-
Coșul este gol!
Am aflat ca ai nascut si ai ajuns acasa cu bebelususl tau! Stiu ca esti ingrijorata si ca iti este teama ca o sa inceapa sa planga iar tu nu stii ce sa faci. Ai vrea sa intelegi ce vrea sa-ti transmita copilul tau atunci cand plange. Sa devii mamica este cel mai important si frumos lucru, insa totodata bucuria si entuziasmul de a-ti vedea si tine bebelusul pentru prima data in brate, se pot transforma in teama. Alaturi de tine trebuie sa fie si partenerul de viata, taticul, pentru a te sustine. Implicarea tatalui in cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului este foarte importanta. Acest lucru este absolut normal atunci cand devii mamica. Trebuie sa fii calma, si sa te informezi despre evolutia bebelususlui tau in primele luni de viata. Astfel, o sa realizezi ca in scurt timp te vei acomoda cu noul tau statut de mamica si vei stii exact cum sa-ti linistesti bebelusul. Stiu ca ai citit mult si te-ai documentat referitor la primele luni de viata ale bebelusului, dar acum este momentul sa pui in practica informatiile acumulate. Iti sugeram si noi cateva idei care speram sa-ti fie utile.
Comportamentul bebelusului dupa nastere
In primele zile parintii incearca sa se familiarizeze cu bebelusul si cu nevoile acestuia. Este perioada in care incerci sa inveti sa comunici cu el, sa-l intelegi si sa-l ajuti sa se dezvolte. La inceput bebelusul doarme si mananca in majoritatea timpului. Astfel, nou-nascutul doarme intre 16-19 ore pe zi, dar el nu doarme continuu. In special, in prima luna, doarme cam 30 minute, dupa care se trezeste pentru a manca. Dupa ce sunt hraniti, bebelusii dorm cateva ore, dupa care se trezesc din nou pentru a fi schimbati si hraniti. Acest lucru se intampla pret de cateva saptamani, pana isi formeaza un program. La 3 luni dorm intre 13-15 ore, ca apoi, la 6 luni sa ajunga sa doarma intre 12-14 ore din 24. Pe masura ce cresc, bebelusii dorm mai multe ore legate, deoarece stomacelul lor s-a marit si nu le mai este foame atat de des.
Ce stie bebelusul cand se naste si cum isi dezvolta simturile?
Bebelusul nu se naste cu toate cele 5 simturi complet dezvoltate. Aceste simturi sunt folosite de bebelus pentru a descoperi noua lume. La inceput, nou-nascutul vede mai mult umbre pana la o distanta de maxim 35 cm. De aceea, capacitatea de a vedea mai clar, trebuie stimulata prin diferite jocuri, jucarii si o mimica expresiva a fetei. In jurul varstei de 4 luni, copilul poate aproxima distanta fata de un obiect. Simtul auditiv incepe din viata intrauterina. Acest simt trebuie stimulat prin comunicare. Trebuie sa vorbesti mult cu copilul tau, el fiind obisnuit cu vocea mamei inca din viata intrauterina. Astfel, copilul se simte in siguranta atunci cand aude vocea mamei. Si muzica reprezinta un stimul pentru copil. O muzica placuta il va ajuta pe bebelus sa doarma si sa fie linistit. Imediat dupa nastere, bebelusul isi dezvolta si gustul. Papilele gustative apar dupa 7-8 saptamani si ajung la maturitate dupa 14 saptamani. In general, la inceput, bebelusul prefera mancarea dulce, iar dupa 4 luni se dezvolta gustul sarat. Bebelusul isi recunoaste la inceput mama dupa miros si voce. Dupa ce bebelusii incep sa suga, se obisnuiesc si cu mirosul laptelui matern. Simtul tactil al bebelusului este dezvoltat inca din timpul sarcinii. Bebelusii sunt dependenti de pipait din primele ore ale vietii. Este important ca bebelusul sa fie mangaiat deoarece acest lucru dezvolta o conexiune intre mama si copil. De asemenea este important ca mamica sa inteleaga ca bebelusul ei este unic si fiecare copil are un ritm propiu de crestere si dezvoltare. Mamicile trebuie sa stie ca puiul lor trebuie hranit si ingrijit cu foarte multa afectiune. Copilul trebuie sa simta inca din primele ore in care a venit pe lume ca este un copil iubit si dorit.
Alimentatia
Fiecare nou-nascut este diferit si are un ritm propriu in a se dezvolta. In primele 2 saptamani de viata, bebelusul, sau sugarul, cum i se mai spune, poate pierde din greutatea pe care o are la nastere intre 5-10 %, urmand ca fiecare bebelus sa recupereze pe parcurs, in ritmul lui. O crestere in greutate in jur de 750 g pe luna indica o alimentatie suficienta. Alaptarea este modul natural si fiziologic de a hrani bebelusul, laptele matern fiind sursa principala de hrana prin care bebelusul primeste toate substantele nutritive de care are nevoie pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa. Copilul alaptat nu are nevoie de apa sau ceai, laptele matern fiind suficient. De aceea putem spune ca bebelusul comunica cu mama lui astfel: cand ii este foame scoate limba si suge manuta iar cand s-a saturat intoarce capul sau adoarme. Dupa ce bebelusul a terminat de mancat, mamica trebuie sa-l tina in sus, cu capul sprijinit pe umar pentru ca bebelusul sa regurgiteze, pentru eliminarea aerului ce-l acumuleaza in timp ce suge. Este recomandat ca mamica sa-si puna pe umar o laveta sau un scutec pentru a-si proteja hainele. La Liloo gasiti o gama de scutece si lavete in diferite culori si imprimeuri.
Laptele matern este un aliment unic ce este produs in corpul mamei intr-un proces complex ce incepe inca din lunile 4-6 ale sarcinii. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, laptele matern contine toti nutrientii de care are nevoie un bebelus in primele 6 luni de viata, incluzand grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine, minerale si apa. Alaptarea ajuta in formarea unei bune sanatati la toti copiii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Alimentatia mamei in timpul alaptarii bebelusului nu trebuie neglijata. Atunci cand mama nu mananca suficient, calitatea si cantitatea laptelui sunt afectate. O alimentatie sanatoasa in timpul alaptarii, este secretul dezvoltarii sanatoase a copilului tau. Pentru a avea lapte suficient si hranitor, mamica trebuie sa manance sanatos, sa bea suficiente lichide si sa se odihneasca cat trebuie. Alimentatia mamei in perioada alaptarii trebuie sa fie diversificata, mult mai consistenta decat de obicei, bogata in proteine si foarte bogata in minerale si vitamine. Prin alaptare, copilul primeste tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa, dar poate primi si substante nocive pentru el. De aceea, mamica, in timpul alaptarii, trebuie sa evite alcoolul, bauturile carbogazoase, cafeaua, medicamentele si fumatul. Deoarece substantele componente ale fiecarui medicament ajung in laptele matern este necesar ca mamica sa ceara sfatul medicului inainte de a lua orice medicament.
Trebuiesc evitate alimentele care pot modifica calitatea si siguranta laptelui matern. Aceste alimente sunt: prajelile, mancarurile grase, alimentele afumate, maioneza, ciupercile, mezelurile si conservele. Stilul alimentar al proaspetei mamici, trebuie sa fie unul echilibrat, format din alimente sanatoase, care sa ii ofere energie pentru a se ocupa de copil si care sa ajute in productia de lapte sanatos pentru acesta. Astfel, alimentatia trebuie sa contina salate si legume, cereale integrale, proteina slaba animala, peste (in cantitati moderate), fructe crude, fructe deshidratate si lactate. Se recomanda evitarea prajelilor si optarea pentru gatirea alimentelor la cuptor sau prin fierbere precum supe, ciorbe sau tocanite.
Multe mame nu isi pot alapta copilul din cauze naturale. In acest caz puteti apela la medici, asistente medicale si chiar specialisti in lactatie. Acestia te pot indruma pentru a face ce este mai bine pentru copilul tau. In cazul in care sunteti nevoite sa optati pentru lapte formula, trebuie sa stii ca legatura ta cu bebelusul nu este afectata. Aceasta legatura speciala se creeaza tinandu-l in brate, mangaindu-l si aratandu-i toata dragostea ta.
Igiena bebelusului
Este important de stiut ca sistemul imunitar al bebelusilor nu este dezvoltat in primele zile de viata. Acest sistem imunitar poate fi stimulat prin alaptare, vaccinare si alimentatie. In jurul varstei de 5-6 luni, cand se incepe diversificarea, sistemul imunitar se stabilizeaza. Trebuie cerut sfatul unui specialist legat de felul in care trebuie facuta baita. In primele luni, pielea bebelusilor este foarte sensibila iar baitele frecvente pot usca pielea sugarilor. Este recomandat ca manutele, fata si zona acoperita de scutec sa fie spalate frecvent, ori de cate ori este nevoie pe zi. Pentru o igiena corespunzatoare a bebelusului este important sa stim cateva lucruri despre baita bebelusului, igienizarea cordonului ombilical, a ochisorilor, a nasului, a urechilor si a guritei. Ochisorii pot fi stersi folosind comprese sterile umezite in ser fiziologic. Gurita bebelusilor, in special limbuta pe care se fac depuneri, poate fi curatata, fie cu un degetar siliconat, fie puteti rula pe degetar o bucata de tifon inmuiata in apa astfel putand curata gurita in interior. Stim cu totii ca la nastere cordonul ombilical este taiat de catre doctor. Bontul se va usca treptat si va cadea in maxim 3 saptamani. Pentru a evita aparitia infectiilor, toaleta ombilicala se face de cateva ori pe zi, macar de 2 ori pe zi, cu comprese sterile imbibate in alcool sanitar. Nasul bebelusilor poate fi curatat cu cateva picaturi de ser fiziologic in fiecare nara. Este recomandata curatarea foselor nazale ori de cate ori este necesar. Urechile bebeluşului se curăţă cu un prosop umed şi curat, pe pavilion şi in jurul conductului auditiv, atât cât ne permite să o facem cu degetul. In cazul in care se acumuleaza cerumen este necesar sa solicitam ajutorul medicului.
Pentru o igiena corespunzatoare a bebelusului este foarte important ca scutecul sa fie schimbat ori de cate ori este nevoie, in special, trebuie verificat scutecul inainte de alaptarea copilului. Pentru ca bebelusul sa manance linistit, scutecul trebuie sa fie curat. Recomandam alegerea unui scutec potrivit ca marime pentru a nu provoca frecari iritante. In cazul in care bebelusul se irita, este recomandat sa il lasam o perioada fara scutec si sa folosim un produs de ingrijire adaptat.
Nu este rau, asa cum se stie din cele mai vechi timpuri, sa puneti in apa pentru baita un obiect din argint, avand in vedere ca ionii de argint au o puternica actiune antibacteriana. In cadita bebelusului se pune un scutec sau un prosopel pentru a evita alunecarea bebelusului in timpul baitei. Dupa baita, bebelusul ar trebui scos pe un prosopel care sa fie folosit doar de bebelus. Pentru acest lucru va invitam sa accesati site-ul Liloo unde veti gasi o colectie variata de scutece si prosopele.
Camera bebelusului
Camera in care sta bebelusul trebuie sa fie luminoasa, cu un ambient in care temperatura camerei sa fie intre 22-24 grade, iar umiditatea intre 60-65%. Camera bebelusului este recomandat sa fie aerisita zilnic, iar copilul sa stea intr-o alta camera pe durata aerisirii. Este bine ca in preajma copilului sa nu se produca zgomote puternice iar muzica sa nu fie la volum maxim. Ar fi bine sa fie evitate mirosurile puternice de la odorizante sau parfumuri. Recomandam ca usa bucatariei sa fie inchisa, atunci cand se gateste, si sa nu se fumeze in preajma bebelusului. In primele luni de viata, in camera in care se afla bebelusul, este necesar sa nu fie primite persoane straine. Bebelusul poate fi scos afara, imbracat corespunzator pentru a asigura confortul termic. Este indicat ca bebelusul tau sa ia contact cu aerul, dar nu este recomandat sa fie dus in locuri aglomerate.
Cum trebuiesc imbracati bebelusii?
Bebelusii nu ar trebui sa fie infofoliti, imbracati prea gros. Nou-nascutul trebuie imbracat la fel cum esti imbracata si tu. Daca tie iti este bine intr-o bluzita subtire, atunci imbraca si copilul doar cu un body si pantalonasi sau cu o salopetica. Eventual, ii poti pune pe deasupra o paturica lejera atunci cand acesta doarme sau sta in carucior.
Hainutele cu care ii imbracam pe bebelusi trebuie sa fie de calitate, bumbac 100%, moi si fine pe pielea sensibila a acestora. Atunci cand alegem hainute pentru nou-nascuti trebuie sa tinem cont si cat de usor ii imbracam sau dezbracam de respectivul articol vestimentar.
In primele luni, corpul bebelusului este foarte fragil, tocmai de aceea miscarile, imbracatul, dezbracatul, schimbatul scutecului, trebuie sa fie blande. Imbracatul bebelusului poate fi distractiv, depinde de tine ce hainute ii alegi! Intra la Liloo unde gasesti toate hainutele de care are nevoie bebelusul tau, confectionate din bumbac de calitate superioara, certificat OEKO-TEX, clasa I, moale si fin cu pielea sensibila a bebelusilor.
Da, ai citit bine! Asa ca nu te ingrijora, exista o solutie pentru toate, important este sa ai rabdare si sa profiti de tot ajutorul si ocaziile care se ivesc in jurul tau si care iti pot face viata mai usoara. Venirea pe lume a bebelusului nu trebuie sa te ingrijoreze. Vei invata pe parcurs si vei stii cum sa-l ingijesti si cum sa-l linistesti. Bucura-te pe deplin de acest moment magic. Copilul reprezinta o minune! O minune care ne infrumuseteaza si ne implineste viata. Momentele frumoase abia acum incep, asa ca bucura-te impreuna cu puiul tau de timpul petrecut impreuna!
imagini: Depositphotos