Bebe refuza mancarea solida? Iata care pot fi cauzele si ce masuri sa iei

Publicat de Madalina 12.11.2020 0 Comentarii

Meseria de mamica este foarte frumoasa, dar nu este deloc usoara. Te poti confrunta cu diverse motive de stres, dar cu rabdare si iubire, le poti rezolva pe toate.

 

De exemplu, daca bebe refuza mancarea solida, trebuie sa gasesti motivul pentru care el nu o vrea si solutii eficiente pentru aceasta problema. In calitate de mamica, probabil ca ai fost entuziasmata sa incepi diversificarea alimentatiei, dar ai avut un soc atunci cand bebelusul tau a avut o reactie negativa. Multe femei trec prin aceasta situatie, dar panica nu este o solutie, ci rabdarea!

 

 

Bebe refuza mancarea 1

 

 

Exista mai multi factori care pot determina refuzul bebelusului, iar, in continuare, ti-i vom prezenta pe cei mai importanti:

 

 

1. Nu se simt pregatiti. Varsta de 4-6 luni este perfecta pentru a introduce mancaruri solide in alimentatia unui bebelus, dar uneori copilul nu este pregatit, asa ca va accepta schimbarea abia dupa 6 luni (citeste aici mai multe despre dezvoltarea bebelusilor).

 

 

Bebe mananca

 

 

In primele luni de viata, prichindeii baga in gura jucarii sau alte lucruri, deoarece in acest mod invata cum sa-si miste limba. Fiecare copil este unic, iar daca bebe refuza mancarea solida, trebuie sa te gandesti ca poate are nevoie de mai multa practica.

 

 

2. Un reflex puternic de a impinge cu limba afara din gura orice este solid. Bebelusii se nasc cu acest reflex care ii ajuta sa nu se inece daca le intra ceva in gura, dar il pierd in jurul varstei de 4-6 luni. La unii copii dureaza mai mult, la altii mai putin, dar acesta poate fi motivul pentru care bebe refuza mancarea solida. Daca observi ca micutul tau inca impinge cu limba de fiecare daca cand ii atingi buzele cu lingurita, inseamna ca are nevoie de mai mult timp.

 

 

3. Nu-i place senzatia oferita de mancarea solida. Ea reprezinta o noutate pentru bebelusi, asa ca este posibil ca micutului tau sa nu ii placa la inceput textura preparatelor.

 

 

Bebe mic mancand

 

 

4. Probleme de coordonare. Tie, in calitate de adult, ti se pare usor sa mananci, dar pentru bebelusi este un efort, mai ales la inceput. Mancatul necesita coordonarea anumitor muschi. Faptul ca trebuie sa deschida gura, sa traga mancarea de pe lingura, sa inchida gura si sa inghita poate fi greu pentru cel mic. El poate avea probleme cu privire la coordonarea acestor miscari, dar care se vor rezolva pe parcurs.

 

 

Cum sa-ti determini bebelusul sa consume mancare solida?

 

 

Iata cativa pasi simpli pe care ii poti urma atunci cand bebe refuza mancarea solida:

 

  • Primul lucru pe care il poti face este sa pui o lingurita de mancare pasata sau iaurt pe tavita scaunului sau. 

 

  • Incurajeaza-l apoi sa atinga mancarea, dar nu-l forta. Daca bebe refuza mancarea solida in continuare, incearca de mai multe ori pana cand incepe sa se joace cu ea. 

 

  • Dupa ce copilasul tau a atins mancarea solida, poti sa te relaxezi. Chiar daca face mizerie in bucatarie, lasa-l sa atinga preparatele, sa le imprastie, sa se joace cu ele, deoarece in acest fel il ajuti sa se obisnuiasca cu textura lor. Cu cat interactioneaza mai mult cu mancarea, cu atat va fi mai nerabdator sa o consume.

 

  • Atunci cand prichindelul tau a pus mana pe mancarea solida, invata-l cum sa o duca la gura pentru a o gusta. Ii poti ghida mana sau ii poti arata cum faci tu. Repeta acest pas de cateva ori, iar abia apoi incearca sa-l hranesti cu lingurita. 

 

  • Ii poti da chiar si un morcov intreg sau o tulpina de telina. Scopul nu este sa le manance, ci sa le tina in mana si sa le duca la gura pentru a le simti gustul. Conform yourkidstable.com, acest pas ii ajuta sa scape de reflexul de a impinge lucrurile cu limba si sa invete cum sa o miste, cum sa muste sau sa mestece.

 

  • Incearca sa mentii o atmosfera placuta. Adultii tind sa aduca in timpul meselor tot stresul acumulat, dar bebelusii trebuie sa aiba o experienta frumoasa si distractiva atunci cand mananca. De aceea, este important sa fii relaxata, zambitoare si sa-i oferi timpul de care are nevoie pentru a se obisnui cu schimbarea.

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu