, la formarea de abcese dureroase si la afectarea dintilor permanenti din os. Principalul factor este expunerea prelungita a danturii copilasului la lichide cu un continut ridicat de zahar. Printre acestea fiind laptele matern, laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite. Pe cat posibil, este de evitat ca cel mic sa adoarma cu biberonul cu lapte sau ceai in gurita deoarece aceste lichide favorizeaza inmultirea bacteriilor ce duc la aparitia cariilor de biberon. Biberonul trebuie folosit ca instrument in alimentatie si nu pentru a linisti sau adormi copilul.
De asemenea, inmuierea suzetei in miere sau sucuri dulci poate favoriza aparitia cariilor si trebuie evitat acest lucru. Un alt factor ce influenteaza carierea dintilor puiutilor este excesul de alimente dulci. Bacteriile din gura bebelusului folosesc carbohidratii ca aliment si produc acizi ce ataca smaltul dintilor. Toti copiii adora sa manance dulciuri si sunt cei mai fericiti atunci cand le primesc insa, pentru sanatatea lor este bine sa reducem cantitatea de dulciuri oferita acestora. Parintii care se implica in respectarea igienei dentare a copilului lor si in evitarea factorilor ce favoriveaza carierea dintilor de lapte vor avea ca rezultat aparitia pe viitor a unei dentitii permanente sanatoase.
6. Importanta vizitelor la dentist a copilului
Se recomanda ca prima vizita la medicul dentist a copilului sa aiba loc la varsta de 1 an sau la 6 luni de la aparitia primului dintisor. Dupa aceea, vizitele se vor repeta la fiecare 6 luni pentru a se stabili daca eruptia dentara se face conform schemei normale, daca dintii sunt de aspect normal si aliniati in pozitie corecta si pentru a primi toate indicatiile legate de igiena orala si nutritia corespunzatoare a copilului.
Prima vizita la medic se programeaza dimineata cand copilul este odihnit si bine hranit. Medicul dentist trebuie sa abordeze discutia cu calm si sa aiba o voce prietenoasa pentru a ajuta copilul sa se familiarizeze si sa se simta in largul lui pe tot parcursul vizitei. Familiarizarea copilului cu atmosfera din cabinetul de medicina dentara, cu zgomotele si mirosurile specifice care pot induce teama, va ajuta copilul la depasirea sentimentului de nesiguranta si frica. Pe langa un control simplu ce priveste evaluarea sanatatii generale a cavitatii bucale, obiectivul principal la aceasta vizita este castigarea increderii copilului de catre medicul stomatolog.
O metoda foarte buna ce alunga teama copilului de dentist este joaca. Acasa, mamica se poate juca cu copilul “de-a dentistul”, simuland numararea dintilor. Pentru ca jocul sa fie si mai interesant, rolul poate fi schimbat, copilul devenind medic iar mama pacient. Aceasta poate colora cu puiul sau imagini sugestive cu o consultatie stomatologica sau pot viziona impreuna fimulete in care sunt prezentate vizitele copiilor la medicul dentist.
De asemenea, copilul trebuie sa vada de fiecare data vizita la medicul stomatolog ca pe o iesire in parc plina de aventuri. Il puteti lasa sa simta entuziasmul, alegandu-si din garderoba sa cele mai frumoase hainute. In acest mod, puiul de om va intelege ca trebuie sa arate prezentabil in momentul in care isi va intalni medicul dentist. Cu siguranta, va fi impresionat atunci cand medicul sau ii va admira tinuta. Accesand liloo.ro vei gasi intotdeauna haine de cea mai buna calitate pentru copilul tau, preturi accesibile si reduceri atractive. Cu un singur click poti avea hainele de care are nevoie puiul tau in cel mai scurt timp si fara sa ai vreo grija. Sa cumperi online este simplu, la indemana oricui si mai ales poate fi eficient.
7. Caderea primilor dintisori de lapte
Pentru cei mici, caderea primilor dintisori poate reprezenta un motiv de confuzie, neintelegand de ce se intampla acest lucru. Cu rabdare si blandete, mama ii poate explica copilului ca aceasta etapa este una normala si reprezinta faptul ca a crescut iar pe viitor va avea o dantura noua, mai puternica, pentru toata viata. Totusi, pentru a evita problemele dentare din perioada schimbarii dintilor de lapte, este indicat sa mergi cu cel mic la controale periodice.
Este momentul in care Zana Maseluta, un personaj iubit de copii in vremea copilariei, isi face aparitia. Pentru a ridica moralul copilului si pentru a inveseli atmosfera, ii poti spune acestuia povestea despre Zana Maseluta, cea care urca dintisorii de lapte la cer si ii transforma in stele cazatoare. Totodata, Zana Maseluta este personajul care ia dintisorul de sub perna si lasa cadouri sub aceasta copiilor curajosi. Cu siguranta, puiutul tau isi va dori sa treaca noaptea mai repede pentru a vedea ce cadouri i-a lasat Zana Maseluta sub perna. Puteti opta pentru banuti, jucarii sau hainute noi. Pe site-ul liloo.ro vei gasi mereu hainute ce il vor impresiona pe micut.
8. Cresterea dintilor permanenti
Dintii permanenti reprezinta al doilea set de dinti si, in conditii normale numara 32 de dinti, cate 16 pe fiecare maxilar. Primii dinti permanenti apar in jurul varstei de 6 ani cand erup primii molari. Pana la varsta de 13 ani, 28 de dinti permanenti vor aparea pe arcade. Ultimii 4 dinti permanenti, molarii de minte, apar de obicei intre 18 si 25 de ani, dar de multe ori vor erupe chiar mai tarziu sau pot ramane inclusi in osul maxilar. Ca si in cazul dintilor de lapte, respectarea regulilor de igiena orala, o alimentatie sanatoasa si vizitele regulate la medicul dentist vor contribui la formarea unei dentitii permanente sanatoase ce vor scuti viitorul adult de suferinta.
Zambetul reprezinta accesoriul cel mai de pret al unui copil pentru ca denota buna dispozitie, incredere in sine si optimism. Pentru a oferi copiilor un zambet frumos si sanatos, parintii trebuie se implice in respectarea igienei dentare a acestora inca de la nastere.
imagini: Depositphotos