Botezul o importanta sarbatoare pentru copil

Publicat de Lucian 17.08.2023 0 Comentarii

Pentru a intelege care este importanta botezului pentru toti cei care sunt implicati si participa la aceasta sarbatoare, este necesar sa spunem cateva lucruri despre semnificatia acestui ritual de crestinare a celor mici. Botezul este una dintre cele mai frumoase Taine ale bisericii, in care prin intreita cufundare in apa sfintita, in numele Sfintei Treimi (in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh), cel ce se boteaza se curata de pacatul stramosesc si se naste pentru o viata spirituala noua inchinata credintei, iar aceasta viata va fi ocrotita de puterea divina. Se spune ca semnificatia botezului este aceea de purificare si curatare. Prin intermediul botezului, copilului i se deschide o poarta de intrare in Biserica si primeste darul Duhului Sfant. Botezul copilului este o practica adanc inradacinata in istoria liturgica crestina. Pentru o mai buna intelegere am sa citez mai jos semnificatia botezului conform Wikipedia: „Botezul este un ritual care – in crestinism – din perioada Noului Testament si in aproape toate confesiunile crestine reprezinta modalitatea de intrare vizibila in comunitatea crestina. In Biserica Catolica, in Biserica Ortodoxa si in Bisericile Vechi Orientale, botezul reprezinta una din cele sapte taine (sacramente)”

 

 

Scurt istoric

 

 

Cuvantul botez isi are originile in cuvantul grecesc „baptizein” care inseamna a cufuna, a scufunda. Astfel putem intelege semnificatia scufundarii copilului in apa sfintita.

 

Biblia mentioneaza prima data botezul in viata lui Ioan Botezatorul in Vechiul Testament cand botezul se facea pentru iertarea pacatelor. Ioan Botezatorul este cel care l-a botezat pe Hristos in apele Iordanului. Odata cu Noul Testament, datorita mortii lui Isus pe cruce, botezul reprezinta un pact de a trai o viata ca un ucenic inaintea lui Dumnezeu.

 

 

Etapele botezului conform credintei crestine

 

 

Bebelus-se-miruieste

 

 

Ritualul botezului cuprinde mai multe etape. Iata care sunt acestea:

  1. Curatarea de spiritele rele. Aceste spirite rele sunt alungate printr-o serie de rugaciuni facute de preot, inainte de intrarea in biserica. Nasii cu fata spre apus se vor lepada de duhurile necurate, dupa care se intorc spre rasarit iar preotul ii intreaba de trei ori: te lepezi de satana, iar ei vor raspunde tot de trei ori: m-am lepadat, ma unesc cu Hristos. Tot acum nasii isi marturisesc credinta crestina prin rostirea Crezului, in numele copilului care se boteaza.
  2. Sfintirea apei si turnarea untdelemnului sfintit de trei ori in cristelnita unde este botezat copilul. Tot acum copilul este uns cu acest untdelemn sfintit pe frunte, piept, la maini si la picioare.
  3. Savarsirea Tainei care cuprinde multe rugaciuni urmate de scufundarea copilului de trei ori in apa sfintita din cristelnita. Prin cele trei cufundari si scoateri din apa ale celui botezat se marturiseste credinta in Sfanta Treime. Din bratele preotului copilul este asezat in panza alba numita crasma pe care o tine nasa.
  4. Ungerea cu Sfantul Mir. Dupa rugaciunile preotului, copilul este uns cu Sfantul Mir facandu-i semnul crucii pe tot corpul.
  5. Inconjurarea mesei botezului. Preotul impreuna cu nasii si pruncul inconjoara de trei ori cristelnita si masa pe care este Sfanta Evanghelie. Aceasta inconjurare sub forma de hora este un semn al bucuriei pentru crestinarea celui mic.
  6. Tunderea parului. Dupa ce preotul face cateva rugaciuni, el taie sub forma de cruce cateva fire din parul copilului pe care le pune in cristelnita.
  7. Impartasirea pruncului. Incheierea slujbei se face cu impartasirea pruncului cu Sfintele Taine din fata usilor imparatesti. Prin ea noul crestin se uneste desavarsit cu Hristos.

 

 

Rolul nasilor de botez

 

 

Nasii-cu-bebelusul

 

 

Conform traditiei, se spune ca nasii de cununie sunt cei care au obligatia morala de a boteza copiii finilor. Totusi se poate ca nasii de cununie sa boteze doar primul copil iar urmatorul sau urmatorii copii sa fie botezati de alti crestini, casatoriti, alesi de parinti. Ati acceptat sa fiti parinti spirituali pentru un copil? Este fapta cea mai buna pe care ati ales sa o faceti. In momentul in care ati acceptat sa fiti nasi, trebuie sa constientizati ca veti avea mai multe obligatii, atat morale cat si materiale. Un criteriu impus de Biserica Ortodoxa este acela ca nasii trebuie sa fie un exemplu de moralitate atat pentru parinti cat si pentru copilul botezat. Din punct de vedere material, nasii au obligatia sa cumpere o serie de lucruri necesare pentru botez. Pentru a nu uita nimic din ceea ce trebuie sa pregatesti pentru botez, noi am facut o lista care speram sa-ti fie de ajutor:

- lumanare botez

- panza de mir sau crasma care trebuie sa fie alba si se foloseste pentru prunc atunci cand este scos din cristelnita

- fasa botez cu care este legat bebelusul cand este infasat dupa ce este scos din cristelnita

- prosop pentru sters bebelusul dupa ce este scos din cristelnita

- paturica pentru invelit (infasat) bebelusul

- hainute noi pentru tinuta de botez a copilului. Nasii trebuie sa-i cumpere copilului tot ce este necesar pentru imbracat: scutece, caciulite, botosei, paturele, prosop, body, pantalonasi, ciorapi, sosete, incaltaminte dar mai ales tinuta cu care este imbracat copilul dupa botez

- prosop si sapun pentru preot

- ulei pentru sticla de mir

- o sticla de vin pentru impartasanie

- cruciulite pentru persoanele prezente in biserica

- o icoana sfintita pe care nasii o daruiesc copilului

- nasii platesc taxa pentru slujba la biserica

 

 

Rolul parintilor la botez

  • alegerea nasilor
  • organizarea evenimentului – sa ia legatura cu biserica pentru a stabili data si ora la care are loc botezul
  • sa aduca actele necesare pentru botez, respectiv certificatul de nastere al copilului
  • sa pregateasca tinuta cu care bebelusul merge la biserica
  • sa serveasa participantii la slujba de botez cu bomboane, prajituri, apa, suc, vin etc.

 

 

Tinutele bebelusului pentru botez

 

 

Hainute-liloo

 

 

 

La botez bebelusul va avea doua tinute. Una pregatita de parinti cu care bebelusul va merge la biserica si una pregatita de nasi, cu care copilul va fi imbracat dupa slujba de crestinare. Tinuta de botez trebuie aleasa in asa fel incat sa satisfaca atat aspectul estetic cat si pe cel functional si calitativ. Materialele din care sunt confectionate aceste hainute trebuie sa fie naturale si delicate. Liloo va propune cateva tinute create special pentru acest eveniment.

 

Tot la Liloo puteti gasi si lucrurile necesare pentru desfasurarea botezului in bune conditii, cum ar fi: panza de mir (crasma), fasa botezpaturica, prosop ,scutececaciulitebotoseibody, pantalonasi. Tot aici gasti si tinutele pe care parintii le folosesc pentru mersul la biserica cum ar fi Costumas 2 piese bumbac organic pentru bebelusi - ecru

 

 

Simbolistica obiectelor folosite la botezul copilului

panza-botez

 

Cred ca multi dintre dumneavoastra si-au pus intrebarea: ce semnificatie au aceste obiecte care sunt necesare la botezul copilului? Acum aflati semnificatia acestor obiecte folosite in cadrul ceremoniei religioase a botezului.

 

Lumanarea de botez simbolizeaza sufletul neprihanit al copilului si lumina credintei crestine pe care o primeste copilul in biserica.

 

Panza de mir sau crasma are o semnificatie deosebita. Aceasta panza trebuie sa fie neaparat alba si simbolizeaza curatirea sufletului pruncului care s-a botezat. Ea mai semnifica si puritatea imparatiei Domnului.

 

Fasa de botez este folosita la infasarea copilului dupa scufundarea in cristelnita. Traditia populara spune ca aceasta fasa nu trebuie sa fie nici prea lunga (copilul se casatoreste prea tarziu) si nici prea scurta (copilul se casatoreste prea repede)

 

Mirul este uleiul sfintit pe care preotul il foloseste la ungerea copilului. Acesta simbolizeaza belsugul. Mirul este folosit in majoritatea ritualurilor crestine pentru ca se spune ca prin el se transmite lucrarea Duhului Sfant.

 

Hainele pentru botez. Motivul pentru care se cumpara hainute noi este ca prin botez copilul renaste. Se spune ca nasa dezbraca copilul de scutece ceea ce semnifica dezbracarea crestinului de omul cel vechi.

 

Cruciulitele. In unele zone ale tarii, nasii ofera cruciulite sfintite celor care participa la slujba de botez. Aceasta cruciulita sfintita este de fapt un talisman care ne ajuta in momentele mai dificile. De regula cruciulitele sunt legate cu fundite roz in cazul fetitelor sau fundite albastre pentru baietei.   

 

 

Cand se face botezul copilului

 

 

Ceremonia botezului are o mare incarcatura emotionala pentru parinti, nasi si copil. Pentru copil botezul reprezinta primul lui contact cu lumea. Se recomanda ca botezul copilului sa se faca dupa ce acesta a implinit 40 de zile. Motivul este ca dupa 40 de zile (adica dupa perioada de lauzie a mamei), mama poate intra si ea in biserica. De asemenea trebuie sa mentionam ca botezul nu se face in zile de post, pentru ca in aceste zile slujba se poate tine dar nu se poate face petrecerea. Ziua din saptamana recomandata de biserica pentru botezul pruncilor este duminica.

 

 

Scoaterea din mir sau baita bebelusului de dupa botez

 

 

Atunci cand copilul este adus acasa dupa botez, nasa intinde bratele in care tine copilul botezat, de trei ori peste prag spunandu-i mamei: ”mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin.” Dupa botez se spune ca pruncul nu trebuie schimbat de haine si nici pupat, pentru ca a doua zi se face scoaterea din mir. Baita de dupa botez este un ritual simbolic care a fost pastrat de-a lungul timpului, dar care nu are legatura cu biserica fiind considerat un obicei din popor. Baita de dupa botez este facuta de nasa si reprezinta forta purificatoare a apei. Obiectele necesare pentru aceasta baita sunt: o cadita pentru scalda, ulei de mir, lumanarea de botez care trebuie sa stea aprinsa pe perioada baitei, fasa de botez, sapun si sampon special pentru bebelus, o jucarie care sa-l incante pe cel mic. De asemenea nasa trebuie sa aduca si prosop pentru sters, o paturica, scutece si un set complet de haine noi. Toate acestea le gasiti pe site-ul liloo.ro la preturi accesibile. Hainutele sunt fabricate in Romania din 100% bumbac organic sau conventional. Atentia la detalii si calitatea sunt elementele care stau la baza produselor marca liloo si yayk. La baita bebelusului pot participa si alti invitati, de obicei rude si prieteni apropiati. Nasa pregateste cadita in care pune mai multe obiecte (specifice fiecarei zone): fasa de botez, petale de flori, un banut de argint, un fulg, miere, orez, grau, busuioc, apa sfintita, o verigheta sfintita etc. Toate aceste obiecte au semnificatiile cunoscute in popor: sa fie dulce ca mierea, sa fie usor ca fulgul, graul aduce bogatie etc. Dupa aceasta baita, nasa unge pruncul cu uleiul de mir pe tot corpul. Se spune ca daca nasa unge bine copilul, acesta va avea pielea catifelata si va fi ferit de boli. Obligatoriu apa in care a fost scaldat pruncul, se arunca la radacina unui copac sau al unei plante, intr-un loc curat.

 

Botezul este important in viata copilului pentru ca astfel cel mic face primul pas in lumea credintei si totodata acum primeste un nume, alaturi de bucuria si binecuvantarea Sfantului Mir si al primei impartasanii.

 

Sunt multe obiceiuri si traditii  legate de botez despre care am putea vorbi. Dar as vrea sa ma opresc aici pentru a ramane toti cu aceasta semnificatie profunda a botezului crestin. Este important sa parcurgeti aceasta ceremonie a botezului din convingere si nu pentru ca ”asa face toata lumea.”

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              image: depositphotos&liloo

Scrie un comentariu