Cat de periculos este televizorul pentru copil

Publicat de LILOO 26.02.2019 0 Comentarii

Copii iubesc ecranele colorate, indiferent ca vorbim de smartphone, tableta, TV sau laptop, iar daca ar avea de ales, cei mici cu siguranta ar prefera gadget-urile in detrimentul jucariilor sau iesirilor in aer liber.

 

Parintii sunt cei care deschid televizorul chiar de cand cel mic a ajuns acasa de la maternitate. Majoritatea parintilor spun ca bebelusii trebuie obisnuiti cu zgomotul, iar televizorul trebuie sa fie deschis mereu, sau mai sunt si acei parinti care nu au avut in copilarie un televizor la care sa se uite, si isi doresc ca macar copii lor sa se bucure de el.

 

In casele romanilor exista cel putin cate un televizor, cei mai multi dintre ei sustin ca acesta este o forma de relaxare, altora le place sa se auda putina galagie in casa, iar altii il cred educativ.
Nimic mai gresit, specialistii ne avertizeaza ca ecranele sunt total interzise copiilor in primii ani de viata. Intr-adevar poate parea o solutie salvatoare, care il va tine ocupat pe cel mic o vreme, iar tu sa-ti faci treburile, dar stii cat de mult ii dauneaza?

 

 

 

Cat de periculos este televizorul pentru copii si bebelusi?

 

 

Pe langa faptul ca afecteaza dezvoltarea creierului, privitul la televizor poate cauza probleme de somn, de comportament, iar mai tarziu copilul poate suferi de deficit de atentie la scoala, ajungand astfel la rezultate slabe, sau la lipsa interesului de a deschide o carte.


Trebuie sa stiti ca 80% din desenele animate contin scene violente, pe care cel mic ar putea fi curios sa le incerce, deoarcece nu are varsta la care sa stie faca diferenta intre mediul real si cel virtual. Acesta ar putea adopta comportamentul personajelor pe care le indrageste, vorbind urat si lovind.
Somnul are toate sansele sa se transforme intr-unul agitat, in care cel mic sa nu se poata odihni din cauza imaginilor vazute pe timp de zi la desene.

 

De asemenea, din cauza acestor ecrane copilul nu este interesat sa se joace si sa socializeze pentru ca, fiind dependent, crede ca avand telefonul in mana, are totul. Astfel ca nu va reusi sa isi faca prieteni pentru ca va fi mereu agresiv in comportament si limbaj si nimeni nu va dori sa stea in preajma lui. 
Totodata, ar fi bine sa fiti atenti la ochisorii copilului, daca clipeste foarte des, sunt rosii sau se forteaza sa vada, este indicat sa faceti un control oftalmologic macar odata pe an. Nu este neaparat sa primeasca ochelari, dar cu ajutorul unui tratament oftalmologic puteti preveni acest lucru.

 

Parintii care isi lasa copii in compania televizorului, au observat ca cei mici nu mai au pofta de mancare, uita sa foloseasca olita atunci cand este cazul si nu mai sunt interesati de alte activitati, decat de statul in fata celui mai mare si luminat ecran.

 

Nu spune nimeni sa-l izolati pe cel mic, dimpotriva, pentru ca tot ce este interzis o sa i se para si mai interesant. De preferat ar fi sa ii faceti un program de 30 de minute zilnic in care sa se uite la un desen educativ, un documentar cu animale, puteti chiar sa alegeti DVD-uri (sau BluRay-uri sau asemenea) cu ceea ce v-ati dori sa vada. 

 

In concluzie, un copil are nevoie de atentie, nu de televizor. Pentru sanatatea emotionala a copilui incercati sa va rezervati in fiecare zi cate o ora in care sa va plimbati, sa faceti activitati sau pur si simplu sa petreceti timp impreuna.

 

imagine: depositphotos

Scrie un comentariu