-
Coșul este gol!
O zicala din popor spune ca omul cat traieste, invata. Chiar daca articolele vestimentare destinate celor mici constituie un subiect relativ simplu in aparenta, in esenta, acesta este mult mai amplu. Piata hainelor pentru copii a capatat o amploare foarte mare, fiind una dintre cele mai infloritoare ramuri ale industriei textile. Putine persoane stiu, insa, ce "secrete" ascunde acest domeniu.
Iata 5 lucruri interesante si mai putin cunoscute publicului larg despre hainele pentru copii:
Pana in anul 1940, atat fetitele, cat si baieteii purtau rochite, deoarece erau mult mai comode, mai usor de realizat si de intretinut.
Abia dupa anul 1940, baieteii au inceput sa poarte zilnic pantalonasi.
Desi avem tendinta sa credem ca salopetele exista de cand lumea, abia dupa cel de-al doilea razboi mondial aceste articole vestimentare pentru copii au devenit populare la nivel global.
Atat baietii, cat si fetele purtau si inca poarta in prezent aceste haine pentru copii, deoarece au un design aparte, sunt extrem de confortabile si totodata foarte practice.
Desi nu exista atestari clare ale momentului in care a fost creat primul body din istorie, acest obiect vestimentar este, chiar si in prezent, absolut esential in arsenalul de haine pentru copii al oricarui prichindel. In urma cercetarilor amanuntite realizate de-a lungul timpului, au fost descoperite dovezi vechi de mai bine de 100 de ani, care atesta ca body-urile erau confectionate in trecut din lana!
Avand in vedere ca lana este un material care provoaca alergii si iritatii, nu este cea mai potrivita alegere pentru pielea delicata a copiilor. Tocmai din acest motiv, nici nu este de mirare ca a fost inlocuita in productia de haine pentru copii de fibre naturale, blande cu pielea sensibila a celor mici, cum ar fi panza sau bumbacul.
Incepand cu anul 1950, body-urile au inceput sa fie prevazute cu extensii frontale si dorsale de material, dar si cu prelungire pe picior, pentru a putea fi prinse cu ace de siguranta sau cu nasturi.
Cu toate ca acest tip de tesatura minune exista si in anii 1800, bumbacul a devenit principalul material folosit in productia de haine pentru copii abia la inceputul secolului XX.
Fiind o tesatura durabila, rezistenta la uzura provocata de purtari sau spalari repetate, bumbacul nu provoaca reactii alergice si este delicat cu pielea sensibila a copilasilor.
Desi este o practica obisnuita sa daruim haine pentru copii de culoare albastra baietilor si de culoare roz fetitelor, imbracamintea realizata in functie de sexul copilului este un concept relativ modern.
Acesta a aparut incepand cu anul 1920 si a fost nevoie sa treaca peste 30 de ani ca sa devina un gest popular in intreaga lume.
imagini: dreamstime, depositphotos si envato elements