Cum trebuie sa imbraci copilul in perioadele caniculare ?

Publicat de Lucian 25.07.2024 0 Comentarii

Vara este anotimpul preferat al copiilor. Vara zilele sunt lungi, infloresc florile, fructele pomilor si granele de pe camp se coc. In acest anotimp copiii petrec cel mai mult timp afara, in aer liber, bucurandu-se de soare. Vara este anotimpul cel mai apropiat de sufletul copiilor prin vacantele petrecute la mare, prin faptul ca se joaca mai mult afara, in natura. Cu toate ca vara ne ofera multe beneficii, exista si perioade in acest anotimp cand temperaturile ridicate creeaza disconfort si uneori, chiar probleme de sanatate daca nu ne protejam. Ca urmare a schimbarilor climatice, valurile de caldura au devenit mai dese, mai severe si de durata mai mare. Atat copiii, dar mai ales bebelusii sunt vulnerabili la expunerea la temperaturi mari. Capacitatea lor de reglare a temperaturii este redusa, au pielea subtire si sensibila, se deshidrateaza usor si se supraincalzesc mai usor decat un adult.

 

Parintii stiu ca atunci cand temperaturile sunt ridicate, copiii trebuie sa fie protejati prin mai multe mijloace. Pentru a veni in ajutorul parintilor, mai jos enumeram cateva sfaturi de care trebuie sa tinem cont atunci cand temperaturile sunt ridicate.

 

 

Mama-cu-copilul

 

1. Cum trebuie imbracat copilul in timpul plimbarilor in aer liber in perioada caniculara

 

 

In primul rand, trebuie mentionat ca in perioada caniculara cel mic trebuie scos afara dimineata inainte de ora 10 iar dupa amiaza, dupa ora 17. Atunci cand copilul este scos la plimbare, imbracamintea lui trebuie sa fie subtire si deschisa la culoare, lejera si confortabila, fabricata din materiale naturale. Pe site-ul liloo.ro gasiti foarte multe produse potrivite atat pentru bebelusi cat si pentru copiii mai mari. Pentru bebelusii intre 0 si 6 luni sunt recomandate hainutele din materiale subtiri, respectiv pantaloni lungi cu manseta sau cu botos, bluze pentru bebelusi cu maneca lunga si salopetele cu maneca lunga. Pentru bebelusii peste 6 luni si copiii mai mari va recomandam:

 

Body maiou, body bretele sau body maneca scurta care sunt potrivite pentru vremea caniculara. Ele sunt confectionate din bumbac organic sau din bumbac conventional, materiale naturale ce regleaza temperatura si asigura protectia permanenta a pielii prin absorbtia umezelii.

 

Salopetele fara maneci sau salopetele cu maneca scurta care pot fi folosite la joaca, la plimbare sau la somn. Salopetele ofera bebelusilor libertate de miscare si este un excelent suport pentru scutec.

 

Pantaloni scurti, pantaloni trei sferturi, colanti scurti, fustite – produse fabricate cu multa grija din materiale naturale care asigura un confort termic excelent.

 

Tricouri maneca scurta si rochite – pe langa calitatea superioara a materialelor, a cusaturilor si a unui design deosebit acestea sunt confortabile, previn transpiratia excesiva si le ofera prichindeilor o libertate extraordinara de miscare in fiecare moment.

 

Costumase de vara – costumele de vara din doua piese sunt practice si comode si vor sublinia pe timp de zi bucuria si energia micului aventurier.

 

Paturici, scutece de finet si tetra – din grija pentru cei mici echipa Liloo a realizat o paturica subtire realizata din bumbac 100%, confortabila care poate proteja bebelusul atunci cand se afla in carucior. Tot pentru carucior sunt recomandate si scutecele de finet care reprezinta alternativa moderna, ecologica si economica la scutecele de unica folosinta. In special pentru vremea caniculara sunt foarte bune scutecele tetra care au o impletitura speciala care asigura un grad sporit de absorbtie.

 

 

 

costumase-vara-liloo

 

 

 

2. Asigurarea unei temperaturi si umiditati optime in camera copilului

 

 

In timpul verii si in special in perioadele caniculare se folosesc mult aparatele de aer conditionat. Expertii considera ca o camera racoroasa ajuta copilul sa doarma confortabil. In camera copilului temperatura optima este de 22-24 grade C si umiditatea intre 60-65%. Se pot folosi aparate de aer conditionat cu putere mai mica, avand grija ca filtrele aparatului sa fie permanent mentinute curate iar fluxul de aer sa fie reglat astfel incat sa nu ajunga la copil. Este important de stiut ca bebelusii si copiii NU TREBUIE lasati in spatii inchise fara ventilatie (camere cu ferestre inchise sau masini) nici chiar pentru perioade scurte de timp.

 

In timpul somnului bebelusii trebuie sa fie imbracati lejer cu pijamale care prin felul cum sunt confectionate asigura libertate de miscare celor mici. La Liloo gasiti o gama larga de pijamale de vara pentru copiii de la varsta de 1 an pana la 10 ani. Pentru bebelusi sunt recomandate salopetele fara maneca sau salopetele cu maneca scurta si pantaloni scurti.

 

 

pijamale-vara-liloo

 

 

3. Hidratarea si alimentatia corespunzatoare in perioada caniculara

 

 

Copiii si in special bebelusii au o capacitate limitata de termoreglare, astfel fiind mai dificil de eliminat excesul de caldura si mentinerea unei temperaturi corporale optime. De aceea, pentru bebelusii care sunt alaptati si carora li se asigura nutrientii si hidratarea prin laptele mamei, este recomandat ca alaptarea sa se faca mai des ca de obicei dar pentru perioade mai scurte, iar mama trebuie sa bea mai multa apa. Mama poate verifica daca bebelusul este suficient hidratat prin controlarea urinei. Daca urina este inchisa la culoare, miroase a amoniac iar cel mic este trist si are pielea fierbinte, atunci hidratarea nu este suficienta. Pentru bebelusii care au peste 6 luni este recomandat ca pe langa alaptare sa le oferim si apa plata si ceaiuri in cantitati mici, atat cat cer. Alimentatia copilului mai mare trebuie sa contina multe fructe si legume. Trebuie sa fie consumate alimente usoare si trebuie sa fie evitate alimentele care se digera greu cum ar fi carnea ,ouale, dulciurile. De asemenea, trebuie sa bea apa mai des decat de obicei si trebuie sa faca acest lucru inainte de a i se face sete.

 

 

 

copil

 

 

 

4. Pregatirea pentru plaja si mare pe perioada caniculara.

 

 

Pentru o vacanta reusita la mare trebuie sa fie respectate cateva reguli simple:

 

- Bebelusii nu trebuie sa fie expusi la soare. In mod normal pana la varsta de 18-24 luni nu trebuie sa stea in soare dezbracati.

- Orele la care trebuie sa se mearga la plaja cu cei mici este dimineata pana la ora 10 si dupa amiaza dupa ora 17. Intre orele 10-17 razele ultraviolete au intensitate maxima.

- Hidratati bine copilul

- Pentru copilul peste 12 luni se pot folosi creme de protectie solara

- Atunci cand intra in mare copilul nu trebuie sa inghita apa din mare

- Copilul trebuie sa faca dus dupa ce iese din mare pentru ca sarea in exces poate afecta pielea sensibila a copilului

- Copilul nu trebuie sa ramana nici o clipa nesupravegheat de pariniti, bunici sau rude

- Imbracamintea copilului trebuie sa fie subtire, confortabila si din materiale naturale. Capul copilului trebuie sa fie acoperit cu o sapca sau o palariuta tot timpul cat este expus la soare.

 

 

hinute-plaja-liloo

 

 

Pentru ca cel mic sa fie in pas cu moda, Liloo va ofera un model special de slip pentru plaja. De asemenea tot aici gasiti poncho pentru plaja care are o capacitate mare de absorbtie datorita buclelor absorbante de bumbac de calitate superioara care sunt dispuse pe ambele parti in mod compact. Materialul din care este confectionat acest articol este din bumbac organic sau conventional, tip frotir.

 

Vara toata lumea transpira mai mult. Uneori aceasta transpiratie este neplacuta dar trebuie sa stim ca acest lucru ajuta la combaterea infectiilor, curata pielea de bacterii si totodata ajuta si la imbunatatirea circulatiei sangelui. Asadar, e bine sa transpiram, dar nu trebuie sa exageram cu expunerea la soare.

 

Este vara, este soare, este vacanta copiilor. Vara este anotimpul veseliei. Sa ne bucuram de acest anotimp cu micutii nostri, cu familia, cu prietenii, dar sa tinem cont de regulile care trebuie sa fie respectate pentru ca atat noi dar mai ales copiii nostri sa creasca sanatosi.

imagini: Depositphotos, Liloo,

 

Scrie un comentariu