-
Coșul este gol!
Doresc 2 masti
Avand in vedere experienta a peste 20 de ani in domeniul textil si colaborarea cu mai multe firme care impuneau obligativitatea unor certificari si a unor specificatii (documentatii) tehnice, ne determina sa dam un raspuns argumentat la aceasta intrebare. Desi atelierul liloo dispune de utilajele necesare confectionarii mastilor din materiale textile, nu confectionam acest tip de masti deoarece trebuie sa acordam o importanta deosebita materialului din care sunt fabricate acestea. In momentul de fata noi ne referim la mastile care au rolul de a preveni raspandirea virusului COVID-19 (SARS-CoV-2).
Mastile fabricate din panza, bumbac sau tifon si, in special cele realizate manual acasa, nu asigura o protectie eficienta impotriva infectarii cu coronavirus deoarece aceste materiale nu realizeaza o capacitate buna de filtrare a aerului. Se recomanda folosirea mastilor medicale certificate care ofera siguranta atunci cand este necesar sa le purtam. Mastile medicale au trei straturi. Doua straturi sunt confectionate din material netesut, o panza din polipropilena rezistenta la bacterii si un strat, cel din mijloc, confectionat din material filtrant. Acest material netesut este produs prin presare unde fibrele sunt lipite in mod neregulat. Prin modalitatea de prelucrare a acestui material netesut se realizeaza o capacitate corespunzatoare de filtrare a aerului. Mastile fabricate din materiale textile care au fost realizate prin procedeul de tesere sau tricotare prezinta o retea de fibre prea larga iar spatiul existent intre acestea permite trecerea microorganismelor.
Eficienta unei masti depinde de trei factori esentiali:
1. Capacitatea de filtrare a aerului de catre materialele folosite. Masca tip N95 filtreaza particule de pana la 0,007 microni (coronavirusul are particule de 0,1 microni) printr-un sistem ce include filtre de aer care pot fi schimbate in timp.
2. Capacitatea persoanei de a respira prin materialul din care e confectionata masca. Daca masca nu filtreaza bine, iar persoana nu poate sa respire cu usurinta, masca va face mai mult rau decat bine deoarece omul va avea tendinta de a o atinge si de a o misca de pe fata, generand astfel un mediu in care se vor dezvolta microbii.
3. Confortul persoanei care o poarta. Confortul oferit de masca depinde de materialul din care e confectionata masca. Mastile trebuie confectionate din materiale certificate, produse in conformitate cu specificatiile UE privind siguranta si sanatatea consumatorului.
Este obligatoriu sa purtam toti masti pentru a ne proteja si a limita extinderea virusului? Ce masuri putem lua cu scopul de a ne proteja de infectarea cu coronavirus?
In contextul actual al raspandirii coronavirusului, autoritatile din Romania recomanda respectarea urmatoarelor masuri de preventie:
In aceasta perioada dificila prevenirea transmiterii infectiei cu coronavirus trebuie sa ocupe un rol esential in viata fiecarui cetatean roman, indiferent de varsta. Desi aceasta infectie are manifestari grave in cadrul persoanelor varstnice, este important ca o categorie speciala a populatiei sa manifeste o atentie sporita. Aceasta categorie speciala este reprezentata de femeile insarcinate, bebelusii si copiii mici.
Cum pot preveni femeile insarcinate infectarea cu coronavirus?
Femeile insarcinate trec prin modificari imunologice si fiziologice care le pot face mai sensibile in fata infectiilor respiratorii virale, inclusiv COVID-19. Acestea trebuie sa acorde o atentie deosebita starii lor de sanatate deoarece raspund pentru viata si sanatatea copilului din pantec. Pe langa respectarea masurilor impuse de autoritati, femeilor insarcinate li se recomanda sa evite parasirea domiciliului, atunci cand acest lucru nu este necesar, dar si sa limiteze contactul cu alte persoane, chiar si in confortul propriei locuinte. In cazul in care banuiti ca sunteti racita si apar primele simptome, se recomanda sa luati legatura prin telefon cu medicul de familie sau medicul obstetrician pentru a-i cere sfatul. Este mai bine sa se evite deplasarea la medic deoarece graviduta poate lua contact cu persoane infectate.
Ce trebuie sa faca o femeie insarcinata care trebuie sa nasca in aceasta perioada? Dar dupa nastere?
O femeie insarcinata care se pregateste sa nasca trebuie sa discute cu medicul sau obstetrician pentru a se lua masurile necesare prevenirii infectarii cu coronavirus. In momentul de fata nu exista suficiente date pentru a stabili daca virusul se transmite de la mama la fat in timpul sarcinii, nasterii sau dupa nastere.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea bebelusilor in aceasta perioada, insa trebuie luate masurile de precautie. Laptele matern este eficient in crearea unei imunitati naturale pentru bebelus, asigurandu-i acestuia protectie impotriva bolilor infectioase. Totusi, se recomanda ca proaspata mamica sa poarte o masca cand alapteaza, sa isi curate bine sanul, in special in zona de unde bebelusul suge, sa isi spele bine mainile inainte si dupa alaptare dar si sa dezinfecteze toate suprafetele cu care bebelusul poate intra in contact. In cazul in care mama este bolnava, aceasta trebuie sa isi pompeze laptele matern si sa isi hraneasca copilul cu acesta, urmand totodata aceleasi masuri de prevenire a infectiei.
In ceea ce priveste achizitionarea hainutelor de bebelus, magazinul online liloo.ro vine in ajutorul mamicilor, confectionand hainute de calitate pentru bebelusi si copii, la preturi accesibile. Cu un singur click poti achizitiona hainutele necesare copilului, din confortul casei tale, evitand astfel contactul direct cu alti oameni in acesta perioada in care virusul se raspandeste rapid. Totusi, se recomanda ca plata sa fie facuta online pentru a se evita atingerea banilor. Echipa liloo respecta cu strictete masurile de siguranta prin igienizarea si dezinfectia riguroasa a spatiului unde sunt confectionate hainutele pentru bebelusi si copii. Inainte de a fi livrate, hainutele sunt calcate cu ajutorul unei statii profesionale. Calcarea la temperatura ridicata cu presiune mare a abururului are rol de dezinfectant termic. Acest lucru ofera un plus de siguranta si protectie in fata germenilor.
Firmele de curierat fac eforturi imense pentru a distribui la timp comenzile si in acelasi timp respecta masurile de siguranta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului. Un bun exemplu sunt partenerii nostri de la Sameday cu initiativa #safeday.
Pe site-ul liloo poti gasi si un blog ce are ca obiectiv informarea si indrumarea mamicilor in achizitionarea corecta a hainutelor de bebelusi si copii.
Noul coronavirus afecteaza copiii?
Desi copiii sunt afectati intr-o masura destul de mica, trebuie sa adopte aceleasi actiuni de preventie pentru a evita infectia. Parintii trebuie sa vorbeasca deschis cu copiii lor despre efectele devastatoare ale acestui virus si sa le explice de ce trebuie sa respecte cu strictete aceste masuri. Bineinteles, se va vorbi copiilor adecvat varstei lor si in functie de interesul pe care acestia il acorda subiectului. Avand in vedere ca vor petrece mult timp in casa, parintii trebuie sa gaseasca noi activitati pentru copiii lor cu scopul de a-i ajuta sa faca fata situatiei si sa nu se plictiseasca. De exemplu, mamele pot gati impreuna cu copiii. Atunci cand faci gogosi sau fursecuri, poti lasa copilul sa modeleze cu mana sa, chiar daca se va murdari pe hainute. Prin aceasta experienta va veti amuza impreuna, iar copilul se va apropria mai mult de tine. In cazul in care ai mai multi copii, va fi mult mai distractiv.
In ceea ce priveste hainutele, nu-ti face griji! Accesand site-ul https://www.liloo.ro/, vei gasi o gama variata de hainute din materiale de calitate si la preturi accesibile. Poti alege hainute din bumbac, un material durabil, rezistent in timp, la uzura si spalari multiple. Pe platforma liloo vei gasi la Informatii despre ingrijirea produselor liloo metode de intretinere a hainelor. Acordarea unei atentii sporite modului in care intretinem hainele copilului nu numai ca le va prelungi durata de viata, dar va insemna si o reducere a cheltuielilor.
Intrebarile frecvente ale mamicilor care doreau sa afle daca atelierul liloo confectioneaza masti din materiale textile au contribuit la realizarea acestui articol cu caracter informativ. Atelierul liloo poate fabrica prin coasere masti protectoare insa nu avem materialele necesare producerii mastilor certificate care asigura siguranta si sanatatea populatiei. In acest sens exista atat un Comunicat de la Ministerul Sanatatii dar si un Avertisment de la OMS pe care vi le aducem la cunostiinta prin link-urile de mai jos:
Speram ca aceasta problema a aprovizionarii cu materiale sanitare sa se rezolve in curand pentru a se asigura protectia necesara atat cadrelor medicale care se sacrifica intrand in contact cu oamenii infectati cu noul coronavirus, dar si a populatiei ce este predispusa infectarii.
imagini: Dreamstime (CC0) si Pexels
Slab eu nu căutam certificate UE Eu vroiam să știu ce material se poate folosi care este eficient pentru un filtru coronavirus ,Virusul coronavirus are diametrul de 120-160 nano metrii(n.m.).Care este materialul prin care nu poate trece alel virus?Asta vreau să știu nu certificate UE!.Nu se specifică nicăeri materialul care este bun pentru a realiza un filtru eficient!.
Bună, eu am comandat de la Emag filtre Hepa pt aspirator. Am luat de la mercerie banderole pe bie pt margini, elastic subtire si panza de bumbac mai densa. Astazi voi confectiona mastile pt familie (refolosibile), vor fi trei staturi de material, cu buzunarel pt filtru.